Szentföldi bakancsos túra Jézus nyomában

Vágólapra másolva!
Nemcsak a hithű keresztények számára született az úgynevezett "Jézus tanösvény", hiszen a tapasztalatok szerint, a történelem és a vallás iránt fogékony ateista utazók is szívesen követik Jézus lábnyomát azon a túrán, amelyet tavasszal indítottak útjára a Szentföldön. A négy-öt napos, 60 kilométeres kirándulás mellőzi a forgalmas turistalátványosságokat, és inkább csendes, vadzabbal benőtt, olajfák övezte, járatlan utakon vezeti az utazókat Galilea legszebb vidékein.
Vágólapra másolva!

Izraelben idén a wellness- és egészségturizmusnak köszönhetően közel 5 százalékkal nőtt a turistaérkezések száma. Azonban ez a csekélynek látszó növekedés máris lendületbe hozta a turizmusban tevékenykedő kisvállalkozókat, sőt az egyéni kezdeményezéseket is, amelyek ötletes, innovatív programcsomagokkal készülnek már az idei őszre, és egyben a következő év kora nyári időszakára.

Forrás: [origo]
Jeruzsálem a turisták elsőszámú célpontja

A közelmúltban útjára indított "Jézus tanösvény" annyiban tér el a korábbi, hasonló tematikájú kirándulásoktól, hogy egyetlen túrában csoportosítja azok a kevéssé látogatott helyszíneket, ahol Jézus megfordult és tanítványaival elmélkedett, és amelyek a nagyközönség számára csak a Bibliából ismertek. Ez az útvonal tökéletes alternatívája a hagyományos buszos szentföldi körutaknak, amelyek kizárólag a frekventált helyeken állnak meg és időznek el.

A fórumokon közzétett a turista-beszámolók szerint, a történelem és Jézus tanításai ebben a formában sokkal inkább képesek megelevenedni. A turisták úgy vélik, hogy az olajfák árnyéka, a vadkapor illata, vagy a szabad ég alatt eltöltött éjszaka, átszellemültebb gondolatokat és mélyebb érzéseket gerjeszt, mint bármelyik istentisztelet.

Forrás: [origo]
A betlehemi Születés Temploma

Mivel a kirándulást mindenki szabadon alakíthatja, és saját tempójában járhatja végig, sőt meg is szakíthatja, a turisták összességében kreatív és innovatív kezdeményezésnek tartják a vállalkozást. A "Jézus Ösvény" gazdája pontosan ezzel a céllal hívta életre ötletét: ahogy David Landis fogalmaz, a túra a XXI századi elvárásokra igazított, ember közelibb, kalandosabb élményt kínál az arra fogékony utazóknak. Tiszában vagyunk vele, hogy ma már önállóbbak, találékonyabbak a turisták, nincs szükség rá, hogy kézen fogva vezessük őket - mondja Landis.

A turisták GPS koordinátákat töltenek le a tanösvény site-járól, amelyek segítségével egyedül járják végig a négy napos túrát, de igény szerint akár idegenvezetőt is bérelhetnek. Az interneten a szervezők néhány hasznos információ mellett, rövid tájékoztatást nyújtanak arról, hogy az érintett városokban hol érdemes szállás után nézni, hol vannak a legjobb kempinghelyek, és hogy mely szolgáltatókhoz lehet bizalommal fordulni, ha valaki segítségére szorulna.

Az útvonal

A kirándulás Názáretből indul, a következő állomás a tőle 5 kilométerre fekvő Sepphorison és Kanán keresztül, a Hattin-szirthez, és az ott található míves mecsethez, a Nebi Suebi-hez vezet. Innen egy nem túl meredek kaptatón, a tengerszint feletti 250 méteres magasságig gyalogolnak a turisták, a Galileai-tenger, vagy más néven Genázáreti-tó észak nyugati csücskében található Arbel sziklához. Ez az egész tanösvény egyik legszebb pihenőhelye, ahonnan remek kilátás nyílik a Jordán folyó völgyére, a Golán-fennsíkra, és a távoli Hermann-hegy bérceire.

Forrás: [origo]
A Genázáreti-tó

A GPS koordináták ezután Tagba felé mutatják az utat. A turisták rendszerint nem hagyják ki a kenyér-és halszaporítás helyszínét, ahol Jézus bőkezűen adakozott az általa megtört kenyérből. A Biblia szerint, öt cipóval és két hallal lakatta jól a mintegy 5000 főt számláló tömeget. Legalább ilyen népszerű megálló a Nyolc Boldogság hegye, ahol egykor elhangzott a Hegyi beszédi.

Követve Jézus útját, a következő állomás a Genázáreti-tó északi partján fekvő Kapernaum, ahol beszédben Jézus ígéretet tett az Oltáriszentségre. A Genázáreti-tó partján álló Szent Péter háza is útba esik, ahol egy ideig Jézus maga is lakott.

Forrás: [origo]
Tiberiás

Tiberiás városát - ahol a feltörő források csábítanak fürdőzésre - Heródes, alapította Tibériusz császár tiszteletére. A városban nívós szállodák, egyszerű motelek és panziók között is válogathatnak a turisták. Az út végét a Názárettől 9 kilométerre található Tábor-hegy, és a Jordán folyó zárja.

Hasznos

A kirándulást ajánlott őszre, október-november környékére igazítani, vagy a februártól májusig terjedő időszakra tervezni, mert nyáron (júniustól szeptemberig) elviselhetetlen a forróság. Péntekenként közvetlen járattal érkezhetünk Názáretbe. A buszok délután fél egykor indulnak a jeruzsálemi buszpályaudvarról.

Jóllehet a GPS koordinátákon az ivóvíz lelőhelyeket is feltüntetik, ám a tapasztalt túrázók szerint, a túra minden napjára ajánlott legalább öt liter folyadékot bekészíteni és a szandál helyett még a legnagyobb melegben is kizárólag bakancsot viselni. Érdemes hosszú nadrággal készülni, mert a templomokba shortban nem lehet belépni.

A vadkemping nem tiltott Izraelben, ám ajánlott minden esetben meggyőződni arról, hogy nem tartózkodunk-e természetvédelmi területen.

Nemritkán előfordul, hogy a helyiek felajánlják saját hátsó kertjüket kempingezésre, így biztonságban tölthetik a túrázók az éjszakát, sőt a házigazdák gyakran meleg vacsorára is invitálnak.

Sz.K.