Tankkal Kelet-Németországon át

Vágólapra másolva!
A hatalmas por- és füstfelhőben T-55 típusú szovjet tankok dübörögnek a német tájon. A roham azonban egyáltalán nem katonai: a vezetőülésekben turisták ülnek.
Vágólapra másolva!

Beerfelde a hajdani NDK területén található, félúton Berlin és a lengyel határ között, itt működik a "páncélosvezetői iskola". Szinte bárki eljöhet a kisvárosba és kipróbálhatja, milyen érzés a néhai kommunista tömb hadseregeinek egyik harckocsiját vezetni.

A 8,5 hektáros, keréknyomoktól szabdalt erdőszéli terepen szervezett kaland évente mintegy 10 ezer embert csábít, valamennyien készek 136 eurót (31 ezer forint) fizetni azért a gyönyörűségért, hogy egy fél órán át kegyetlenül rázassák magukat a 34 tonnás óriásokat vezérelve.

Forrás: [origo]

Ennek semmi köze sincs a kommunista éra iránti nosztalgiához - mondja a 47 éves Axel Heyde, a keletnémet hadsereg egykori harckocsivezetője, aki Jörge nevű testvérével 2003-ban hozta létre ezt a nem mindennapi bázist. Vendégeink az egész országból, de külföldről is jönnek, az Egyesült Államoktól Új-Zélandig. Nem feltétlenül a katonaság szerelmesei. Egy tank azért vonzza az embereket, mert titkos világnak tekintik, amelybe belépni tilos, és egy kicsit veszélyes is - teszi hozzá Axel, akinek heti hét napon át működő vállalkozásában 12 főállású alkalmazott dolgozik.

A mára megszűnt szocialista tábor egykori országaiból szerezték be a különben megsemmisítésre szánt páncélosokat, T-55-ös és BMP modelleket - az utóbbiak az egykori Csehszlovákiában vagy Lengyelországban készültek az 1950-es és 60-as években. Lefegyvereztük őket és részben páncéltalanítottuk is, mert különben háborús fegyvereknek számítanának és nem kaptuk volna meg a szükséges engedélyeket - magyarázza el a vállalkozás vezetője.

Mielőtt felkapaszkodnának a monstrumra, a turisták pamutból készült fekete símaszkot húznak a fejükre, majd egy durva kidolgozású, rendkívül kényelmetlen fémsisakot. Ezután a felső tetőnyíláson át az irányító ülésre csusszannak, meghallgatják az instruktor magyarázatát - és hajrá!

Forrás: [origo]

A szűk kabinból a két keskeny lőrésen át szinte semmit sem lehet látni. A kormányrúd szerepét betöltő botkormány kezelése is zavarba hoz. A sebességváltás még nehezebb. Húzza meg, gyerünk! Nem kell megijedni, ha erősen beremeg és ha a váltórúd kezdetben nem engedelmeskedik" - ordítja a parancsnok-instruktor, aki alig egy méterre van alkalmi növendékétől, de csak rádión tud kommunikálni vele a 600 lóerős dízelmotor iszonyú zaja miatt. Annak, aki kész megfizetni az árát, a páncélosiskola autóroncsot is biztosít, amelyet aztán a delikvens boldogan elgázol a tankjával.

Szombatonként a harci járművek szerelmesei közül akár 70-80-an is tolonganak a Heyse-testvérek birtokán. Mindenféle ember megfordul itt, fiatalok, öregek, és korántsem csak férfiak. Vannak törzsvendégeink is, akik rendszeresen visszatérnek - magyarázta az AFP-nek Ute Frischmuth, aki a vendégeket fogadja.

Még hozzáfűzte: Amikor elhelyezkednek a vezető ülésen, sokan megkérdezik, hol vannak a fegyverek. Nagy csalódást okoz nekik, hogy lőni nem lehet.