A város izgalmas, gazdaságilag jó adottságokkal bír, színes a kulturális élete, vonzó az építészete, de a hagyományok nem kapnak kellő hangsúlyt, a belváros építészeti stílusa nincs kitalálva és rengeteg a graffiti - állapították meg az itt élő külföldiek Budapestről.

A véleményeket a Studio Metropolitana Budapest (SMB) Futurbia programjának keretében szervezett, fókuszcsoportos beszélgetésein gyűjtötték csokorba. A város az adottságait nem használja ki, nem védik eléggé a történelmi városképet, az arculat eklektikus és unalmas modern házakkal kevert - tették hozzá sokan.

Olyan pozitív tulajdonságokat emeltek ki, mint hogy tranzitváros Nyugat és Kelet között, és éppen megfelelő a mérete, azaz nem túl nagy és nem túl kicsi, áttekinthető, bejárható és jó a tömegközlekedés.

Gazdaságilag jó adottságai vannak, de nem megfelelő az adórendszer. A közbiztonságot nagyon jónak ítélték e beszélgetés alapján. A kitűnő konyha révén lehetne food and wine, az étel és borváros, de egyes kávéházak és éttermek színvonala hamar leromlik. A várost izgalmas kontrasztokkal jellemezték, nem egy skanzenszerű műemlékváros, az atmoszférája pedig nagyon szofisztikált.

A graffitik mindenkit elriasztanak és sokan nem kedvelik a plázákat, bár mások egyedi jellegzetességnek tekintik. Hiányoznak az angol nyelvű tájékoztató táblák, a külföldiek nehezen tudnak információhoz jutni. Vasárnap szinte minden zárva van, mintha megállna az élet. Télen kevés a vonzó rendezvény.

Negatívumként vetették fel a túlzott nyitottságot a multinacionális és a globalizált vállalatok, például az élelmiszermultik irányában.A budapestiekről szólva elhangzott: nagyon érezni az embereken, hogy a történelmi veszteségeket nem tudják feldolgozni.

A Futurbia része az SMB által elindított programsorozatnak, amely az érintett lakosok, érdekképviseletek és a döntéshozók közötti konstruktív kommunikációt helyezi a középpontba. Jelenleg a fókuszcsoportos megbeszélések második köre zajlik.

Emellett továbbra is fut az online kérdőíves vizsgálat, amely a Budapest 2020 középtávú fejlesztési tervének kidolgozásához gyűjti össze a lakosok elképzeléseit a város jövőjéről.