Több tízezer brit turista rekedt külföldön

Vágólapra másolva!
Brit turisták ezrei rekedtek külföldön nyaralásuk befejeztével, miután Nagy-Britannia harmadik legnagyobb utazási irodája felügyeleti ellenőrzés alá került. A csőd szélére jutott XL Leisure Group cégcsoporthoz tartozik az XL légitársaság is, amely mintegy ötven, főként Földközi-tengeri célállomásokra repül. Gépei mostantól nem szállhatnak fel, minden járatot töröltek - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

A brit Polgári Repülési Hatóság adatai szerint mintegy 85 ezer brit turistának kell megoldani a hazaszállítását és további 200 ezer utas rendelkezik már kifizetett, de későbbi időpontra szóló foglalással, miután felügyeleti ellenőrzés alá vonták a harmadik legnagyobb brit túraszervező céget, az XL Leisure csoportot. A hatóság szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak más utazási irodákkal és légitársaságokkal a turisták hazaszállítására. Az utasokat alternatív útvonalakon viszik majd haza, akiknek pedig már van foglalásuk, visszakapják pénzüket.

Forrás: [origo]

Az cégcsoport az eddigi legnagyobb iparági áldozat Nagy-Britanniában, s az okok elsősorban az emelkedő üzemanyagárakra, a romló gazdasági környezetre és a finanszírozási nehézségekre vezethetők vissza.

A Nyugat-Sussex-ben működő cégcsoporthoz a légitársaság mellett több nagyobb utazási iroda is tartozik. A cég az elmúlt évben 2,3 millió turistát utaztatott és világszerte 1700 dolgozója van. Az XL-csoport a West Ham United futballcsapat főszponzora is egyben.

Az XL légitársaság 21 géppel rendelkezik, elsősorban Földközi-tengeri célállomásokra repül, de vannak járatai a Karib-térségbe és Észak-Amerikába is. A külföldön rekedt turisták száma a következő napokban akár jelentősen is emelkedhet, hiszen sokan csak a nyaralásuk végén szereznek majd tudomást a cég csődjéről - írja a BBC.