Munka előtt irány a tenger - a legjobb város strandok

Vágólapra másolva!
Vélhetően mindenki sokkal nagyobb kedvvel menne dolgozni, ha mondjuk munkába menet előtt úszhatna a tengerben, netán hajnalban szörfözne egyet a hullámokon, s csak utána venné fel a kényelmetlen öltönyt. Sajnos vannak olyan nagyvárosok, ahol ez a mindennapi élet része. Mi meg csak irigykedhetünk rájuk.
Vágólapra másolva!

Miami

Az Egyesült Államok talán legdivatosabb party-helye manapság Miami, ahová a világ minden tájáról érkeznek a fiatalok, akik nemcsak a hatalmas bulik, hanem a strandok miatt is választják Florida "fővárosát". Amellett, hogy elsősorban homokos tengerpartjai miatt kiemelt turisztikai desztinációnak számít, itt van Amerika egyik legnagyobb kikötője is.

Forrás: Getty Images

A sok közül talán a legjobb és a város jelképének is számító South Beach, ahol tengerparti bárok, szállodák, éttermek várják a turistákat.

Dubaj

Forrás: Getty Images

Néhány évvel ezelőtt itt még kietlen sivatag volt, ma pedig már Dubaj a világ egyik legmodernebb, de mindenképpen a leggyorsabb ütemben fejlődő városa. A várostervezők természetesen a strandolókra is gondoltak és a legjobb szállodákat közvetlenül a homokos partra építették. Dubajban szinte a város teljes hosszában végighúzódik a strand, de a sok közül talán a Jumeirah a legjobb - írja összeálíltásában a Reuters.

Akinek viszont az itteni szállodák túlságosan drágának bizonyulnak a szomszédos emírségek egyikében, Sardzsában, vagy Fudzseirában is remek homokos partszakaszokat találhat. Utóbbi hely egyébként a búvárok paradicsoma is, már a part közvetlen közelében rájákkal, cápákkal, sőt kis szerencsével a hatalmas és ritka cetcápával is találkozhat a szerencsés búvár.

Barcelona

Forrás: [origo]

Európa egyik leghangulatosabb városába a kulturális látnivalók, a vásárlási lehetősége és az éjszakai élet miatt látogatnak el turisták tömegei, de aki a városban jár és kedve szottyan egy kis fürdőzésre, elég, ha csak felül a metróra és az egykori olimpiai falu területén lévő mintegy 4 kilométer hosszú fehér homokos tengerparton napozhat, úszhat egy kicsit.

A Barceloneta Beach nemcsak a turisták körében népszerű, a helyiek is előszeretettel használják, s évente mintegy 7 millióan keresik fel.

Rio de Janeiro

Forrás: [origo]

A város nevének hallatán mindenkinek a Copacaban ugrik be először, amely Rio központi strandja. A szinte mindig dugig tömött partszakasz ugyanakkor nem a legbiztonságosabb a turisták számára, olyannyira, hogy a legtöbb utazási iroda nyomatékkal szólítja fel utasait, hogy estefelé egyedül már ne nagyon merészkedjenek ki a partra, vagy ha igen, nagyobb értékű dolgokat - fényképezőket, készpénzt - ne vigyenek magukkal. A Copacabana 4 kilométer hosszan húzódik a Princesa Isabel úttól Posto Seisig.

A város másik híres strandja az Ipanema, amely Rio déli részén helyezkedik el. Az Ipanema szó eredetlileg rossz vizet jelent, de ez nem a strand jelenlegi állapotára, hanem az egykori halászok fogási esélyeire vonatkozik. Ezen a szakaszon ugyanis a hullámok a homokos parthoz túlságosan közel törnek meg, s a visszafelé áramló víztömeg elsodorja a halakat. Az Ipanema egyébként jóval biztonságosabb a Copacabanánál, mivel ez egy előkelőbb környéknek számít, ahol kifejezetten sűrűn járőrözik a rendőrség.

Cape Town

Forrás: [origo]

Dél-Afrika legnagyobb városában szembeszökő a mérhetetlen gazdagság és a mindenhol látható nyomor kontrasztja, ráadásul a statisztikák szerint Johannesburg mellett ez a világ egyik legveszélyesebb városa. Ennek ellenére évről évre nő az idelátogató turisták száma, ami természetesen az országban található nemzeti parkoknak és borvidékeknek is köszönhető. Sőt egyre több külföldi érkezik ide hosszabb tartózkodásra is.

A város strandjai közül a legszebb a gyönyörű fekvésű Clifton Beach, a szörfözésre, jet skizésre pedig a Big Bay és a Little Bay a legalkalmasabb.

Los Angeles

Forrás: [origo]

A világ szórakoztatóipari fővárosa nemcsak a filmgyártásról, hanem hosszú tengerpartjáról és strandjairól is híres. A partszakaszok ismertségét számos film, vagy filmsorozat segítette elő, éppen ezért talán mind közül a legjobb hely - bár hivatalosan nem tartozik Los Angeleshez - Santa Monica. Itt forgatták a Baywatch remek jeleneteit és itt torkollik az óceánba a legendás 66-os országút is.

Brighton

Forrás: [origo]

Bár nem tartozik a világ legjobb strandjai közé, az angoloknak ez az elsőszámú fürdőhely. A patinás fürdőváros jellegzetes napozófülkéivel a 60-as években élte virágkorát, de még manapság is szépszámmal érkeznek ide turisták. Az éttermekkel, vidámparkkal, árkádokkal díszített híres Brightoni Móló 2003-ban leégett, de az eredeti állapottal megegyezően újították fel.

A város legnagyobb attrakciója a teljes hosszában húzódó strand, ahol bárok, kocsmák és éttermek tömkelege várja a nyaralókat.

Sydney

Forrás: [origo]

Ausztrália legnagyobb városa minden tekintetben érdemes arra, hogy eltöltsünk itt néhány napot, ha errefelé visz az utunk. Az Operaház, a Sydney Harbour Bridge és a környék természeti látnivalói mellett kötelező látnivaló a legendás Bondi beach is, Ausztrália legismertebb strandja. Talán erről a rövid partszakaszról készült a legtöbb imázsfotó Ausztráliáról, ahol nemcsak a napimádók, de a szörfösök is kiélhetik szenvedélyüket.

Mumbai

Forrás: Getty Images

Mumbai India gazdasági, pénzügyi és ipari központja, valamint itt koncentrálódik a Hollywood-ot is - legalábbis az elkészített filmek számát tekintve - kenterbe verő indiai filmgyártás is. A 19 milliós város egyik legnagyobb attrakciója a városközponton kívül eső Juhu Beach, amely több mint 10 kilométeren át húzódik. Itt találhatók a város legjobb szállodái, de a strand különlegessége, hogy minden este megtelik emberekkel, s a helyiek a mély homokban korzózva pihenik ki a napi fáradalmakat. A hosszú partszakaszon büfék, árusok, mutatványosok, vidámparkok szórakoztatják a tömeget.