Vadregényes tájakon két keréken

Vágólapra másolva!
Művelői szerint ez az utazás legszabadabb formája, de a kívülállók is legalább egyszer eljátszottak a gondolattal, hogy milyen jó érzés lenne két keréken száguldani a naplementébe. Az alábbi helyek ugyan nem a legolcsóbbak, de ha valaki vállalkozik rájuk, egy életre szóló élményben lesz része. Íme a legjobb motoros túrák képekben.
Vágólapra másolva!

A legtöbb hazai motorosnak egyelőre állom a kaliforniai Mojave, a mongóliai Gobi-sivatag, vagy éppen a Nepált és Tibetet összekötő országút, de a kisebbség azon része, akik a megfelelő elszántság mellett rendelkeznek a szükséges anyagiakkal is, ma már itthon is találhat magának olyan utazási irodát, amely megszervezi az utat. Kérésünkre megszerzik számunkra a szükséges engedélyeket, biztosítják a szállást és a szervizt útközben, sőt, ha kell még a jól megszokott motort is a célállomásra szállíttatják.

A ilyen extrém motoros túrák némelyikén muszáj elviselni egy kísérőautó jelenlétét, ugyanis például a Góbi-sivatagban sokszáz kilométeren keresztül egyáltalán nincs benzinkút, s a kísérőautó szállítja a vizet és a túra idejére szükséges élelmet is. A kísérőkocsi sofőrje ugyanakkor ügyel arra, hogy ne vegye el a motorozás élményét ezért több kilométerrel lemaradva követi a motorosokat, s rádión tartja velük a kapcsolatot.

Izgalmas és élvezetes motoros túrát természetesen nem csak extrém környezetben lehet tenni, egy rövidebb túra például a toszkán dombokon ugyanúgy hatalmas élményt jelent. S hogy mennyire nem arról szól egy ilyen út, hogy minél rosszabb minőségű utakon poroszkáljanak a túrázók, Új-Zéland a tökéletes példa, ahol kiváló minőségű, de csekély forgalmú utakon a világ legszebb tájai érhetők el két kerékkel. A természeti látnivalók, a kaland és a kulturális élmények remek elegye lehet egy vietnámi motoros túra, aki pedig az elhagyott helyeket keresi, a Tűzföld lehet a legjobb választás. Korábbi cikkünkben a legjobb európai motortúrákat szedtük össze, most lássuk, néhány további európai útvonal mellett, a milyen helyek várnak a túrázókra tengerentúlon az Msnbc Travel motoros szakértőjének ajánlásával.

Vietnám

Forrás: AFP

Kicsivel kell csak tovább merészkedni Thaiföldnél, hogy Dél-kelet Ázsia talán legizgalmasabb országába érkezzünk. Bár nem elsősorban, mint motortúra helyszín ugrik be először az ország, meglepően sok lehetőség nyílik a motorozásra. Igaz ugyan, hogy a 90 százalékot kitevő importvámok miatt szinte képtelenség igazán jó márkájú gépet bérelni, de ez aligha jelent gondot, hiszen a legtöbb úton 60 km/h a legmagasabb megengedett sebesség (ez csak néhány helyen emelkedik egészen 80 km/h-ig). Ezért a mindenhol rendelkezésre álló orosz Minszkekkel, vagy az országszerte általánosan használt 175-ös Hondákkal kell megbirkózni az észak-vietnámi hegyvidék útjaival. A túrákra egyénileg és csoportosan is lehet jelentkezni.