Darabjaira hullhat a Dávid szobor

Vágólapra másolva!
Darabjaira hullhat Michelangelo világhíres Dávid szobra, s vesztét éppen a csodálói okozhatják - vélik olasz szakértők. A négy éve restaurált szobron ismét repedések jelentek meg.
Vágólapra másolva!

Az ifjú harcost ábrázoló szobor márványból készült, és a restaurátorok szerint nemcsak mérete, alakja és anyaga miatt fenyegeti pusztulás: a legnagyobb kockázatot a csodájára járók lábdobbanásai jelentik, a rezgések nyomán ugyanis repedések támadnak a szoborban.

A perugiai egyetem mérnökei most azt tervezik, hogy kiküszöbölik a rezgéseket, hogy megkíméljék a reneszánsz alkotást. Az eljárás egymillió euróba kerülhet, de elkerülhetetlen, ha meg akarják menteni a firenzei Galleria dell'Accademia kiállítótermében álló szobrot.

Négy évvel ezelőtt, az akkor ötszázéves mű komoly restauráláson esett át, ám az azóta végzet vizsgálatok kimutatták, hogy a helyrehozott repedések ismét megnyíltak.

A maga idejében Michelangelo diadalmas meztelen hősét a firenzei hatalom szimbólumaként ünnepelték: az ótestamentumi történet szerint a merész Dávid legyőzte az elpusztíthatatlannak hitt Góliátot. A szobor másolatai manapság giccsesesen pózolnak Las Vegas kaszinóitól a mediterrán bárokig - írta a BBC.