Szesztilalom miatt kétcsillagos lesz a kairói Hyatt

Vágólapra másolva!
Ha nem változtat a májusban bevezetett belső szesztilalmon, júliustól elvesztheti csillagait a híres kairói Grand Hyatt luxushotel, amelynek szaúdi tulajdonosa hirtelen döntéssel kitiltotta az alkoholt az idegenforgalmi intézményből.
Vágólapra másolva!

Abdel Azíz Ibrahim szaúdi sejk május elején meglehetősen látványosan tért át az új szeszpolitikára: utasítására a vécékbe öntötték a hotel éttermeinek és bárjainak készletében tartott mintegy 2500 palack márkás szeszesitalt.

300 ezer dollár (59 millió forint) folyt le a csatornán ennek a diktátumnak következtében, amely teljes mértékben ellentétes az egyiptomi törvényi szabályozással - mondta az AFP-nek Fati Nur, az egyiptomi szállodai szövetség vezetője.

Maga a tulajdonos nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, viszont a hotelt üzemeltető Hyatt chicagói székhelyén kifejtették, hogy nem igazán értékelték a sejk eljárását. Nincs többé alkohol a Grand Hyattben, de ez nem rajtunk múlik. Tárgyalunk az ügyről - mondta a cég szóvivője.

Ami Fati Nurt illeti, ő a múlt héten találkozott a tulajdonossal és közölte vele: vagy visszatér a régi rendhez, vagy megváltoztatják a Kairó legszebb helyén fekvő, a Nílusra néző impozáns szálloda besorolását.

Július 2. a végső határidő. Ha a sejk kitart elhatározása mellett, a besorolás kétcsillagosra változik, ennek megfelelő tarifákkal. A tulajdonos nem vezetheti be nálunk a szaúdi törvényeket. Ha a mieink nem kedvére valók, menjen máshová - mondja az AFP-nek Fati Nur.

Az egyiptomi idegenforgalmi törvények értelmében a két csillagnál magasabb kategóriájú hotelekben szeszesitallal is ki kell szolgálni a vendéget, ha az ezt kéri, és a tulajdonosnak amúgy sincs joga beavatkozni a szállodát üzemeltető társaság tevékenységébe.

A Grand Hyatt áttérése az alkoholmentes üzemmódra komoly károkat okozhat az egyiptomi turisztikai iparnak, amely az egyiptomi aktív népesség 12 százalékát foglalkoztatja és a GDP, a bruttó hazai termék 11,6 százalékát, de főleg: az ország devizabevételeinek 20 százalékát biztosítja.

A saría, az iszlám vallási törvény tiltja az alkoholfogyasztás minden formáját, Egyiptomban azonban nincs érvényben ilyen tilalom - bár tény, hogy a hazai lakosság körében kismértékű az italozás, és főleg a külföldi turisták igénylik a szeszes nedűket. A borfogyasztás 80 százaléka például az Egyiptomba látogató európaiakhoz kötődik.

Forrás: EPA

Öt éve igazi turisztikai fellendülés mutatkozik Egyiptomban, összetesszük a kezünket, hogy ez így is folytatódjon - mondja Zohair Garana idegenforgalmi miniszter, kiemelve, hogy éppen ezért fontos a törvények tiszteletben tartása. Ha Ibrahim sejk nem akarja, hogy az ő szállodájában alkoholt szolgáljanak fel, ez az ő dolga, de akkor viselnie kell a következményeket - mondja a miniszter.

Az arab öböl-országok nyaralói - köztük 400 ezer szaúdi is - általában úgy érzik, hogy Londonban, Párizsban vagy New Yorkban nem fogadják őket elég szívesen, ezért mind nagyobb számban özönlenek Kairóba a nyári hónapokban. Az arab világ fővárosának számító metropolisz szórakozóhelyeivel is nagy vonzerőt gyakorol, és az öböl-országokból érkezőket egyáltalán nem sokkolja, hogy ezekben a palotákban alkoholt is felszolgálnak.

A muzulmán utazók mintegy 10 százalékot képviselnek a térség idegenforgalmában. Tény, hogy erre építve néhány alkoholmentes hotel is megkezdte működését, ilyen például a Tadzs Palota és az év elején megnyílt Tamani apartmanhotel.

Akad azonban, aki Kairóban is ezt támogatja. Ali Abdel Bakhi, a kairói al-Azhar iszlám tanulmányi központ képviselője szerint ez a jó megoldás, mert legalább lehetővé teszi, hogy az utazó egy iszlám szállodát válasszon. Bátorítani kell ezt a gyakorlatot, mert az alkohol állati sorba dönti az embert.