Ausztriában immár 16 éve várják a természetbarátokat és a séta megszállottait a kifejezetten ilyen célra kialakított túrafalvak. A megbízhatóság jeleként minden évben megjelenik az aktuális túrakatalógus is a legjobb túracélpontokkal, amelyek újabb és újabb kalandokra csábítanak. Túrajavaslatok Tiroltól Burgenlandig.

A kirándulás, túrázás fogalma és fő témája komoly változáson ment keresztül az elmúlt években, aminek köszönhetően egy túrázással töltött üdülés manapság már minden további nélkül versenyezhet egy tengerparti nyaralással.

Ausztria túrafalvaiban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb túraútvonalat, és kikapcsolódási lehetőséget legyen szó családi barangolásról, a hegycsúcsok meghódításáról, a sziklamászásról, lendületes nordic walkingozásról vagy egyszerű sétálásról. A szálláshelyek terén is egyedülálló sokszínűség várja az üdülővendégeket a kempingektől az ötcsillagos szállodáig. Ausztria túrafalvainak katalógusát már csak azért is érdemes beszerezni, mert hasznos és informatív segítséget nyújt a túrázással töltött üdülések megtervezéséhez. A katalógusban egész Ausztriából 48 régió túraajánlatai találhatóak meg. Ezekből most csak néhányat emelünk ki Tirolból, Felső Ausztriából és a magyar határhoz legközelebb eső Burlenlandból.

Felső-Ausztria

Felső-Ausztria területe 11 980 négyzetkilométer, lakosainak száma 1,3 millió, akik túlnyomórészt a bajor nyelvjáráshoz tartozó nyelvet beszélik. A domborzat függvényében az ember ezt a vidéket is a saját szolgálatába állította: a kis- és középüzemek adják mindenütt a gazdaság alapját, de legalább ilyen fontos gazdasági tényező az idegenforgalom és a mezőgazdaság is. Felső-Ausztriát sokan Ausztria kicsinyített másának nevezik. Itt kicsiben megtalálható mindaz, ami az ország sokszínűségét adja: az Alpok jégtakaróval borított csúcsai délen, a tiszta vizű hegyi tavak, a termékeny Elő-Alpok, és a Linz körüli hatalmas erdőségek.

Forrás: [origo]

Ezen a mesés vidéken legtöbben a Kalkalpen Nemzeti Parkot keresik fel. Az Ennstal völgyébe évente többszázezer turista látogat el. A régió mintegy 1610 kilométernyi túraútvonal-hálózata 320 és 2500 méteres magasság között húzódnak. A napokban fejezték be a hegyi kunyhók és menedékházak karbantartási munkálatait is, így indulhat sok más mellett az egyik legnépszerűbb túraajánlat, a csomag nélküli hegyi túra. A csomag nélküli hegyitúra lényege, hogy hátizsák, víz és egyéb szükségletek nélkül vágnak neki a kalandorok a többnapos kirándulásnak, s csak az útvonalon található hegyi menedékházakban vesznek magukhoz élelmet és vizet.

Léteznek ennél jóval egyszerűbb túrák is. Ilyen például a hegyi kunyhótúra, vagy a vezetett erdei séta. Ennstal völgyében itt-ott felvonók és panorámás hegyi liftek teszik izgalmasabbá a kirándulásokat. Felső Ausztriában érdemes felkeresni még Attersee, Traunsee, Grünau im Almtal, Salzkammergut/Bad Ischl, Mondsee és Irrsee valamint Mühlviertel vidékeit is.

Tirol

Szelíd rétek, szirtek, kristálytiszta hegyi patakok és nyugalmas kisfalvak. Tirol már régóta nem csak a téli pihenés paradicsoma, a nyári aktív programok kedvelői is szívesen látogatnak el ide. Főleg azok térnek vissza, akiknek elege lett a semmittevős tengerparti nyaralásokból és a városlátogató vakációkat lecserélnék egy hegyi levegős nyugalomra.

Tirol lenyűgöző hegyi világa különféle sport és kaland lehetőségeket kínál, de megfelelő környezetet biztosít egy csendes, spirituális elmélkedés számára télen és nyáron egyaránt. Például a tiroli magas Alpok láncai között megbúvó Wildschönau völgyében található négy apró falvacska csábításának kevés turista tud ellenállni. Niederau, Oberau, Auffach és Thierbach már május közepétől a turizmus szolgálatába állt.

Forrás: [origo]

Wildschönau völgyében 378 kilométernyi túraútvonal várja a kirándulókat, akik 800-2300 méteres magasságokig túrázhatnak. A völgyben már májusban megnyitott a híres őstermelők piaca, amely egészen októberig folyamatosan kínálja a kiváló házi készítésű tejtermékeket és füstölt szárazkolbászokat.

A másik kedvelt túravidék, a Tirol keleti csücskében található Zillertal. Ez a völgy ma a világ legaktívabb túravölgyének hírében áll. A túrázás hagyományait Peter Habeler- aki itt született- (Mayrnhofen) és Reinhold Messner alpinisták nevéhez kötik, akik az elsőként mászták meg a Mount Everest-et oxigénpalack nélkül. A két kiváló sportember ösztönzésére igen magas színvonalon oktatják a hegymászást, és filozofikus mélységekig elemzik a természet és az ember kapcsolatát.

Burgenland

A magyar határhoz legközelebb eső Burgenland tartományban nem lesz a magashegyi túrázók legnépszerűbb úti célja. Ennek ellenére, a dombos, főként szőlőtermelésre használt területek kiváló kirándulási és biciklizési lehetőségeket biztosítanak.

A 310 kilométer hosszú kiránduló utak 307 és 805 méteres magasságban találhatók, tehát még néhány hazai túraösvény is megelőzi őket. A túraútvonalak szinte teljesen összefüggőek, így könnyedén felfedezhető gyalogosan is az egész tartomány. Burgenland lankái között leginkább a táj változatossága ejti rabul a turistákat. A legtöbben Bad Tatzmanndorf felé igyekeznek, nemcsak azért mert itt készült el Ausztria első futó és gyalogló stadionja, hanem mert mint a falu nevéből is látszik a település egy valódi fürdőhely. Bad Tatzmannsdorf-ba egyébként érdemes egy hétvégére is elautózni. Az 1600 lakosú kisközség a tartományi székhelytől, Oberwarttól északra, 340 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik.

A hazai turisták körében is egyre népszerűbbek a burgenlandi bortúrák. Akár gyalogosan, akár kerékpáron, egy-két nap alatt kényelmesen végigjárhatók a nevesebb pincészetek, a határ mentén található elsőrangú fürdőken pedig ki-ki kipihenheti a túra fáradalmait. Nem szabad megfeledkeznünk a Fertő-tó körül húzódó összefüggő és kiváló minőségű bicikliútról sem, amely páratlan természeti élményt kínál a kerékpározás szerelmeseinek.