Már nem dől a pisai ferde torony

Vágólapra másolva!
Olaszország egyik legismertebb jelképe megmenekült a pusztulástól. A turisták előtt hosszú évek óta lezárt pisai ferde torony dőlését ugyanis sikerült megállítani, s a műveletet végző mérnökök szerint a torony az elkövetkező 300 évben biztonságos lesz-
Vágólapra másolva!

Minden a várakozásainknak megfelelően alakult - mondta a mérnökcsapat vezetője, Michele Jamiolkowski a Corriere della Sera nevű olasz napilapnak. A torony tetejének - a függőleges tengelytől mért - közel négyméteres dőlése az elémúlt években stabilizálódott, köszönhetően annak a nagyszabású műveletnek, amely 1990-ben kezdődött és 2001-ben fejeződött be. Ennek során sikerült negyven centiméterrel "visszabillenteni" a tornyot, ezzel megmenteni a teljes pusztulástól. Jamiolkowski professzor a lapnak elmondta, hogy a torny az elkövetkező 300 évben bizonyosan stabil marad.

Forrás: Getty Images

A pisai ferde torony 1990 óta nem látogatható, s a bezárásra azért volt szükség, mert akkoriban a torony évente egy millimétert süllyedt. Ekkor kezdődtek a torony megmentését célzó munkálatok. A római Colosseumhoz hasonlóan Olaszország építészeti szimbólumaként emlegetett torony építése 1174-ben kezdődött és több lépcsőben, egészen 1370-ig tartott.

A torony dőlése már az építkezés során megkezdődött, amelynek a laza altalaj elmozdulása volt az oka. Az építők kezdetben trapéz alakú köveket használtak, hogy így billentsék függőleges helyzetbe a tornyot, de a dőlés folytatódott.

Forrás: MTI

A torony stabilizálását úgy oldották, meg, hogy kábelekkel rögzítették az építményt, s a nyomás csökkentése érdekében nagy mennyiségű cementet fecskendeztek a torony alá. A torony dőlését a művelet végére sikerült megállítani, sőt jelenleg az 1700-as szintre sikerült visszahozni az elmozdulást.

A restaurátorok egy különleges tervezésű, alumínium ötvözetből készült pehelykönnyű állványzatot használnak a tornyot borító márványburkolat megtisztítására. Az építmény a világ egyik leglátogatottabb turistalátványossága, évente több tízezren látogatnak el kizárólag a torony miatt az észak-olaszországi Pisába, jelentős bevételt generálva a városnak.