Csoki és sör minden mennyiségben

Vágólapra másolva!
Brüsszel, Brüsszel. Minek is mennénk Brüsszelbe? Hiszen nincs ott semmi. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy Belgium fővárosa egy unalmas hely, tele diplomatákkal és aktakukacokkal. Amíg el nem megyünk oda, nem is tudunk meggyőződni az ellenkezőjéről. Pedig érdemes rácáfolni erre a véleményre, és ellátogatni Brüsszelbe, ahol az európai bürokrácia árnyékában egy igazi kisvárosi hangulat várja a látogatókat.
Vágólapra másolva!

Egy kis városnézés

A város szívében található a Grand Place, amit Európa egyik legszebb terének tartanak. Tavasztól őszig virágba borul a tér, és az itteni díszes barokk stílusú céhházak ablakai. A Grand Place már a középkorban a város egyik kereskedelmi központja volt. Itt található a Városháza épülete, amely látogatható, érdemes benézni, mert igazán impozáns látványt nyújtanak a hatalmas termei, és teret is megcsodálhatjuk innen, egy kicsit magasabbról. A céhes házak legtöbbje áldozatul esett a francia támadásoknak a XVII. században. A XVIII. század elején újjáépítettek őket, ma már újra láthatóak, köztük talán a legszebb a posztókereskedők és a hajósok céhének háza.

A téren mindig nagy élet van, rendeznek fesztiválokat és vásárokat is az évszaknak megfelelően, a különféle zenészek, táncosok és előadóművészek pedig állandóan szórakoztatják az itt hömpölygő turistákat. Nyaranta minden este 11-től fény és hangjáték is várja a látogatókat.

A Grand Placetól pár lépésre található a Manekken Pis, azaz a pisilő kisfiú, ami a város egyik jelképévé vált. Naponta több ezer turista kapja lencsevégre a kisdolgát végző fiúcskát, nincs olyan látogató, aki ne akarna vele fényképezkedni. Első ránézésre ugyan picit csalódott az ember, mert az egész szobor alig nagyobb, mint egy újszülött, ráadásul kerítés mögött helyezkedik el, így nem lehet megérinteni. Az eredeti Maneken Pist állítólag 1347-ben állították, ám azt sajnos ellopták. A későbbi másolatok közül is eltulajdonítottak néhányat, így a most látható szobor már a sokadik darab. A fiúcskát állandóan öltöztetik, évszaknak megfelelően, illetve ha bármilyen rangos vendég érkezik a városba, általában hoz egy ruhát a Manekken Pis-női szemmel - már-már irigylésre méltó ruhakollekciójába. Kevesen tudják, hogy a közelben található egy pisilő kislány is, aki kicsit kisebb népszerűségnek örvend fiú társánál, és ruhákkal sem kényeztetik őt.

A belvárosban gyakorlatilag minden látnivaló elérhető gyalog. Érdemes megnézni a Régi Korok Művészetének Múzeumát, valamint a Modern Művészetek Múzeumát is, állandó tárlataik mellett sok érdekes időszaki kiállítást is láthatunk ezeken a helyeket. Ellátogathatunk a képregény múzeumba, vagy a Bozar-ba is. Ezeken a helyeken a belépő teljes ára kb. 6 és 12 euró között mozog, de diákoknak és nyugdíjasoknak adnak kedvezményt, csak nemzetközi igazolvány kell hozzá.

Forrás: Wikipedia

A városon kívül található Brüsszel másik jelképe, az Atomium, amelyet az 1958-as Világkiállítás alkalmából emeltek. Ez gyakorlatilag egy hatalmas, molekulát ábrázoló szobor, ami belülről is látogatható. Az atomok, illetve atomhéjak között mozgólépcsőkkel lehet közlekedni.

Az EU negyed

Ha van rá időnk, érdemes ellátogatni az EU negyedbe is, bár ha valóban látni szeretnénk az érdekes részeket, azt bizony előre meg kell terveznünk (a Visitor Service of the European Commission oldalát érdemes nézegetni). Akár ingyen is ellátogathatunk a látogató központba, ahol betekintést nyerhetünk a hivatalnokok mindennapjaiba. Sokan érdeklődnek, a kérelmek nagy száma miatt tanácsos a jelentkezési lapot 2-3 hónappal a látogatás tervezett időpontja előtt elküldeni. A jelentkezéseket általában 15 munkanapon belül visszaigazolják. Jelentkezni legalább 15 fő részvétele esetén lehet; a látogatásokon minden 15. életévét betöltött személy részt vehet.

A Zabáló utca

Brüsszel gasztronómiai központja a Rue des Bouchers, amit csak zabáló utcaként emlegetnek. Ez egy hosszú szűk utcácska, ahol egymást érik az éttermek, egyszerre több pincér is áll a portálok előtt, hogy beinvitáljon minket, jégpultra kirakott friss halak, kagylók és rákok csalogatják a vendégeket. Ezek tipikusan turistás vendéglátóhelyek, ami nem azt jelenti,hogy bármi baj lenne a felszolgált ételekkel, sokkal inkább, hogy mindezt igenborsos áron mérik. Errefelé egy kétfős, bőséges vacsorát italokkal együtt nem úszhatunk meg 60 euró alatt.

Forrás: Wikipedia

Érdemes néha tovább sétálni és benézni a néhány utcával odébb lévő helyekre is, ahol ugyanazt a minőséget jóval, akár 20-30 euróval olcsóbban is megkaphatjuk. Aki szereti, mindenképp kóstolja meg a kagylót, számtalanmódon készítik, egy hatalmas kondérban hozzák ki és általában sült krumplit, vagy csak simán kenyeret kínálnak mellé. Ha nem szeretnénk étterembe menni, csak megéhezünk menet közben, akkor sem kell kétségbe esni. Gyakorlatilag minden sarkon árulnak frissen sült gofrit, vagy kétszer sütött krumplit (2-3 euróért), amihez rengetegféle szószból választhatunk.

Keke csokoládé, lapos csokoládé, lyukas csokoládé...

Fogyókúránkat semmiképp se a brüsszeli látogatásra időzítsük, ugyanis az igazi belga csokiknak senki nem fog tudni ellenállni. A belvárosban gyakorlatilag minden utcában egymást érik a csokiboltok. Az összesnek hatalmas üvegportálja van, hogy az ember minél jobban láthassa a finomságokat. Ezt sok helyen tetőzik azzal is, hogy óriás csoki szökőkutakat állítanak a kirakatba, és kóstolókkal csalogatják be a vevőket.

Forrás: Wikipedia

Ha már egyszer betévedünk, muszáj vennünk valamit. Van itt minden fajta csokoládé, Gombóc Artúrnak sem lehetne kifogása. Az árak között nagyon nagy eltérések vannak, természetesen a márkától is függ, hogy melyik csokiért mennyit kérnek. Bevásárolhatunk nagyon olcsón is, csak járjuk végig az üzleteket és biztosan találunk olyat, ami megfelel az elképzeléseinknek. Az árak határa pedig a csillagos ég. A legdrágábbak közé tartoznak a Godiva és a Neuhaus csokoládék.

Több mint 2000 féle sör

Ha egy kis szórakozásra vágyunk, mindenképp látogassunk el a nem csak helyi fiatalok által kedvelt Delírium nevű kocsmába. A szórakozóhely a belváros közepén található a Grand Place mellett, egy hatalmas rózsaszín elefánt a jelképe, a Rue des Bouchers-ből nyílik. Hétvégenként általában tömve van a hely, nem véletlenül, hiszen több mint 2000 féle sört lehet itt kapni csapolt és üveges formában is. Van itt minden fajta, belga és külföldi, világos, barna, félbarna, ízesített, és gyümölcsös sör is. A legolcsóbb korsó sör 2-3 euróba kerül.

Általános tudnivalók

Brüsszel Belgium fővárosa, az Európai Unió és a NATO székhelye. Önálló kétnyelvű tartomány és régió. A városban viszonylag kevesen, körülbelül142 ezren laknak, de nagyon sok a diplomata, aki ingázik az EU fővárosa és saját hazája között. Több nagy pályaudvara és két metróvonala van, sokan járnak biciklivel is.

Repülőterek: Bruxelles National a közelebbi, és a 60 kilométerre fekvő Charleroi. Budapestről repülővel közelíthető meg a város, közvetlen járatot üzemeltet a Malév és a Wizz Air.

Szauer Judit