Idén is a Balaton és az Adria lesz a nyerő

Vágólapra másolva!
A magyar lakosság utazási kedve 2008-ban sem csökken, a belföldi úti célok között évek óta a Balaton áll a dobogó felső fokán, a külföldiek közül pedig Horvátország - közölte a Magyar Turizmus Zrt. kedden a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság várhatóan 139 milliárd forintot költ el belföldi utazásra a főszezonban. A közlemény szerint lényegesen kevesebben vannak, akik csak külföldre utaznak, ami a belföldi utazások presztízsének növekedését mutatja. A nyári hónapok utazásait a várható időjárás még jelentősen befolyásolhatja, de a legtöbben vélhetően júliusban és augusztusban kelnek útra.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából 2008. május elején készített felmérés eredményei szerint a magyar lakosság mintegy 60 százaléka tervez utazást a május-szeptember közötti időszakra, az utazók 76,1 százaléka választ belföldi úti célt.

A felmérés szerint 100 utazóból 22-en belföldi és külföldi utazást is tesznek. A becslések szerint ez várhatóan 3,4 millió biztosan megvalósuló belföldi utazást jelent a főszezonban. A május és szeptember között ténylegesen megvalósuló utazások száma - az előző évekhez hasonlóan - várhatóan az idén is magasabb lesz, amit az egyre később meghozott, a belföldi, közelebbi úti célokat kiemelten érintő döntések növekvő aránya indokol.

A belföldi utazást tervezők egyötöde az 51-60, illetve a 31-40 éves korosztályba tartozik. Az utazók között többségben vannak a városokban élők, valamint az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők.

A belföldi utazások 30,2 százalékát a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régióban élők tervezik, de sokan kelnek útra a Dél-Dunántúl (15,1 százalék), az Észak-Alföld (13,5 százalék) és Észak-Magyarország (13,4 százalék) régiókból is.

A Balatonhoz összességében lényegesen több utazást terveznek a magyarok, mint a legnépszerűbb külföldi desztinációba, Horvátországba. A tervezett utazások számát tekintve a déli szomszédot megelőzi a Budapest-Közép-Dunavidék, Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régió is. A Balaton régióba a belföldi utazások 42,7 százaléka irányul.

A legtöbben július és augusztus hónapban utaznak: a tervezett utazások 46,4 százaléka 1-3 éjszakás, további 40 százaléka 4-7 éjszakás tartózkodást jelent.