Bréma: csupa meglepetés északon

Vágólapra másolva!
Németország tizedik legnagyobb városa, ahol ma 35 ezer diák tanul, ahol évente legalább 2 millió turista megfordul, és ahol kreatívan, szabadon és környezet tudatosan élik mindennapjaikat a helyiek. A város visszafogott bája, kifinomultsága, mérsékelt árai a német milliomosokat is megnyerte, így sokan közülük Brémát választották lakhelyüknek.
Vágólapra másolva!

A reptér közvetlen közeléből villamosok indulnak a belváros irányába, egészen a főtéren található főpályaudvarig. A villamos tehát a városlátogatók és az átutazók számára egyaránt kényelmes közlekedési eszköz, ami már az első pillanattól megkönnyíti a turisták dolgát. Az ultramodern szerelvények halkan suhannak, így a helyiek mindig éberségre figyelmeztetik a bámészkodó turistákat. Állítólag sok a baleset, mert egyszerűen nem hallani, ha villamos közeledik.

Bréma alapvetően biciklis város. A várost keresztbe hosszába átszelő összesen 100 kilométernyi bringaúton békésen elkarikázgatnak a helyiek, függetlenül attól, hogy iskolába, a boltba, vagy fontos tárgyalásra igyekeznek. Az autósok előzékenyek, ami sokat könnyít a városi bringások hétköznapjain.

Az autósok parkolóhelyek miatt keseregnek, mert állítólag igen kevés van belőlük, de a többség szerint ez korántsem olyan nagy baj. Sokan környezetvédelmi megfontolásból nemhogy nem ülnek autóba, de nem is vásárolnak személygépkocsit, mert a bérlés ésszerűbb- állítják a helyiek. Mivel egy autó 30 euróba kerül egy hónapra a nagybevásárláshoz, hétvégi kiruccanáshoz bevett szokás a bérlés.

Turistáknak

Brémában azért is érdemes kísérő vagy idegenvezető után érdeklődni, mert a városi idegenvezetések nem hagyományosak. A guide-ok tisztában vannak vele, hogy az évszámok, a régi történetek bármelyik útikönyvében megtalálhatók, így nem untatnak bennünket feleslegesen ezekkel, ha nincs rá igényünk. Ellenben figyelembe veszik Bréma jelenét, és elmondják azt is, hogy mi foglalkoztatja a városlakókat, milyen új létesítményeket helyezett kilátásba városvezetés, mik a helyi szokások, és hogy milyen érdekes aktuális történetek vannak a közéletben.

Forrás: [origo]

Aki pedig nem igényli sem a társaságot, sem pedig a háttér-információkat, maga is neki indulhat a városnak. Brémában a járda felületén fémszegecses berakások találhatók, amelyek keresztül a belvároson keresztül, minden fontosabb helyszínhez és látványossághoz lépésről-lépésre, szinte kézen fogva vezetik el a turistákat. A látványosságoknál információs tábla is található, így az sem baj, ha nincs térképünk, vagy útikönyvünk.

A főpályaudvar bejáratára merőlegesen indulnak a bevásárló utcák. A Sögestassét szinte lehetetlen eltéveszteni, mert az utca elején egy talapzat nélküli malac család szoborkompozíciója fogadja a turistákat. A Sögestrasse eleje és a malacszobrok környéke egyébként fiatalok kedvelt találkahelye is.

Vörös téglás, belvárosi keskeny házak alatt elegáns árkádok, közkedvelt teaboltok, ízléses kirakatok váltják egymást. A dómtéren minden nap nyitva a piac, ahol ez idő tájt a spárga a legkelendőbb.

Látnivalók

Pár lépésre belvárosi Marktplaztól a Langenstrassén megcsodálhatjuk a 1587-ből megmarad egykori kereskedőházat, (Stadtwaage) ami olyan látványos, hogy a szemfüles vendéglátósok gyorsan két kávézót is nyitottak, dacolva a szűk utcával és a kevéske hellyel. Legalább ilyen szép a Böttcher utca, amely egykor a hordókésztők negyede volt. Ez az utcácska szinte kivezet a Weser folyó partjára. Innen indulnak a kirándulóhajók is Bremen-Vegesackba, és itt lehet bérelni a háromárbocos vitorlásokat, amelyekkel rendszerint a fiatalok hajóznak föl egészen a skandináv partokig a hosszúhétvégéken.

Forrás: [origo]

Az óvárosi részben (Altstadt) a Marktplatz-on épült meg az 1405-ben az impozáns városháza és a vele egyidős Roland-szobor. Szemben a Brémai Muzsikusok a szobránál mindig nyüzsögnek turisták, akik a szamár mellső két lábát megszorítva tesznek titkos kívánságokat.

Jó kis program lehet még a várostól észak-nyugatra található művészvároska Worpswede felfedezése. Bréma Szentendréje alig félórányi vonatútra található, ahol ma is aktív alkotóműhelyek, művészek élnek és dolgoznak.

Gasztronómia

Aki igazi észak-német fogásokat kóstolna, az a legjobban teszi, ha felkeresi a Ratskeller-t, a főtér szegletében. A 1405-ben alapított árkádos, boltívekkel díszített, boxokkal szeparált étteremben 600 féle német borból választhatunk, megkóstolhatjuk a baconos brémai burgonyakrém levest, és a Labskaust. A Labskaus marhahús, főtt krumpli, hering és savanyú uborka érdekes elegye összetörve, amit hagyományosan egytálételként szolgálnak fel. A Rastkellerben fejedelmi adagokat mérnek, az árak pedig 8-12 euró között mozognak.

Ami a borkínálat és a tradicionális fogások mellett kellemessé teszi az estét, az elektronikus rendelésfelvételnek köszönhető a villámgyors kiszolgálás. Összességében tehát a Ratskeller több egy egyszerű étteremnél.

Forrás: [origo]

Akik inkább mellőznék a tradíciót és a hosszú rusztikus tölgyfa asztalokat, és elegánsabb helyre igyekeznének, itt a Ratskeller egyik helységében működő Michelin díjas l'Orchidée étterem, ahol a spanyol és a francia konyha remekeit szolgálják a gasztronómia iránt érdeklődő, igényes vendégeknek.

A Wesser partján is rengeteg kis étterem van, ha csak úgy beülnénk valahová. Az Oster Tor-ban (Keleti Kapu), vagyis a bohém negyedben, kreatív környezetben, egyedi helykihasználással üzemelő parányi éttermekben, sajátos konyhák, visszatérő és állandó fiatal vendégek mellett sokkal közvetlenebb hangulatban fogyaszthatunk.

A gasztronómiai örömöknél érdemes megemlíteni a Rastkellerrel átellenben található világhírű Hachez Choclatier-t. Az aprócska, de annál szebb csokoládé szaküzletben a minőségi édességek, csoki parányok, bon-bonok, élvezeti értékét Joseph Hachez belga csokoládégyáros garantálja, aki még 1890-ben hozta Brémába saját receptjeit. Érdemes megkóstolni az eredeti Bourbon vaníliás pralinékat, és megízlelni néhány igen drága dél-amerikai kávészemet. A turistáknak egyedi ajándékcsomagot is összeállítanak, a csoki kóstolgatás, pedig szinte kötelező mindenkinek, aki belép.

Brémába rendszeres a légi összeköttetés Budapestről, így a város egész évben látogatható. Míg a téli hónapokban, és az advent idején tömegesen érkeznek a turisták, addig nyáron kevésbé zsúfolt a város. Ilyenkor szebbek a hajókirándulások, látványosabbak a kikötők, és akár 50 euró környéki szobaárakat is kifoghatunk.