Bemutatták az új turistaűrhajó hordozógépét

2008.07.29. 10:59

Újabb ösztönzést kaptak a kozmikus utazásra sóvárgó reménybeli hobbiűrhajósok vágyálmai: Richard Branson brit milliárdos hétfőn, a kaliforniai Mojave-sivatagban bemutatta a magán űrutazásokhoz tervezett, régen várt űrrepülőgépét.

Eve-nek kereszteltük el anyám, Eve Branson után, mert ez a gép egy új kezdetet jelez - mondta a dúsgazdag vállalkozó a számos meghívott vendég előtt, cége közlése szerint.

Az űrrepülőgép teljes egészében szénszálból (karbon), ebből a nagyon könnyű, de igen teherbíró kötőanyagból készült. A több mint 42 méteres szárnyak a repülés történetében az első olyan hordfelületek, amelyeket karbonból építettek. Mint Branson elmondta, még soha nem állítottak elő ilyen energiatakarékos repülőgépet. Emberek ezrei számára fogja lehetővé tenni álmaik teljesülését, és meg fogja változtatni az emberiség viszonyát a kozmoszhoz - mondta.

 

 

A fehéren csillogó, dupla törzsű űrrepülőgép az űrkabint - az elképzelés szerint - 15 ezer méter magasba röpíti, csak ott lép működésbe a rakétahajtómű, s szakad el a hordozótól az űrhajó.

Forrás: [origo]

Az első űrrepülések a tervek szerint jövőre kezdődnének el. Eddig világszerte 250 űrturista adta be kötelező jelleggel jelentkezését, de több ezren érdeklődnek a nem mindennapi utazás iránt.

Hétfőn csak a repülőgépet mutatták be, a SpaceShipTwo-nak nevezett űrhajót a jövő évben tárják a nyilvánosság elé. A kaliforniai vendégek mindenesetre egy pillantást vethettek a hangárban álló, titokzatosan bebugyolált űrhajóra is.

Forrás: [origo]

Branson cége, a Virgin Galactic már négy éve dolgozik Burt Rutan amerikai repülőgéptervezővel együttműködve a projekten. Az elmúlt évben a program nagy csapást volt kénytelen elszenvedni, amikor a tesztrepülőtéren robbanás történt, és három technikus életét veszítette.

Rutan volt a tervezője a SpaceShipOne űrrepülőgépnek is, amely 2004-ben, a Mojave-sivatagból indulva két ízben kilépett az űrbe. Bransont annyira elbűvölte a gép, hogy megvásárolta a technológiát, és most a továbbfejlesztett változattal a kozmoszba akarja küldeni az első űrturistákat. A Virgin Galactic több mint 250 millió dollárra becsüli a fejlesztési költségeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK