Mi lesz veled, SkyEurope?

Vágólapra másolva!
Bár hivatalos bejelentést az ügyben eddig nem tettek közzé, egyre több jel utal arra, hogy a magas olajárak miatt a SkyEurope fapados légitársaság komoly bajban van. A társaság bécsi tőzsdén jegyzett részvényei júliusban áttörték a lélektaninak tekintett 1 eurós határt és az árfolyam csökkenése azóta is töretlen. Eközben a pozsonyi központú cég hihetetlen akciókkal próbál utasokat szerezni.
Vágólapra másolva!

Nem kevesebb mint 40 százalékot esett egy hét alatt az egykor első magyarországi fapadosként bemutatkozó Sky Europe légitársaság részvényeinek árfolyama bécsi tőzsdén. Ez már önmagában is drámai hír a cég papírjainak tulajdonosai számára, ha pedig hozzátesszük, hogy mindezt az 1 euró alatti tartományban tette (tavaly tavasszal még 6 euró közötti összeget ért egy Sky-részvény), nem kell különösebb tehetség hozzá, hogy megállapítsuk: a cég komoly bajban van.

Forrás: Wiener Börse AG & Interactive Data
A SkyEurope részvényárfolyamának idei alakulása

Mindezt természetesen a rohamosan emelkedő olajárakra vezetik vissza, s egyre valószínűbb, hogy a fapados szektor gyengébb szereplői közül néhánynak le kell húznia a rolót. Az Egyesült Államokban már megtörtént az első csőd is: a Skybus nevű diszkont cég ment tönkre az egekbe szökő olajárak miatt, de hasonló sorsra jutott - hasonló okokból - a London és Hongkong között repülő Oasis, az első hosszú távú fapados cég is. A kevésbé ismert légicégek mellett a nagyokat sem hagyja érintetlenül az olajárrobbanás: az easyJet korábban jelentős veszteséget jelentett, a Ryanair pedig bejelentette, hogy télen flottájának egy részét pihenteti. A fapados társaságok sikeres működésének egyik alapfeltétele, hogy egy adott repülőgéppel akkor érhető el a legnagyobb nyereség, ha a lehető legtöbb időt tölti el a levegőben, ezáltal - és persze a telítettség függvényében - lehetőleg maximalizálja a hatékonyságot.

Forrás: [origo]

Szakértők egyelőre vitatkoznak azon, hogy az olajárak és nyomukban a kerozin árának drágulása végül milyen hatásokat eredményez majd a fapados piacon, de sokan valószínűsítik, hogy további csődök és cégegyesítések várhatók. Ezek egyike épp a SkyEurope lehet, amely a fapados kategórián belül deklaráltan a magasabb színvonalú kiszolgálást és ezen keresztül az üzleti utasok megnyerését tűzte ki célul. Ez a modell, párosulva a hihetetlenül alacsony jegyárakkal ugyanakkor 120 dollár fölötti olajáraknál egyszerűen működésképtelen. A magas olaj- és ezen keresztül a kerozinárak, a veszélyesen olcsó jegyek a profitráta csökkenését, ez pedig a befektetők menekülését eredményezi. Mindez azt jelentheti, hogy a cég nem kerülheti el a csődöt, vagy ami még inkább valószínű, a felvásárlást. Egyes pletykák az easyJet érdeklődéséről szólnak, konkrétum azonban még nincs az ügyben. Az [origo] megkereste a SkyEurope-ot, de a cég sajtóosztálya nem reagált a találgatásokra.

A Sky Europe fölött egyébként már többször kongatták meg a vészharangot, legutóbb 2007 szeptemberében, amikor a cég döntést hozott a budapesti - egyébként az egyik legfontosabbnak tekintett - bázisának bezárásáról és a bécsi, valamint pozsonyi légikikötő kiemelt használatáról. Azóta a cég egyébként már visszatért a magyar piacra, s egyetlenként a Budapest-Trieszt útvonalat kínálja utasainak.

Forrás: MTI

A társaság egyébként a március 29-én közzétett gyorsjelentése szerint az első negyedévben, 53 millió eurós árbevételt ért el, ami mintegy 30 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbiakhoz képest, viszont az üzemi veszteség 14 millió euróra nőtt - mondta az [origo] kérdésére Suppan Gergely, a takarékbank elemzője.

A baljós hírek ellenére, vagy éppen ezért a Sky Europe a többi fapadoshoz képest már-már hihetetlen akciókkal igyekszik minél több utast magához csábítani. Pozsonyi és bécsi indulással kitűnő célállomásokra kínál jegyeket júliusi időpontokra, s aki gyors, foglalhat magának helyet Barcelonába, vagy Szicíliába is, nyilván a szabad helyek függvényében. Ezen kívül 5 euróért lehet mostanában jegyeket venni szeptembertől egészen jövő márciusig, az ünnepi időszakokat kivéve.

Persze, nem árt az óvatosság, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a téli időszakra lefoglalt jegyeket már nem tudjuk igénybe venni, így nem árt minél előbb utazni, ha a SkyEurope olcsó jegyeit akarjuk megcsípni és nem szeretnénk futni hagyni a pénzünket.

A SkyEurope Airlines légitársaság 2001. szeptemberben alakult. Az első, Magyarországról is közlekedő fapados légicég tavaly szeptemberben bezárta budapesti bázisát és működésének súlypontját Pozsonyba, Bécsbe és Kassára helyezte át. A légitársaság összesen 77 útvonalon, 41 célállomásra, 19 európai országba repül 15 Boeing -737-esből álló flottájával. A SkyEurope több mint 750 főt foglalkoztat és 2005. szeptember 27. óta a légitársaságot nyilvánosan jegyzik a varsói és bécsi tőzsdéken.