Olimpia Pekingen kívül

Vágólapra másolva!
Bár kétségtelenül Peking vállalta magára az olimpiai szervezés oroszlánrészét, a nyári játékokat hat másik kínai város részvételével rendezik meg. Hong Kong a tőzsde és a filmipar központja, a történelmi Tianjin, ahol a császár átszelte a folyót vagy Senyang, észak-kelet Kína legnagyobb városa. De ott van még Sanghaj az üzleti élet és az expatrioták otthona, Csingdao a Sárga-tenger partján fekvő vitorlásparadicsom vagy a parányi Csinhuangdao is, amelynek sportiskoláiból a legtehetségesebb futballisták kerülnek ki. Összeállításunk első része most e három utóbbi várost tárja elénk.
Vágólapra másolva!

Sanghaj

A mai Kínán belül Sanghai az üzleti élet központja. Történelme során folyamatosan külföldi behatás alatt állt, amióta a gyarmati időkben angol, francia, amerikai és japán koncessziós területekre osztották. Hamarosan a nemzetközi tengeri kereskedelemnek köszönhetően valódi bűnfészekké alakult át, gengszterbandák által kézben tartott bordélyházakkal, ópium- és játékbarlangokkal hosszú évtizedeken át. A 20. század közepére sikerült visszafordítani a rothadó kultúrát és a kormány segítségével felszámolták a nyomornegyedeket, rehabilitálták az ópiumszívók százezreit és betiltották a gyerek- és rabszolgamunkát. Azóta a város gazdasági és kulturális fejlődése töretlen. Ma az expatrioták otthona, ennek köszönhetően hangulatában keveredik az amerikai, európai - leginkább francia - és az ázsiai kultúra.

Amellett, hogy az ország leggyorsabban fejlődő városa, megőrizte gyermeki báját, vibrál, pezseg és bolondozik. Megcsodálhatjuk itt a Huangpu gyönyörű ívét és a folyón közlekedő teherszállító hajókat, a korzó menti európai stílusú épületegyütteseket, a belváros esti neonfényeiben vonagló felhőkarcolóit vagy az óvárosi Örömök kertjének jázmincsokrait. Mindezek mellett Sanghaj valódi bája a francia koncessziós negyed hagyományos sorházai, platánfákkal szegélyezett művészeti utcácskái és megannyi alsónemű, ami ott csüng minden szárítókötélen legyen az az üzleti negyed szomszédságában vagy a főutak forgatagában. Van a városnak egy megmagyarázhatatlan vibrálása, ahol a kreativitás és a játékosság üdeséget és könnyedséget csal az ide látogatók mindennapjaiba.

A nyári olimpiai játékok ideje alatt a város a futball rendezvények egy részének ad majd otthont. A Sanghaji Stadion 1997-ben épült és 80 ezer néző befogadására ad lehetőséget. Sikeresen kiépítették a stadion és környékén a teljes vezeték nélküli internet hálózatot, így a sportesemények alatt készített képeket akár azonnal elküldhetjük majd a világ bármely pontjára. A hálózat a sportcsarnokon kívül 44 irodaépületet fed le, 20 szállodát, a vasútpályaudvart és néhány üzleti negyedet.

Forrás: [origo]
sanghaji utcarészlet

Csingdao

A nyolcmillió lakosú város Shandong tartomány tiszta levegőjű tengerparti kikötője, mely egykor német és japán fennhatóság alá tartozott és csak a második világháború végén csatolták vissza Kínához. Korea és Japán közelsége miatt - a Sárga-tenger átellenes partján - fontos nemzetközi kereskedelmi várossá fejlődött. A német idők alatt építették újra belvárosát, macskaköves utcái és piros cseréptetői igazi európai hangulatot sugároznak. Szintén német bevándorlók alapították sörfőzdéjét, mely napjainkra több mint 50 országba exportálja a kínaiak büszkeségét, a Tsingtao-t. Különlegessége egyrészt, eltérően a többi kínai rizs alapú sörfajtától, hogy a Tsingtao, a nyugati sörökhöz hasonlóan árpából készül, másrészt előállításához a Lao Shan szent hegyének tiszta forrásvizét használják. Egy régi legenda szerint, ha valaki beletesz egy darab papírpénzt a vízbe és hagyja azt úszni a felszínen, jószerencse és gazdagság kíséri végig az életét. Minden évben megrendezik a nemzetközi Csingdao Sörfesztivált, idén szeptember 19. és október 5-e közé esik. Különböző márkájú európai és amerikai sörök, színpadi produkciók és az elmaradhatatlan kareoke várja a látogatókat. Csingdao fő vonzereje a természeti látványosságokon és a sörön túl, tengeri ételeinek minősége és tisztasága. Az egész országon belül itt ehetjük a legfrissebb és legízletesebb fogásokat.

Forrás: [origo]

Az olimpiai játékok alatt a vitorlásszámoknak ad majd otthont a város. Az újonnan felépített olimpiai falu 700 ezer atléta és tréner befogadására képes, ötcsillagos szállodai besorolással, zöld parkokkal tarkítva és mindössze néhány perc sétára a versenyek helyszínétől. A komplexumot a játékok végeztével luxusszállodaként kívánják üzemeltetni, hiszen a város a jövőben is Kína elsőszámú vitorlás helyszíne kíván maradni 450 ezer négyzetméter kikötőterületével. A 13. Paralimpiai játékokat szintén Csingdao partjain rendezik majd meg szeptember 6. és 17. között, ahol 4000 atlétát várnak 150 országból.

Csinhuangdao

Csinhuangdao a Nagy fal keleti végében húzódik meg, kedves tengerparti kiránduló-és üdülőhely, a leggazdagabb külföldiek és hazai milliomosok vásárolnak nyaralókat ebben a hajdanán még aprócska halászfaluban. A várost Kína első uralkodójáról nevezték el, Qin Shi Huang-ról, aki egész életét az örökélet elixír megtalálására áldozta. Ő abban hitt, hogy a titkot Csinhuangdao-ban találja ezért időről időre visszatért, hogy flottákat küldjön szét a tengeren. A várost mindössze 2,7 millióan lakják azonban az olimpiai események kapcsán 3 millió látogatót várnak.

Csinhuangdao egyike lesz az olimpiai futball helyszíneknek. A stadion építését már 2004-ben befejezték, 168 ezer négyzetméternyi területe több mint 33 ezer néző befogadására képes, aminek egy részét kizárólag mozgássérültek részére tartják fent. A városban már 1974 óta sportiskolát üzemeltetnek, ahonnan az ország legtehetségesebb futball játékosai kerülnek ki.

Papp Valéria