Turistaszenzáció lett Bobby Fischer sírhelye

Vágólapra másolva!
Alig néhány hónap alatt turistaszenzáció lett Bobby Fischer, a félig magyar származású egykori sakkvilágbajnok izlandi sírhelye.
Vágólapra másolva!

Az idén januárban 64 éves korában elhunyt amerikai sakkfenomént a harminc lakosú Laugadaelir falucska temetőjében helyezték végső nyugalomra szűk baráti körben. Nagy riválisa, az orosz Borisz Szpasszkij márciusban rótta le tiszteletét a legendás tehetségű, különc versenyző előtt a sírjánál. Nyáron már a több izlandi utazási ügynökség felvette a programba a Fischer-sírhely meglátogatását, és naponta több csoport érkezett a faluba - írta a Frettabladid című lap.

Fischer 2005-ben telepedett le Rejkjavíkban, az izlandi fővárosban, ahol 1972-ben elnyerte a sakkvilágbajnoki címet. Borisz Szpasszkijt győzte le, és ezzel megtörte a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát.

Az izlandiak általános véleménye szerint a Reykjavíkban lejátszott döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a sakkzsenit. Ezzel nagy valószínűséggel megmentették őt attól, hogy az amerikai igazságszolgáltatás ítélkezzék fölötte, és akár szabadságvesztést rójon ki rá. Fischer ugyanis 1992-ben szembeszegült egy washingtoni tilalmi intézkedéssel, amely a Jugoszláviát sújtó amerikai szankciókból fakadt, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért újra sakktáblához ült Szpasszkij ellen, akit megint csak legyőzött.

Fischer a parti után már nem tért vissza az Egyesült Államokba. A világ számos országában megfordult, egyebek között Budapesten is élt egy ideig.