Luxus spanyol módra - a csillogó Marbella

Vágólapra másolva!
Szeretne találkozni Sean Conneryvel, Antonio Banderassal, esetleg Ross-al a Jóbarátokból? Vonzza a csillogás, a homokos tengerpart, az elegáns boltok és persze a spanyol konyha? Ez esetben Marbellán, a Costa del Sol legelegánsabb és persze legdrágább üdülőhelyén érdemes látogatást tenni. Persze az árak itt jóval magasabbak, mint bármely más tengerparti városban Spanyolországban, cserébe viszont a szállodák, a kiszolgálás, az éttermek és a szórakozási lehetőségek a legmagasabb igényeket is kielégítik.
Vágólapra másolva!

Marbellán királyi családok, rangos politikusok, színészek és mindenféle hírességek töltik idejüket előszeretettel, tehát ne csodálkozzunk, ha szembejön velünk egy ismerős sztár, akkor az valószínűleg nem a hasonmása, hanem ő maga. Persze a "mezei turisták" is kedvelik a Costa del Sol különleges nyaralóhelyét. A város tengerpartja 28 kilométer hosszú, de nem egybefüggő partszakaszokból áll. A régió híres gyönyörű golfpályáiról, csak Marbella környékén közel negyven pályát találhatunk, persze ha játszani szeretnénk, érdemes előre időpontot foglalni.

A tengerpart mellett közvetlenül kiépítettek egy hosszan elnyúló sétányt, ami telis-tele van kávézókkal, éttermekkel és mindenféle árusokkal. A sétány a kikötőnél ér véget, ahol luxus jachtok százai sorakoznak. A bevásárló utcában szinte kivétel nélkül designer butikok várják a vásárlókat, persze azért megtalálhatók a kissé pénztárcakímélőbb, és persze a hölgyek által kedvelt spanyol márkák is. Az üdülőhely egyik központja, az óváros. A mór stílusban épült házak és a környéken lévő szűk, kacskaringós, néhol pedig meredek utcácskáknak speciális hangulata van, csupa helyes kis boltocska egyedi tárgyakkal, könyvekkel, régi képeslapokkal felszerelkezve.

A környékén (Puerto Banus, Ronda, Estepona stb.) minden nap van piac valamelyik faluban vagy kisvárosban. Marbellán hétfőnként reggel 9 és délután 2 között működik a piac, érdemes ellátogatni ide, beszerezhetünk apróbb szuveníreket, helyi készítésű kis tárgyakat, de van itt élelmiszer, virág és ruhanemű is természetesen jóval olcsóbban, mint a belváros elegáns üzleteiben és delikátesz boltjaiban.

Forrás: [origo]

Ha csak pihenni szeretnénk a tengerparton, Marbellán mindent megtalálunk, amire egy igazi nyaralóhelyen szükségünk lehet. Vannak nyilvános strandok, sok szállodának van privát strandja is, illetve vannak úgynevezett beach club-ok is, ezek gyakorlatilag fizetős strandok napágyakkal, napozószékekkel, bárral. Szól a zene, a pincérek kijönnek a napozóágyakhoz, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint élvezni a napsütést és a kiszolgálást. Ez persze nem a legolcsóbb móka, egy ilyen helyre a belépő 20-30 euró is lehet egy napra, az egyszerűbb koktélok pedig 5 eurónál kezdődnek. Aki kedvet érez, annak érdemes kipróbálni a búvárkodást is, több nemzetközi búvárszervezetnél is befizethetünk egy tanfolyamra, vagy egy alkalmas oktatásra. A profikat pedig hajóval viszik ki a helyi búvár-paradicsomokba egy-egy félnapos túrára.

Tapas minden mennyiségben

Ami talán egyből mindenkinek eszébe jut a spanyol konyháról, az a tapas. A spanyol 'tapa' szó falatot jelent. A tapas gyakorlatilag lehet bármilyen kis falatka (olivabogyó, sonka, hal, házi sajtok, sült paprika stb.), ehetjük előételként vagy fogyaszthatjuk egy pohár sör, bor mellé is. A tradicionális tapas bárokban az emberek a pultot támasztva, állva esznek. Az egyik legjobb tapas bár Marbellán a La Valencia. Feltétlenül kóstoljuk meg a paella-t is, ez a rizses étel a tradicionális spanyol konyha része. Több típusa létezik, húsos, halas-kagylós, vegyes, vagy akár fekete színű is. A nyári melegben igai hűsítő lehet a szintén jellegzetesen spanyol gazpacho, ami gyakorlatilag egy hideg paradicsomleves. Feltétlenül kóstoljuk meg a spanyol borokat, és a sangriát is.

Forrás: [origo]

Hasznos Információk

Marbellát repülővel érhetjük el, nyáron közvetlen járatok vannak Budapestről Malagára (Malév, a jegy teljes ára 80-90 ezer forint). Fapados légitársasággal közvetlenül nem közelíthető meg a spanyol város. Új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatunk Spanyolországba.

Autóbérlés: a legtöbb nagy társaságot megtalálhatjuk, egy közepes méretű autó légkondicionálóval ellátva naponta 90 -150 euró között mozog, de ha egész hétre bérlünk, akkor arányosan csökkennek az árak.

Nyitva tartás: az olaszokhoz hasonlóan a spanyolok is tartanak sziesztát, az üzletek általában délelőtt 10-től 1-ig illetve délután 4-től késő estig tartanak nyitva. A mediterrán országokra jellemzően itt is későn vacsoráznak, az éttermek este 9 előtt nemigen nyitnak ki.

Szauer Judit