Patkányinvázió a velencei Rialto hídon

Vágólapra másolva!
Patkányok rágják szét a velencei Rialto híd alapzatát, és az évi több millió turista sem tesz jót a világhírű építménynek, a felújításra viszont nincs pénz - írta csütörtöki számában a La Repubblica.
Vágólapra másolva!

A római napilap beszámolója szerint a hatezer cölöpre épített XVI. századi kőhídon egyre gyakrabban látni patkányokat. Valószínűleg egész kolóniák telepedtek meg a korhadó cölöpök odúiban és egyéb apró zugokban. A Ponte di Rialto állapotának felmérésével megbízott cég jelentése szerint a rágcsálók elszaporodása riasztó. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a lépcsők is igencsak elkoptak az évi húszmillió turista lábai alatt, a szmog a márvány felépítményt marja, a Canal Grande vize pedig pilléreket mossa alá.

Velencének ráadásul nincsen pénze a híd felújítására, mert a fejlesztési közpénzeket jelenleg mind elviszi a lagúnavárost a tengeráradásoktól védő gátrendszer, a Mose építése - mondta a lapnak Massimo Cacciari polgármester.

A Rialto híd Velence egyik legismertebb építménye. Helyén már a XIII. században állt egy fahíd, amely többször elkorhadt vagy felgyulladt, mire a városvezetés az 1500-as évek elején elhatározta, hogy kőhidat építenek. A munka végül csak 1588-ban kezdődött el és három évig tartott. A boltív alakú, egylyukú híd közepe csaknem 30 méter magas, így akadálytalanul át lehet hajózni alatta.