Monszunturizmus Indiában

Vágólapra másolva!
Mesébe illő történeteket mesélnek a fórumokon azok a szerencsés és bátor turisták, akiknek volt lehetősége és mersze ellátogatni Indiába az esős évszak kellős közepén. Állításuk szerint Indiában, de egész Ázsiában nem létezik többé az elő-utó és főszezon fogalma, hiszen az eddig méltatlanul mellőzött monszun időszaka is rengeteg élményt tartogat.
Vágólapra másolva!

A szárazföld itta csapadék illata a hosszú poros nyári hónapokat követő egyik legfelemelőbb pillanat. A megújuló természet látványa, a mangófák virágba borulása, a pávák násztánca és az esőfürdő felér az Indiában oly népszerű ayurvédikus wellness kezeléssel.

De mi is az a monszun?

A monszun kialakulását alapvetően a kontinensek, és az óceánok eltérő hőmérséklete határozza meg. Mivel az arab eredetű szó (mausin) jelentése évszak, a monszun kifejezés nem a csapadékra, hanem az évszakos szélirány-változásra vonatkozik. Nyáron India és az ázsiai kontinens levegője sokkal melegebb, mint a víz felszíne, a levegő a szárazföld felé áramlik. A nedves levegő és a kontinentális eredetű légtömegek találkozása bőséges csapadékot idéz elő. A világ leghíresebb monszun-területe India és Délkelet-Ázsia, ahol a csapadék mennyisége nemritkán meghaladja az 1000 mm-t is. Az indiai monszun júniustól októberig tart, ekkor borulnak virágba a mangófák és ekkor kezdődnek a nagy esőtáncos népünnepek.

Forrás: [origo]

A monszun szerepe India életében

Az indiai átlagos csapadékmennyiség évi 120 és 12.000 mm között változik, és ebből 850 mm a monszun idején hullik. A monszun azonban nem csak az éghajlatot határozza meg, hanem ezen keresztül az ország egész életét. Nagymértékben befolyásolja ugyanis a mezőgazdaságot, és tulajdonképpen az egész ország gazdaságát. Ha a monszun sok csapadékot hoz, akkor jó termésnek néznek elébe a gazdák, és magasabbak a mezőgazdaságban dolgozók bérei is.

Célállomások monszun idején

Monszun wellnes

Mire a monszun az ország dél-nyugati partszakaszán található Kerala államba érkezik, a wellness szállók és ajurvéda központok már mind készen állnak fiatalító és gyógyító kezeléseikkel a turistaáradatra. Szakértők szerint ugyanis, az esős évszak különösen alkalmas az ajurvédikus kezeléshez, mert a levegő pormentes és hűvös, így segít abban, hogy a pórusok megnyíljanak. Sőt, ilyenkor a test jobban reagál a növényi olajokra és más ajurvédikus gyógyszerekre, amit a turisták is tapasztaltnak. A Hindustan Times szerint, öt évvel ezelőtt a csak 5 százalék volt központok kihasználtsága a monszun idején, de ez a szám már tavaly 70 százalék fölé emelkedett.

Forrás: [origo]

Vízi programok

A szintén Kerala államban hömpölygő Kerala folyó holtágában rengeteg aktív és szimpla szemlélődő programot szerveznek. Kollam például Kerala állam egyik legszebb s egyben legérdekesebb területe. A lagúnák, tavak, csatornák és folyók, holtágak szövevényes hálózata páratlan természeti szépséggel bír, ahol egyben megleshetjük helyiek különleges vízi életének mindennapjait. A turisták speciális lakóhajókon, vagyis kettuvallam-okon tölthetik éjszakát, nappal pedig felfedezhetik a lagúnák világát.

Monszun kirándulás

Alig 60 kilométerre Shillong városától a Khasi dombság lankái között található Mawsinram. Az apró település egyetlen dologról nevezetes: a világon itt esik a legtöbb csapadék, ami még önmagában nem lenne érdekes. Ám a lehulló csapadék bőségesen táplálja a környék hatalmas vízeséseit, és ez a csapadék építi az olyan barlangok bámulatos cseppkő képződményeit, mint amilyen a Mawjymbuin.

Monszun parfüm

Rajastan államban egymást érik a vásárok és ünnepségek, amelyek a száraz évszak végét, egyben az áldást hozó monszun kezdetét jelzik. Az eső áztatta föld illata az indiai emberek számára szent jelenség, amely már évszázadokkal ezelőtt megfogalmazódott az Istenek Énekében közismertebb nevén a Bahvagad Gita-ban. A monszunt megelőző esőfelhők láttán a helyiek heves imádkozásba kezdenek, és nemritkán sírva is fakadnak a meghatódottságtól. A Frissen felázott száraz föld illata annyira beleivódott az indiai emberek tudatásban, hogy mesterségesen is előállítják a szépségiparban. A monszun turisták előszeretettel viszik haza a Mitti-attar névre keresztelt nedves föld, és indiai fehér szantálfa kellemes elegyét tartalmazó illóolajat és parfümöt.

Forrás: [origo]

Goán is megélénkült az utószezon. Másfajta vakációt keresnek azok a turisták, akik a forró hónapok után érkeznek. A napfényturizmus tökéletes ellentéteként emlegetett monszun vakáció egy elmélyültebb, természeti jelenségekben gazdagabb pihenést ígér. A turisták esküsznek a spirituális gondolatokkal felruházott esőfürdőre, az acél kék égre és a Konkan vasútvonalról nyíló tengerparti látványra.

Monszun ideje alatt valamivel olcsóbbak az árak is. Pont ezért nehezebb szabad szobákat találni. Goán a nagyobb városokban, mint például Panaji Margao és Mapusa csak akkor találunk szállást, ha jó előre lefoglaljuk, de az árak 1000-1500 Rs fölé nem kúsznak.

Jó tudni

Azok a turisták, akik a száraz évszak végén érkeznek, de szívesen maradnának a monszun idejére is, igyekezzenek figyelemmel kísérni az időjárással kapcsolatos előrejelzéseket. A meteorológiai szolgálat ilyenkor napra pontosan tájékoztatja a helyieket monszun érkezéséről. A lakosság és a tapasztalt utazók, idejében elintézik a nagybevásárlásaikat és a hivatali ügyeket.

Az esős évszakban nem érdemes autóba szállni, mert a heves esőzések miatt órákig is eltarthat egy 5-10 kilométeres táv leküzdése. Érdemes elolvasni, és figyelemmel kísérni a turisztikai hivatalok website-jait, mert rendszeresen tájékoztatják a turistákat a biztonsági előírásokról és a rizikófaktorokról.

Sz.K.