Ciprusi nyaralás a foci körül

Vágólapra másolva!
A futballszurkoló sajátossága, hogy nyári szabadságát megpróbálja úgy időzíteni, hogy a - főleg magyar csapatok esetében - korán kezdődő európai kupaküzdelmek során elkísérhesse kedvenc csapatát külföldre is. Ha van egy kis szerencsénk és elkerüljük az olyan egzotikus túrákat, mint Albánia, Macedónia vagy esetleg Fehéroroszország, a teljes nyári szabadságunkat a mérkőzés helyszínén tölthetjük. Ilyen kiváló célpont a nyári hónapokban Ciprus. A külföldi meccseket annyira nem preferáló feleségek, barátnők is azonnal megenyhülnek, ha egy Ciprusról szóló katalógussal állítunk haza.
Vágólapra másolva!

Szálláslehetőségek

A hazai utazási irodák többnyire utazással együtt hirdetik ciprusi nyaralásaikat, de a vállalkozó kedvűek is könnyen találhatnak szállást az interneten, vagy a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal magyarországi irodájában (Bp. V. Dorottya u. 4.). A szálláshelyek besorolása az európai normák szerint történik. Budapestről a Malév és a Cyprus Airways indít járatokat a szigetre, valamint számos charter gép szállítja az üdülni vágyókat.

Mivel Ciprus gazdaságának legjelentősebb ágazata az idegenforgalom, így szinte a sziget bármely pontján találhatunk igényeinknek megfelelő szállást, kezdve a kempingektől, egyszerű családi panzióktól egészen a minden igényt kielégítő luxusszállodákig. A szállás kiválasztásakor ajánlatos mérlegelni, hogy a csendes, nyugodt pihenést, vagy a pezsgő, zajos forgatagot választjuk inkább. Előbbi esetben megfelelő választás a városok szélein, onnan pár kilométerre lévő szálloda-komplexumok, míg utóbbi esetben nyugodtan választhatjuk a belvárosi, központi helyen fekvő szállodák egyikét. Érdemes hétvégi turnusváltással lefoglalni utazásunkat, mert így a lényeget, vagyis a mérkőzést keretbe foglalja nyaralásunk.

A kötelező turistáskodás

Ha már kellőképp kipihentük magunkat a homokos tengerpartokon, barnára sültünk, vagy csak hajt minket a kíváncsiság, itt az ideje, hogy felfedezzük a szigetet. Ciprus felfedezése során szinte nincs olyan apró falu, vagy rejtett városrész, ahol ne találnánk valami látnivalót. A számos hódító, megszálló, és az erre hajózó népek sokasága változatos kultúrát hagyott maga után.

A szigetet legegyszerűbben bérelt autóval, vagy motorral barangolhatjuk be. Járműkölcsönzésre kis túlzással szinte minden sarkon van lehetőségünk, elég hozzá az útlevelünk és valamilyen jogosítványnak "látszó" irat.

Viszonylagos központi fekvése és a repülőtér közelsége miatt megfelelő kiindulási pont lehet Larnaka. A város valamennyi nevezetességének felkeresését, csak több napos itt tartózkodás esetén tűzzük ki célul. A kihagyhatatlan látnivalók: Kition ősi városállamának maradványai, a Larnaka erőd és Laranaka védőszentje, Szent Lázár (Aigos Lazaros) tiszteletére emelt templom. Ha kis szerencsénk van, a Szent Lázár templomnál találkozhatunk egy Magyarországon tanult görög pappal, aki mindig megörül a magyar szónak és extra szolgáltatásként, maga vezeti végig vendégeit a templom nevezetességein, sokkal több érdekességet elmesélve, mint amit az útikönyvekben találunk. A városban található még a Körzeti Archeológiai és a Pierides Múzeum, melyek Ciprus történelmének régészeti leleteit mutatják be. Larnacától 3 kilométerre nyugatra egy sóstó partján áll a Hala Szultán mecset. A mecset muzulmán zarándokhely, fontosságát tekintve csupán a jeruzsálemi al Aksza, valamint Mekka és Medina mecsetei előzik meg.

Forrás: Wikipedia

Larnacától nyugatra található Limassol. A sziget déli partján fekvő város az ország második legnagyobb városa, legnagyobb üdülőhelye és itt található Ciprus legjelentősebb kikötője is. Limassol klasszikus tengerparti üdülőváros. Kifejezetten a szórakozást kedvelők célpontja, itt a legaktívabb az éjszakai élet. A városban a kikötő és az újabb yacht-kikötő igazi turisztikai látványosság. A kikötőtől nyugatra fekszik a sziget egyik legjobb és leghosszabb strandja a Ladies Miles. A limassoli kikötőből számos kiránduló hajó is indul: választhatunk pár órás, egy napos vagy akár több napos kirándulásokat is (elsősorban Egyiptom, Izrael, Szíria úti céllal).

Tovább haladva nyugati irányba elérkezünk Pafos városába. Az egész város a természeti világörökség részét képezi. A görög és római korban a sziget fővárosaként működő város igazi turistacsalogató nevezetesség. Festői kikötője, kis vendéglői a környéken található számtalan templom és kolostor, a csodálatos tengerpart igen csak próbára teszi fényképezőgépünk memóriakártyáját.

A sziget belsejét a Troodos hegység uralja. A Troodos Nemzeti Park mintegy tízezer hektáron terül el. 770 védett növény él itt, tulajdonképpen egy nagy botanikus kert az egész. A hegység (és egyben a sziget) legmagasabb pontja az 1952 méter magas Chionistra, itt a téli hónapokban még síelni is lehet. A nemzeti parkon belül 10 tanösvényt alakítottak ki, melyeknek összes hossza 50 kilométer. Az egyes túrák különböző hosszúságúak és nehézségűek, a könnyű félórás sétától egészen az öt óra és 12 kilométer hosszú gyalogtúráig.

Forrás: Wikipedia

A görög közigazgatás keleti szélén találjuk az ország fővárosát, Nicosiát. Nicosia a XI. századtól főváros, a sziget közigazgatási és kulturális központja. Egyik fő látványossága az ország újkori történelmének sötét korszakára emlékeztető "zöld vonal", ami kettéosztja görög és török területre a várost és egyben a szigetet is.

Ugyancsak a határvonal mellet, a sziget keleti részén fekszik Famagusta városa (már török megszállás alatt) és az azonos nevű régió. A környéken több kis apró falu található, melyek közül Agia Napa komoly turisztikai központtá nőtte ki magát.