Családoknál is alhatnak a szurkolók Pekingben

Vágólapra másolva!
A luxusszállodáktól a családoknál történő elszállásolásig mindent latba vetnek Pekingben annak érdekében, hogy az olimpia idején a fővárosba érkező 1,5 millió belföldi és külföldi turistának otthont teremtsenek.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb pekingi statisztikai adatok szerint a város 5794 szállodája 336 ezer szobával, azaz összesen 660 ezer ággyal várja az ötkarikás játékokra érkezőket. Az ötcsillagos szállodák jelenleg 77 százalékos foglalási aránnyal rendelkeznek és ezt a játékok idején 80 százalék fölé kell emelni - mondta Csang Huj-kuang, a pekingi idegenforgalmi hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a három- és a négycsillagos hotelek szobáinak felét nem foglalták még le.

Szakértők szerint több mint 500 ezer külföldi turista érkezésére lehet számítani, a hivatalos előrejelzések azonban csak 450 ezer fővel számolnak. Az optimistább becsléseket a korábbi olimpiák adataira alapozták - idézte az Asia-Pacific turisztikai szervezet vezetőjét a Kungzsen Zsipao (Gongren Ribao) kínai napilap.

Forrás: MTI

A belföldi turisták száma elérheti az 1,1 millió főt, s ez a fővárosnak akár 116 milliárd jüan (2522 milliárd forint) bevételt is jelenthet. Egy hatnapos pekingi csomag ára a 41 000 jüant (890 000 forintot) is elérheti.

A külföldi turisták a Kínából bárhonnan hívható 12301-es forródróton, vagy a városban felállított mintegy 600 információs pultnál kérhetnek segítséget. Azok, akik Pekingben egynapos túrára szeretnének feliratkozni, az engedéllyel rendelkező utazásszervezőkért hívják a 8353-1111-es telefonszámot - mondta Csang Huj-kuang. A pekingi nemzetközi repülőtéren, valamint a háromcsillagos vagy ennél magasabb besorolású szállodákban a város látnivalóit bemutató ingyenes prospektusokról is gondoskodnak.

Forrás: Getty Images

A Kínát jobban megismerni vágyó külföldi vendégek a turisztikai hivatal szervezésében pekingi családoknál is lakhatnak. Az önkéntes programra jelentkező több mint ezer pekingi család közül 598 szállásadót választottak ki, akiknek légkondicionálóval ellátott külön hálószobát, tiszta ágyneműt, telefon-hozzáférési és zuhanyzási lehetőséget kell biztosítaniuk a vendégek számára. A szállásért naponta legfeljebb 400-600 jüant (közel 9-13 ezer forintot) kérhetnek.

A vendéglátó családoknál legalább egy-egy főnek tudnia kell angolul, s ez a kitétel a jelentkezők többségénél nem is jelentett gondot.

A programra jelentkezett kínai családokat ráadásul örömmel tölti el, hogy ők is részt vehetnek az olimpiai játékok szervezésében, a külföldi turisták pedig általuk jobban megérthetik a kínai kultúrát és az itt élő emberek gondolkodásmódját.

A turisztikai hivatal szerint a kínai családoknál megszálló turisták többsége ázsiai országokból, elsősorban Japánból Dél-Koreából, Szingapúrból és Malajziából érkezik.