Nem a méregtől, hanem rajongásból lett zöld a söre annak a nagykanizsai sörözőtulajdonosnak, aki különleges színű italát már szabadalmaztatta is.

Béci bá' - teljes nevén Szabó Béla - zöld-fehér ruhában szolgálja ki a vendégeit az ugyancsak zöld-fehérre festett sörözőben, amit kedvenc csapatáról, a Fradiról nevezett el. Néhány éve egyik vendége évődve megkérdezte tőle, hogy mikor lesz zöld a söre is, mire a tulajdonos évekig tartó kísérletezésbe kezdett.

A világos sörhöz egy speciális likőrt kever Béci bá', de a receptet nem árulja el senkinek, titkos, mint a kóla összetevőinek listája. Már hónapok óta a csodájára járnak a vendégek, a közeli Zalakarosról esténként elindul a "zöldsörturizmus" Nagykanizsára, de jöttek már Győrből, Veszprémből, Jászberényből, Debrecenből és Miskolcról is olyanok, akik nem akarták elhinni, hogy létezik zöld színű is a "folyékony kenyérből". Márpedig ezt a nedűt csak itt lehet megkóstolni, a koktél ugyanis helyben készül, egyelőre nincs palackozott kiadása.

Az elmúlt hét végén a feltaláló Beremenden, az IDEA találmányi kiállításon is bemutatta zöld sörét, amely rögtön elnyerte a rendezők oklevelét, de a belgrádi Szerb Találmányi Hivatal és az ottani Feltalálók Szövetsége is közös oklevéllel díjazta az egyedi italt. Szabó Béla márciusban a Magyar Szabadalmi Hivatalnál is levédette találmányát, a napokban pedig egy veszprémi mikrobiológiai laborból várja italának vizsgálati eredményét, hogy bárkinek bizonyíthassa: semmiféle mesterséges színezéket nem tartalmaz.

Az ital alkoholfoka kissé magasabb a sörnél, hiszen a hozzáadott likőr erősebb, de ez az ízkombináció a vendégeknek, különösen a nőknek "nagyon bejön". A sörözőben ma már a csapolt több mint 50 százaléka "megzöldül" a vendégek kérésére, és az arány napról-napra emelkedik.

A három évig tartó kísérletezés eredményét két sörgyárnak már be akarta mutatni a feltaláló, de egyelőre a szabadságolások miatt nem tudtak foglalkozni szabadalmával. Legnagyobb sajnálatára kedvenc csapatánál sem vették komolyan, eddig legalábbis többszöri jelentkezése óta sem hívták vissza, pedig tőlük nem kért volna pénzt a koktélért.

Mindenesetre egyre jobban terjed a nagykanizsai zöld sör híre és íze, a beremendi kiállításon például egy német csoport tagjai kétszer is visszatértek kóstolóra. Béci bá' a sörnagyhatalomnak számító európai országokban a közeljövőben valószínűleg szintén bemutatja három évi kísérletezés és vendégek általi tesztelés során kiérlelt találmányát, amelyhez már azt is kitalálta, hogy csakis fehér palackban és fehér kupakkal lenne érdemes forgalomba hozni.