Olcsó nyaralások Észak-Olaszországban

Vágólapra másolva!
Hosszú aranyhomokos tengerpartok, pizza, pasta, tengergyümölcsei és minden földi jó. Ha nem szeretnénk vagyonokat költeni nyaralásunkra, azonban a tengerpart adta örömöket nem akarjuk kihagyni, akkor irány az észak-olasz tengerpart! Bibione, Jesolo és Lignano igen kedvelt célpontja a magyar turistáknak. Íme, egy kis kedvcsináló!
Vágólapra másolva!

Bibione - paradicsom a családoknak

Bibione Észak-Olaszország egyik legkedveltebb üdülőhelye. Az Adriai tenger partján, hosszan elnyúló homokos partjával igazi paradicsom a kikapcsolódni vágyóknak. Családosok vagy párok számára is ideális célpont. A strandok teljesen felszereltek, napágyak, napernyők és zuhany is van a tengerparton. A szállodák szolgáltatásai között szerepel a napozó ágy használata, ha pedig nem ott lakunk, akkor bérelhetünk is (10 euró/ágy és ernyő). Akik nem csak heverészni szeretnének, azokat számtalan vízi sport lehetőség várja. Bibionét nagyon szeretik a kisgyerekesek, mert a víz csak fokozatosan mélyül, így teljesen biztonságos a kicsiknek is. A parton van elsősegély és a vízi mentők is egész nyáron vigyáznak a vendégek biztonságára.

Forrás: [origo]

Bibione partszakasza négy részre oszlik: a Pineda, Lido del Sole, a Spiaggia és a Lido dei Pini. Bibione-Lido del Sole a legkisebb és legnyugodtabb városrész, Bibione-Pineda fenyőerdőkkel tarkított zöld övezet, a pezsgő életű belváros pedig a Spiaggia. Főszezonban állandó itt a nyüzsgés, sok-sok kis trattoria, pizzéria, igazi olasz fagyizó (gelateria) és éjszakai szórakozóhely közül választhatunk. Aki egy kis shoppingolásra vágyik az is megtalálja a legjobb olasz (és nem olasz) márkákat, cipőkből és táskákból is végtelen a kínálat.

Jesolo - homokos part amíg a szem ellát

Jesolo talán a magyarok által leginkább ismert üdülőhely az észak-olasz tengerparton. Homokos tengerpartja szinte végeláthatatlan, 15 kilométer hosszan nyúlik el, ami már önmagában is vonzóvá teszi ezt az olasz városkát. Az Adriai tengerparton ez az egyik leghosszabb egybefüggő homokos partszakasz. Napágyból, napernyőből itt sincs hiány, a főszezonban szinte egybefüggő sávot képeznek a parton a színes ernyők. Minden van itt, ami egy tengerparton kell, hogy legyen: strandröplabda pálya, vízibicikli és csónakkölcsönző, fagyizó, büfé hideg és meleg ételekkel. Egy narancslé 2-3 euróba kerül, ugyanennyi egy pohár sör, egy salátát vagy egy kis adag tésztát kb. 6 euróért fogyaszthatunk, a meleg szendvics ára 3 euró.

Forrás: Wikipedia

Jesolo belvárosa sem kevésbé nyüzsgő, mint Bibione Spiaggia. Esténként hömpölyögnek az az emberek az utcákon, tele vannak az éttermek, a bárok, éjjel pedig elözönlik a szórakozóhelyeket a fiatalok. Az üzletek is nyitva tartanak késő éjszakáig, itt nyugodtan vásárolhatunk akár este 11-kor is. Ruhát, cipőt, táskát, ékszert, amihez csak kedvünk támad és a pénztárcánk is elbírja.

Lignano - nyüzsgő város és nyugodt természet egy helyen

Lignano csodálatos, 8 kilométer hosszan elterülő homokos parttal várja a turistákat. A város közepén egy természetesen meghagyott fenyőerdő terül el, telis teli csicsergő madarakkal, és mókusokkal. A tengerparton végig szállodák és apartman házak vannak. Érdemes odafigyelni, hogy a csillagok száma nem feltétlenül tükrözi a valódi színvonalat. A 4 csillagos szállodák között hatalmas különbség tud lenni, az olaszok előszeretettel alkalmazzák azt a módszert, hogy kívülről gyönyörűen felújítják az épületet, illetve a recepciót, ám az emeleten a szobába érve kisebb csalódás érheti a látogatót. Ha az apartmant választjuk, és magunk főzünk, akkor a helyi boltokban mindent megtalálhatunk, ami a háztartáshoz szükséges, igaz kicsit drágábban ugyan, mint otthon. Egy szállodai szoba ára reggelivel főszezonban fejenként 60-80 euró között mozog, ugyanez teljes ellátással, 20-30 euróval több naponta.

Forrás: [origo]

A tengerparton végig sorakoznak a szállodák "privát strandjai". Kifejezetten jól szervezett a vendégek elhelyezése a parton. Érkezéskor a recepción előre lefoglalják mindenkinek az ágyakat, mindenki kap egy bónt, meg vannak számozva a sorok és az ágyak, így fix helyek vannak, és nincsen tülekedés. Elkerülhető, hogy reggel 7-kor versenyt futva kelljen lerohannunk a törölközőkkel az ágyakért, hogy még jusson nekünk hely. A hosszú tengerparton 2-300 méterenként vannak a zuhanyzók és a mellékhelyiségek, arra készüljünk fel, hogy inkább a guggolós, pedálos fajta wc-ket "kedvelik" a strandok üzemeltetői.

A város itt is, mint Bibionéban, három részre oszlik: Lignano Pineta, a fenyőerdővel körülvett üdülőközpont, ez egy csendesebb, nyugodtabb rész, Lignano Sabbiadoro, a belváros, legfőbb vonzereje a hosszú homokos strand, a harmadik pedig Lignano Riviera szintén egy nyugodtabb városrész.

Lignano Sabbiadoro, a belváros tele van boltokkal, a sétálóutcában egy gombostűt alig lehet leejteni esténként. Fagyizók, bárok, éttermek, játéktermek és boltok sorakoznak egymás után. Minden megtalálható itt, amire egy tengerparti nyaralóhelyen az embernek szüksége van.