Megint káosz van a brit reptereken

Vágólapra másolva!
Jelentős fennakadások voltak még péntek hajnalban is London repülőtereinek forgalmában a délkelet-angliai légiirányítás számítógépes rendszerének meghibásodása miatt. A törlések és késések budapesti járatokat is érintettek.
Vágólapra másolva!

A brit fővárost kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül a Lutonon egy időre teljesen felfüggesztették az indulásokat. Az easyJet légitársaság innen Budapestre induló csütörtök esti járatát - és így a Ferihegyről visszaindulót is - törölték, nyolc másik európai járattal együtt.

A legnagyobb londoni repülőtéren, a Heathrow-n 35 rövid távú - belföldi és európai - járatot töröltek, és a hiba miatt a közlekedő gépek is a szokásos 90 másodperc helyett csak öt percenként tudtak fel- és leszállni.

Forrás: Getty Images

Emiatt a Heathrow-n sok járat több órát késett. A British Airways Budapestről induló 869-es esti járata a menetrendben szereplő 20:35 óra helyett este tíz óra után érkezett; igaz, először még péntek hajnali fél egyre írták ki leszállását. A Heathrow-ról helyi idő szerint 20:10-kor Ferihegyre induló 870-as BA-járat este fél 11-kor szállt fel.

Glasgow, Edinburgh és Aberdeen repülőterein is tucatnyi járatot töröltek a délkelet-angliai fennakadás miatt.

A hiba a Hampshire grófságbeli Swanwickban működő térségi repülésirányítási központban keletkezett. A légiirányítók észlelni tudták ugyan a légtérbe belépő járatokat, a gépek automatikusan továbbított útvonaltervét azonban a számítógépes rendszer a meghibásodás miatt nem tudta feldolgozni. Ezért a légiforgalmi irányítók az egyes gépeket telefonon adták át egymásnak, ami miatt növelni kellett a repülőgépeket elválasztó távközt.

A legnagyobb brit repülőtereket, köztük a Heathrow-t üzemeltető cég, a BAA azt tanácsolta a pénteken Nagy-Britanniába utazóknak, hogy indulásuk előtt ellenőrizzék járatukat, mert a késéseknek és a járattörléseknek lehetnek áthúzódó hatásai.