Macska a bőröndben - hogyan utazzunk háziállatokkal?

Vágólapra másolva!
Indul a szezon, mindenki utazik, na de mi lesz eközben a kutyákkal, cicákkal és egyéb kedvencekkel? Bizonyára mindenkinek okoz egy kis fejfájást, hogy mit kezdjen házi kedvencével a vakáció alatt, otthon hagyjuk, vagy magunkkal vigyük? Ha az utóbbi mellett döntenének, itt egy kis segítség, hogy mire is kell felkészülni.
Vágólapra másolva!

Szabályok, amiket nem árt tudni

Háziállatainkat - maradjunk most a kutyáknál és a cicáknál - csak engedéllyel vihetjük külföldre. Hogy pontosan milyen papírokra van szükség az, az adott célországtól függ. Ha az Európai Unió országain belül utaznánk, szükségünk lesz egy érvényes állatútlevélre. A mikrocsippel ellátott, védőoltásokkal, parazita ellenes kezelésekkel és persze érvényes állatútlevéllel rendelkező kedvencek, mindenféle megkötés nélkül utazhatnak egyik uniós országból a másikba. Kivételt képez a fenti szabályok alól az Egyesült Királyság, Írország és Svédország - tudható meg a petpassport.hu oldalról.

Az Angliába és Írországba történő beutazás előtt fél évvel, állatorvosnak vért kell vennie kedvencünktől. A mintát egy speciális laboratóriumi vizsgálatra küldik, ahol a veszettség ellen beadott védőoltás meglétét ellenőrzik. A vizsgálat során megmérik, hogy az állat vérében a veszettség vírusa ellen termelődött ellenanyagok kellő mennyiségben vannak-e jelen. Speciális mértékegységgel mérik ezt a szintet, amennyiben a mért eredmény a 0,5 nemzetközi egységet eléri, akkor indulhat a nyaralás kutyástul/cicástul. Ha ennél kisebb az eredmény, újabb veszettség elleni védőoltásra, vérvételre, majd mérésre van szükség. További feltétel, hogy az utazás előtt 48 órával bélféreg és kullancs ellenes kezelésnek valamint egy általános, egészségi állapotot felmérő vizsgálatnak kell alávetni háziállatunkat. Ha megszegjük az előírásoknak, akkor akár hat hónapi megfigyelésre is karanténban helyezhetik szeretett állatunkat, úgyhogy nem árt betartani a szabályokat.

Svédországban hasonló elvárásoknak kell megfelelni, mint Nagy-Britanniában, csak a veszettség elleni védőoltás meglétét igazoló vizsgálathoz szükséges vérvétel időpontja 3 hónappal az utazás előtt kell, hogy megtörténjen.

Egy egyszerű horvátországi nyaralás sem egyszerű

A magyarok által igen kedvelt nyári úti cél Horvátország, itt kicsit más szabályok érvényesek, mint az uniós országokban. A beutazáskor magyar és angol nyelvű hatósági állatorvosi igazolásra van szükség. A dokumentum azt igazolja, hogy a célország által megjelölt fertőző betegségek nincsenek jelen azon a területen, ahonnan kedvencünk érkezik (esetünkben Magyarország). A szükséges védőoltásokat és parazita elleni kezeléseket nem állatútlevéllel, hanem az állat oltási könyvével igazolhatjuk.

Igazolások

Hatósági állatorvosi igazolás

A területileg illetékes hatósági állatorvosnál szerezhető be. Érdeklődjünk saját állatorvosunknál, vagy a területileg illetékes Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomáson, ahol pontos címet, telefonszámot adnak nekünk a keresett hatósági állatorvoshoz. A két nyelven kiállított igazolás az állat környezetéről készül és szerepel benne, hogy az adott terület mentes a célország által felsorolt fertőző állatbetegségektől.

Magán állatorvosi igazolás

Az általunk választott doktora állítja ki, (kedvencünk háziorvosa úgymond) bárhol az ország területén. Az igazolás kutyánk/cicánk egészségi állapotáról, megelőző védőoltások és a parazita ellenes kezelések meglétéről szól. Szintén a magán állatorvosok ültetik be a mikrocsipet és adják az állatútlevelet az utazáshoz.

A Horvátországból való hazatérés az EU területére történő újra beléptetésnek számít, ezért ehhez a magyarországi magán állatorvosok által kiállított állatútlevél és csipbeültetés szükséges. Tehát a horvátországi nyaraláshoz szükségünk lesz hatósági igazolásra, oltási könyvre, mikrocsipre és az állatútlevélre is.

Ausztráliába csak karanténnal

Ha hosszabb útra szánnánk el magunkat, például az Egyesült Államokba, vagy Kanadába akkor kell a hatósági állatorvosi igazolás. Kedvencünknek minimum 12 hetesnek kell lennie és rendelkeznie kell a veszettség elleni védőoltással. Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen kell helyet foglalni. (Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található: http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs)

Bárhova utazunk is kedvencünkkel, nem árt előre felkészülnünk, és még időben érdeklődni a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán.

Utazás repülővel

Ha repülővel utazunk, érdeklődjük meg az adott légitársaságnál az állatszállítás feltételeit és körülményeit. A Malévnál szállítható a fedélzeten kutya és macska akkor, ha a szállítódoboz és az állat súlya együttesen nem haladja meg a 10 kilót, illetve ha négylábúnk nem vemhes. A jegyek foglalásakor jelezni kell, hogy milyen fajta, illetve, hogy hány állatot szeretnénk magunkkal vinni. Foglaláskor meg kell adni kedvencünk súlyát szállítódobozával együtt (csak ebben szállítható). Egy járaton összesen két állat vihető fel a fedélzetre. A szállítódobozra szigorú szabályok vonatkoznak: mérete nem haladhatja meg az 56x26x33 cm-t, és "kifolyás biztosnak" kell lennie. Kedvencünknek az út teljes időtartama alatt a dobozban kell maradnia, nem vehetjük ki onnan.

Forrás: Getty Images

A 4 órát meghaladó hosszú távú járatokon egyáltalán nem lehet állat a fedélzeten, különleges szabály továbbá, hogy a harci kutya kategóriába tartozó kutyafajták csak légi áruként szállíthatók, azaz semmiképp sem vihetők a fedélzetre. Az állatszállítás tarifáiról és a fizetés módjáról érdeklődjünk a jegyvásárláskor.

Kutyánknak vagy cicánknak az Európai Unió vonatkozó szabályai szerint állatútlevéllel kell rendelkeznie ahhoz, hogy repülhessen. A szállításhoz minden esetben kétnyelvű állatorvosi igazolás is szükséges. Háziállatunknak egészségesnek és tisztának kell lennie.

Lakhat-e velünk a négylábú?

Forrás: Getty Images

Nyilván úti célunkat figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy állatostul vágunk neki. Fontos utánajárni, hogy a szállodában, éttermekben vagy a strandon mennyire látják szívesen kedvencünket. A legtöbb szállodában nem engedélyezik, hogy kutya vagy macska bemehessen a szobába. Ahol "megtűrik" az állatokat, ott általában külön díjat számolnak fel, és megszabják a mérethatárt is. Az igen ritka, hogy térítésmentesen hálhat velünk a szeretett négylábú. Külföldön, például Németországban, Ausztriában vagy Olaszországban sokkal liberálisabban kezelik a kérdést, rengeteg szállodát, panziót találni, ahol szívesen látják az állatokat.

Szauer Judit