Kapuk helyett sztrádamatrica Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Szlovéniában július 1-jétől áttérnek a matricák használatára az autópályákon és gyorsforgalmi utakon, a jelenlegi kapus rendszer helyett.
Vágólapra másolva!

Az eddigi, a megtett út arányában fizetett autópályadíj helyett fél- és egyéves sztrádamatricákat vezetnek be. Az átmenő turizmus számára azonban nem lesz rövidebb időtartamra megvásárolható matrica - válaszolta korábban a távirati iroda kérdésére Radovan Zerjav szlovén közlekedési miniszter.

A miniszter utalt arra, tavaly fogadta el a kormány, hogy műholdas autópálya-díjrendszert vezet be, ezért a mostani rendelkezés csak átmenetinek tekinthető. A jövő év augusztusáig a kamionokra már bevezetik a műholdas ellenőrzést, a többi járműkategóriában pedig 2010 végéig indítják el a műholdas leolvasóval működő szisztémát.

Tervek szerint a fél éves zöld színű matrica - amelyet a megvásárlástól számított hat hónapon belül lehet felhasználni - 35 euróba kerül a személygépkocsik, és 17,5 euróba a motorosok számára. A "bliccelők" 300-800 eurós bírságra számíthatnak.