Kiváló európai desztináció lett a Hortobágy

Vágólapra másolva!
A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht., a "Hortobágy, a pásztorok földje" című pályaművével elnyerte az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztináció" címet; a díjat Gencsi Zoltán, a kht. igazgatója vette át az Európai Turizmus Fórum keretében megrendezett ünnepélyes díjkiosztón csütörtökön Bordeaux-ban.
Vágólapra másolva!

A díjakat Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke adta át. Az idén 18 tagország és két tagország-jelölt régiója vehette át a díjat. A korábbi győztes, az Őrség tapasztalatai alapján várhatóan megnő a Hortobágy látogatóinak száma is, erősödő médiaérdeklődésre lehet számítani a térség iránt belföldön és külföldön egyaránt.

Forrás: MTI

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a győztes régiók egyre szorosabb együttműködést, a korábbiakhoz képest intenzívebb kapcsolattartást terveznek - mondta Pap Zoltán, Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárságának vezető-főtanácsosa az MTI-nek az ünnepélyes díjkiosztó előtt azt mondta.

A pályázat teljes költségvetése 70 ezer euró volt, ebből csaknem a felét az Európai Unió finanszírozta, a többit a Magyar Turizmus Zrt. biztosította.

Forrás: [origo]

A főtanácsadó elmondta: október 7-én első alkalommal rendezik meg az Európai Turizmus Napját Brüsszelben, ahol csupán Magyarország és Írország kapott lehetőséget arra, hogy bemutatkozzon. Mint mondta, azért ezt a két országot választották, mert a bizottság szerint ezen a két helyen volt kiemelkedő a "Kiváló Európai Desztináció" címért folytatott verseny lebonyolítása.

Az Európai Bizottság 2007-ben második alkalommal írt ki pályázatot az úgynevezett a témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai úticélok értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy támogassa a térség promócióját.

Forrás: MTI

A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott úticél kiválasztását ösztönözni. A 2007 decemberében indult projekttéma keretében "Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációját" választották ki. A cél olyan térségi turisztikai úticélok, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek hagyományaikat változatosan, autentikus módon mutatják be a turisták számára.

A pályázati felhívásra egyébként 21 pályázat érkezett. Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb hét célterület is, így Sárospatak, Veszprém, Mór, Szekszárd, Siklós, Göcsej és Hollókő.A Magyar Turizmus Zrt. valamennyi pályázó részére promóciós támogatást nyújt.