Elő a hetedikes törikönyvekkel: indul a nagy csatamező túra

Vágólapra másolva!
Némi történelmi előképzettséggel, vagy egy kis utána olvasással újraélhetjük a nagyhatalmak tündöklését és bukását, méghozzá az eredeti helyszíneken. Waterloo, Gettysburg, Pearl Harbour és a többiek testközelből.
Vágólapra másolva!

Waterloo, Belgium

A belgiumi Walloon-Brabant tartományban található húszezer lelket számláló település manapság arról híres, hogy igen magas alakosság kulturális fogyasztása, vagyis óriási igényük van a kulturális programok iránt. Örömüket szívesen megosztják az évente odalátogató több ezer turistával, legyen az hangverseny, történelmi játék, gasztro-majális, vagy szüreti mulatság.

Forrás: [origo]

A falucska korábban Braine-l'Alleud-hoz tartozott, de büszke és művelt lakóinak már a XVIII. században önálló közigazgatással sikerült megalapítaniuk a mai Waterloo-t.

A turisták közül a legtöbben az 1815-ös csata helyszínét keresik fel, ahol száműzetéséből hazatérő és trónját újra elfoglaló Napóleon az európai hatalmak egyesített erőivel szemben súlyos vereséget szenvedett.

Az egykori főhadiszálláson ma a Wellington Múzeum áll, ami kihagyhatatlan állomása a waterlooi kiruccanásoknak, csakúgy, mint az Oroszlán Bucka, és a településtől mintegy öt kilométerre található eredeti csatamező, ahol ma Mont-Saint Jean faluja áll. A Wellington Múzeumban eredeti leletek között korabeli egyenruhák, szuronyok, fegyverek, taktikai térképek, és személyes tárgyak is megtalálhatók

Az oroszlán Bucka vagy ismertebb nevén Oroszlán Domb a csata egyik leglátványosabb emlékhelye. Ezt a körülbelül 150 méter magas homokdombot I. Vilmos holland király készíttette fia, a Narancs Herceg emlékére. A dombra 226 lépcsőfok vezet fel, ahonnan remekkilátás nyílik az egykori csata helyszínére.

Pearl Harbor, Hawaii

Az 1941-ben történt eseményeket az utókor és a történészek is egyhangúan a világ ötven sorsfordító ütközetei közé sorolják, vagyis olyan csataként tartják számon, amely így vagy úgy, de megváltoztatta a történelem menetét.

A turisták közül legtöbben a támadás után elsüllyesztett Arizona csatahajóra, illetve annak roncsaira kíváncsiak. A történészek szerint a hajó a japán bombatalálat után még két napig égett és egyes darabjait ugyan kiemelték, ám a roncs nagy része a mai napig az öböl mélyén maradt.

Forrás: [origo]

Az elsüllyedt Arizona roncsai fölé 1962-ben hatalmas fehér emlékművet emeltek, ahova naponta csaknem 3000 turista látogat.

Legalább ilyen népszerű az Arizona Mamorial Drive-on található Bowfin Submarine Múzeum. A bosszúálló becenevet viselő tengeralattjárón egykor 80 katona teljesített szolgálatot, akik több sikeres ellentámadást is indítottak a japánok ellen. A turisták leereszkedhetnek a tengeralattjáró belsejébe, ahol megnézhetik, hogy hogyan élték mindennapjaikat az amerikai a katonák. A belépők 3-6 és 10 dollár között mozognak, a parkoló viszont ingyenes.

Trója, Törökország

A legendás faló megépítése, nemcsak a fordulópontot jelentette az akkor már tíz éve dúló trójai háborúban, hanem egyben hálás témát adott a történészek és az utókor számára. Arról például, hogy valójában mit szimbolizál a faló, a mai napig nem tudnak megegyezni a tudósok.

Ilion vagyis az egykor Trója (mai neve: Truva) ma Törökország területén található. Mióta Törökország is felkerült a világ turisztikai térképére, évről-évre egyre többen kíváncsiak az európai történelemnek erre a híres helyszínére.

Forrás: [origo]

Schliemann, Dörpfeld, Blegen, Korfmann és Kolb után ma már az utazók is felfedezhetik a maguk Trójáját. Felállíthatják saját elméleteiket, és párhuzamba hozhatják az Iliászban és az Odüsszeiában olvasottakkal.

A turisták igen keveset láthatnak abból a nyolc városból, ami az évezredek alatt egymásra épült, de szemléletes keresztmetszeti ábrákkal mutatják be, Trója nyolc életét.

Aki kíváncsi lenne Truvára, az Isztambultól 320 kilométerre, délnyugatra találja. Akinek több ideje van, érdemes egész napos sétákat tenni Gallipoli, Pergamum és Canakkale városában is. Ez utóbbiban az Archeológiai Múzeum falai között szemlélődhetünk Schliemann páratlan értékű leletei között. Belépő 2 líra.

Normandia, Franciaország

1944 júniusában az Overlord hadművelet keretében június 6-án több százezer angol, amerikai, kanadai és egyéb nemzetbeli katona szállt partra az öt partszakaszon, s az azt következő hetekben súlyos harcok árán előbb Normandiát, majd később egész Franciaországot felszabadították. A támadás első napján több mint tízezer katona szállt partra ezen az öt partszakaszon, így a hadtörténészek azóta is ezt az eseményt tartják a legnagyobb ilyen jellegű akciónak.

Forrás: [origo]

Az Omaha partszakasz fölött fekvő 70 hektáros területen található az amerikai katonai temető, ahol összesen 9387 férfi és nő nyugszik. Érdemes felkeresni a partraszállás eseményeit és fegyvereit bemutató múzeumot is.

Ilyen például Arromanche-ban a Partraszállási Múzeum. Páratlan gazdagságú tárlatára ma is több millió turista kíváncsi. A Lounge sur Mer-nél található világháborús bunkerek felfedezése szintén kedvelt program.

A normandiai Clavados-tól Cherbourg-ig húzódó tengerparton a Francia Turisztikai Hivatal jelzett útvonalakon, szinte kézen fogva vezeti a turistákat a híres hadi helyszíneken: Arromanche-tól Colleville-ig, a közeli Omaha Beach-től a Hoc fokig.

Gettysburg, Pennsylvania, Egyesült Államok

A négy évig tartó amerikai polgárháború az iparosodás fejlődő útjára állt észak, és az ültetvényes gazdálkodásban sikereket elért dél szembenállásának békíthetetlen ellentétéből robbant ki. A polgárháború véres összecsapásai közül csak egy, a híres gettysburgi csata.

Forrás: [origo]

A kis Adams megyei Gettysburgban rengeteg program közül válogathatunk, a színházi előadástól a múzeumi sétákon át a helyszíni csatajátékokig. A hadszíntereket autóval, biciklivel, busszal is felfedezhetjük, szervezett keretek között audioguide segítségével, ám legérdekesebb mégis a segway-es csatamező túra ígérkezik. Másfél, illetve kétórás kirándulások indulnak, amelyek a várostól keletre és nyugatra húzódó csatamezőket mutatják be. A turisták megnézhetik a főhadiszállást, a Papnevelde-gerincet, a Tölgy-dombot, a Temető- dombot, a Pennsylvania emlékművet, és Brian pajtáját. A segway túrákat egy 20 perces gyakorlással kezdik, hogy mindenki biztonsággal használhassa a kétkerekű járművet.

Sz.K.