Húst és tejet is vihetünk az adriai nyaralásra

Vágólapra másolva!
Három nappal a hatálybalépése előtt a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium elhalasztotta annak az uniós jogszabálynak az életbe léptetését, amely miatt a külföldiek tej- és hústermékeket nem vihettek volna be Horvátország területére - értesült a távirati iroda hivatalos horvát forrásoktól.
Vágólapra másolva!

Az uniós jogharmonizáció keretében Horvátországban június 1-jén lépett volna életbe az az állategészségügyi rendelet, amely egy 2004-es uniós jogszabály horvát jogrendbe való beillesztését jelentette volna. Turisztikai szakemberek és uniós külképviseletek nyomására azonban az utolsó pillanatban a hatálybalépés elhalasztásáról határoztak, az erről szóló döntés pénteken jelenik meg a hivatalos horvát közlönyben.

Az eredeti rendelkezés szerint csak akkor lehetett volna akár egyetlen, hús- vagy tejterméket tartalmazó szendvicset bevinni Horvátország területére, ha a tulajdonosa hivatalos állategészségügyi igazolással rendelkezik róla. A kivételek közé csak a bébiételeket és a diétás termékeket sorolták, de más állati termékre, így a mézre, halra és tojásra nem vonatkozott volna a tilalom.

A távirati iroda értesülése szerint Zágrábban úgy döntöttek, hogy az uniós rendelet alkalmazását 2009 januárjáig elhalasztják. Belátták ugyanis, hogy komoly problémákat okozott volna a hamarosan kezdődő idegenforgalmi szezonban, ha a határátkelőkön a vámosok minden szendvicset, húskészítményeket vagy tejtermékeket elkoboztak volna a turistáktól.

Hivatalos horvát forrásból az MTI úgy tudja: Zágrábban a 2009-re tervezett hatálybalépésig kidolgoznak egy olyan módosítást, amellyel az Európai Unió tagállamainak polgárai a kivételezettek körébe kerülhetnek.