Már ciki a földre dobott törölköző

Vágólapra másolva!
Hiába egyre népszerűbb a környezettudatos vakációzás, ha a turizmus világméretű fellendülésével a nyaralóhelyek és a természeti szépségek rohamosan pusztulnak. Vajon mit tehet a turista, ha mégis megóvná környezetét? A megfelelő közlekedési eszközök, szálláshelyek és ajándéktárgyak kiválasztásával máris sokat tehetünk a környezetterhelés ellen.
Vágólapra másolva!

A környezettudatos nyaralás, túrázás eszméje nem új keletű, de az utóbbi években a környezet védelmének ügyével párhuzamosan az utazással szemben támasztott ilyen jellegű igény is előtérbe került. Vagyis a turisták egyre inkább sajátjuknak érzik a zöld gondolatot, ami kihat a mindennapjaikra és az utazási szokásaikra is. Ahogyan az év minden napján, a nyaralás során is törekednek arra, hogy öko-lábnyomuk az utazás alatt is a lehető legkisebb legyen. Az úgynevezett "széndioxid lábnyom" (carboon footprint) azt a széndioxid mennyiségét jelzi, amely a légkörbe kerül a mindennapi életünk során. Szinte minden tevékenység, amit végzünk, hatással van a környezetre: a kávéfőzés, az autómosás és vezetés, a vásárlás, vagy éppen a repülőgépen történő utazás. Ezért a tudatos utazók többnyire vasúton közlekednek, és a vakációzás ideje alatt autó helyett inkább kerékpárt használnak.

A légiközlekedésből, a pazarló víz és áramhasználatból eredő negatív hatások a természeti erőforrások szennyeződéséhez és mennyiségük csökkenéséhez, az élővilág háborítatlanságának és változatosságának veszélyeztetéséhez, sok helyen pedig a természetes tájkép teljes megsemmisüléséhez vezetnek. Az őserdők szisztematikus pusztítása, a Nagy Korallzátony pusztulása, szűz tengerparti szakaszok beépítése mind a tömegturizmus mihamarabbi felszámolását sürgeti.

A Tourism Concern független non-profit szervezet jelentése szerint a víz-és levegőszennyezés, a bennszülött lakosság élőhelyének háborítása, a természetes vegetáció egyensúlyának megbillenése leginkább Máltát, Ausztráliát, Indiát, Ciprust, Tanzániát, a Karibi országokat, Törökországot, Kínát, Kenyát, Jordániát, Thaiföldet, és Balit sújtotta az elmúlt években.

Idén tudatos turista leszek

A Green Capital számos javaslatot ad arra, hogy hogyan töltheti el nyári vagy téli vakációját egy környezettudatos utazó. A független környezetpolitikai kutató-tanácsadó intézet szerint legjobban tesszük, ha saját országunkon belül maradunk. Azt javasolják, hogy személygépkocsi helyett használjuk elsősorban a tömegközlekedést, illetve kerékpározzunk, evezzünk, túrázzunk vagy gyalogoljunk.

Ügyeljünk gépkocsink fogyasztására, hiszen a tetőcsomagtartó, a légkondicionálás, a sebességhatárok túllépése mind-mind többletfogyasztást okoz, ezáltal több káros anyag kerül a levegőbe.

Forrás: [origo]

Külföldön tartsuk tiszteletben a helyi kultúrát és szokásokat, tiszteljük a természeti népek kulturális értékeit, és az élővilágot. Igyekezzünk a "Fair Trade" mozgalomhoz csatlakozott árukat, termékeket venni, használni. A mozgalomhoz tartozó üzletek kizárólag olyan termékeket árulnak, amelyekről tudható, hogy pontosan hol készültek, így az eladásukból származó beétel közvetlenül a közösségekhez kerülhet. Támogassuk a méltányos turizmust, és vegyük igénybe a helyi termelőket, szolgáltatókat, vagyis a fuvarozókat, zöldség-gyümölcsárusokat, kézműveseket, tánccsoportokat, és nyomolvasókat. Ne vásároljunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, vagy ékszereket.

A szálláshelyeket illetően nagyban csökkenthetjük a környezetterhelést, ha úgynevezett ökoszálláshelyet (ecolodge) választunk. Míg a tömegturizmusban népszerű all-inclusive szolgáltatásra befizetett pénzünk 80 százaléka nagy nemzetközi szállodaláncokhoz vándorol, addig az ökoszálláshelyek esetében a részvételi díjak 95 százaléka a helyi gazdaságban marad. Az Ecolodge jelzéssel ellátott, illetve a Earth Guest programban résztvevő nagy szállodaláncok is komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy kielégítsék főleg a német, osztrák és skandináv turisták környezettudatos igényeit. Gyakran adományozzák az elhasználódott régi törölközőket árvaházaknak, segélyszervezeteknek csak úgy, mint az egyszer már használt mini kézmosó szappanokat.

A European Centre For Eco Agro Tourism ( ECEAT) képviselői a Zöld Pihenő Alapítvánnyal közösen aláírt szerződéssel a hazai ökoturizmus minden eddiginél aktívabb szervezésére, népszerűsítésére, valamint a bio és az ökoszálláshelyek európai kritériumrendszer szerinti minősítésére készülnek. A több mint 25 országot átfogó szervezet a vendégeket is fogadó biogazdaságok és ökoszálláshelyek egységes minősítésével, katalógusok kiadásával, webes felületű szállás- és programajánlatokkal azokat a kirándulókat célozza meg, akik a desztináció megválasztása során már előtérbe helyezik az ökológiai építésű házakat, panziókat, keresik a biokerteket és a bioételeket felszolgáló vendéglátókat, éttermeket.