Digitális falkereső Berlinben

Vágólapra másolva!
Ráéreztek arra a német idegenforgalmi hatóságok, hogy a külföldi turisták túlnyomó többsége a híres-hírhedt berlini falat, illetve annak maradványait kutatja a fővárosban. Ezért a dolgot megkönnyítendő, digitális "falkeresőt" bocsátanak a turisták rendelkezésére.
Vágólapra másolva!

Ez már csak azért is nagy segítség, mert a Berlin keleti és nyugati felét 28 éven keresztül hermetikusan elzáró fal egyes darabjai - a közelmúlt történelmének felidézése céljából - immár csak "hírmondónak" maradtak meg. A tájékozódást segítő készüléket Klaus Wowereit polgármester mutatta be.

Valójában egy olyan zsebben hordozható komputerről van szó, amely tulajdonosát a legközelebbi - megmaradt - falrészhez vezényli. A tenyérben elférő készülék neve Mauer-Guide, azaz "falkalauz", s angol nyelvű használati utasítással van ellátva, Walk the Wall (Sétálj a falhoz) címmel.

Az Antenna-Audio cég által előállított készülék - amelynek már német verziója is rendelkezésre áll - egy GPS-rendszer által pontosan beméri, hogy a tulajdonos hol is található. Onnan pedig a képernyőn térkép segítségével, az útvonal pontos feltüntetésével, ráadásul a legrövidebb úton elkalauzol a legközelebbi falrészhez, miközben azt is feltünteti, hogy 1961 és 1989 között - teljes hosszában - hol is állt a berlini fal. Ily módon egyfajta történelemleckét is nyújt, miközben elvezet olyan nevezetes helyekre, mint a Brandenburgi kapu, vagy az egykori híres átkelő, a Checkpoint Charlie. Mindemellett még sajátos "moziműsorral" is szolgál, gombnyomásra felidézve a fal történetének legemlékezetesebb eseteit, köztük a leghíresebb meneküléseket.

Az idegenforgalmi hatóságok reményei szerint a digitális "falkalauz" óriási jövő előtt áll. Talán ezért sem szabták túl magasra az árát, négy órára ugyanis hat euróba kerül. De lehet hosszabb időre is bérelni, maximálisan két napra tizenöt euróért, természetesen fülhallgatóval együtt. S diákoknak, nyugdíjasoknak és mozgássérülteknek lesz kedvezmény. A kis navigátort idegenforgalmi irodákban és nagyobb üzletekben lehet majd bérelni.

Pénteki közlés szerint az Antenna-Audio cég a napokban - kezdetnek - összesen 500 "falkalauzt" dob a piacra, azután pedig a keresletnek megfelelően növelik a készülékek számát. S - természetesen - szélesítik a nyelvi kínálatot is, az angol és a német mellett jön a spanyol, az olasz és a japán nyelven beszélő "kalauz". Magyarról egyelőre nincs szó.