Keleti turisták mentik meg Horvátországot

Vágólapra másolva!
Erőteljesen csökkent a német, az olasz és az osztrák turisták száma Horvátországban, holott a nyár közepén hagyományosan a német vendégek voltak túlsúlyban az adriai tengerparti szállodákban.
Vágólapra másolva!

A nyugat-európaiak helyét idén főként oroszok, lengyelek és japánok foglalják el - derült ki a hotelek legutóbbi összegzéséből, amelyet a legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernji List idézett.

Németország a maga 40 millió potenciális turistájával meghatározó szerepet tölt be Európa idegenforgalmának alakulásában, s nem lehet nyugodt senki, ha ők nem jönnek - mondta az újságírónak Veljko Ostojic, a poreci Rivijera hotellánc igazgatója.

Német szobafoglalás a júliushoz hasonlóan erre a hónapra sincs, és az olaszok sem tolonganak, pedig megkezdődött a "Ferragosto", amikor is szinte egész Olaszország elindul nyaralni.

A horvát turisztikai szakemberek azzal vigasztalódnak, hogy a szezon nem rossz, így is két százalékkal több turista nyaral a tengernél, mint korábban. Számolni kell viszont azzal, hogy a következő tíz évben átalakul a vendégkör, s egyre több turista jön majd Oroszországból, Kínából és Indiából.