Barangolás Amerika nemzeti parkjaiban

Vágólapra másolva!
Nemcsak felhőkarcolók, zajos nagyvárosok és villódzó fények léteznek a tengerentúlon - Amerikát bemutató sorozatunk következő részeként elkalauzoljuk Önöket az ország legszebb nemzeti parkjaiba, ahol számos természeti csoda várja az érdeklődőket. Irány a Yellow Stone, a Yosemite, a Grand Canyon, az Everglades vagy éppen Death Valley Park!
Vágólapra másolva!

A Yellow Stone Nemzeti Park

A Yellow Stone, a világ legrégebbi nemzeti parkja Wyoming, Montana és Idaho államok területén fekszik, a Sziklás hegységben. Területe közel kilencezer négyzetkilométer. Nevét a Yellowstone folyóról kapta. A park híres gejzírjeiről és hőforrásairól: a világ egyik legismertebb gejzírje az Old Faithful is itt található. Farkasok, grizzly medvék, bölények és jávorszarvasok otthona a terület, a gyerekeknek pedig akár Foxi Maxiról is ismerős lehet a Yellow Stone. A park egyébként egyike a Föld legnagyobb érintetlen ökorendszereinek.

Forrás: [origo]

Top 10 program a parkban

1.Az Old Faithful gejzír,
2.A szürke farkasok
3. A yellowstoni Grand Canyon,
4. Raftingtúra a Yellowstone folyón,
5. Kirándulások (összesen 1300 mérföldnyi kirándulóút van),
6. Lovas túra a parkban,
7.Cowboy rodeók,
8. Az indián múzeum,
9. A park történelmét bemutató múzeum,
10. Vadkempingezés a parkban

Hasznos információk

A park területére be lehet menni autóval, a biztonsági öv használata mindenkinek kötelező. A belépő autónként 25 dollár, motorral ugyanez 20, gyalogosan vagy biciklivel pedig 12 dollár. A park legegyszerűbben autóval közelíthető meg, de van két repülőtér is, bővebb tájékoztatás az alábbi oldalon található.

A Yosemite Nemzeti Park

A Yosemite Park Kalifornia államban található, 1890-ben alapították, területe több mint háromezer négyzetkilométer, a Sierra Nevada nyugati hegyvonulatainál fekszik. A park neve, a Yosemite szó indián nyelven grizzly-t jelent. A park az év minden napján, éjjel-nappal nyitva tart, és minden évszakban csodálatos természeti élményt nyújt az idelátogatóknak.

Forrás: [origo]

Top látnivalók a parkban

1.A Yosemite vízesés,
2.A park jelképének számító El Capitan gránitszikla,
3.a mamutfenyők (Giant Grizzly, 63 méteres óriásfenyők),
4. a csodálatos állatvilág: a mosómedvék, a rókák, a pumák, a sierrai vörös róka és az óriásfenyők magjaival táplálkozó chickaree-mókusok.

Hasznos információk

A park megközelíthető autóval, busszal, vonattal vagy akár repülővel is, bővebb információt és térképeket is találunk a park honlapján. A belépő 20 dollár személyautónként, motorral és gyalogosan vagy esetleg lóháton érkezőknek 10 dollár.

Az Everglades Nemzeti Park

Az Everglades Nemzeti park Florida államban található, 1947-ben alapították, területe több mint hatezer négyzetkilométer. 1979 -ben az UNESCO világörökségének részévé nyilvánították. A park egész területe gyakorlatilag egy összefüggő mocsár, amely számos csodálatos élőlénynek ad otthont.

Forrás: [origo]

A nemzeti park legismertebb lakói természetesen az aligátorok. A világon egészen egyedülálló természeti jelenség nyomán jött létre az Everglades: a terület aljzatát egy mészkőréteg alkotja, amire még a földtörténeti újkorban egy-két méter vastagságban agyag és tőzeg rakódott le. A legjellemzőbb növény az ún. saw gras, ami egy sásfajta, hatalmas, iszapos területeket borít be. Ez a növény itt található meg a legnagyobb populációban az egész világon.

Látnivalók

1. Az aligátorok
2. Airboat túra
3. Csodálatos madárvilág (pelikánok, flamingók, íbiszek, gólyák)
4. A lamantinok (vízi emlősök)
5. lenyűgöző növényvilág: mahagóni, bromélia,orchidea fajok stb.)

Az aligátorfarmokról

Az Everglades park területén több aligátorfarm is található, ahol testközelben is megismerkedhetünk a hüllőkkel. Az egyik legnagyobb az Everglades Aligator Farm, ahol többféle programot is kínálnak: aligátor show, airbout túra (ez az egyetlen jármű, amivel a sekély mocsaras területeken közlekedni lehet), krokodiletetés, bébi krokodil simogatás és hasonló érdekesség vár bennünket. A belépő felnőtteknek 23 dollár, gyerekeknek 11 éves korig 15 dollár (ebben benne van az airboat túra is), ha csak a krokodil show érdekel bennünket, akkor a belépő 15 dollár, a kicsiknek pedig 10. Bővebb információ a nemzeti park oldalán található.

Hasznos információk

A park területére behajthatunk autóval, a belépő 12 dollár autónként. Legegyszerűbben ide Miami irányából közelíthető meg a park, de a már említett oldalon részletesebb információt találunk arról, hogyan érdemes idejönni.

A Grand Canyon Nemzeti Park

A Grand Canyon Nemzeti Park Arizona államban található, területe kettőezer hétszáz négyzetkilométer és kétségtelenül ez a legismertebb helyek egyike az Egyesült Államokban. 1919-ben lett nemzeti park, de Roosvelt elnök már jóval ezelőtt nemzeti emlékművé nyilvánította a területet. A Grand Canyon egyedülálló, lenyűgöző természeti szépség, a területet a Colorado folyó szurdokvölgyei képezik. Az állat és növényvilág igen változatos, és nem mindenütt egyforma az éghajlat és a csapadék mennyisége.

Forrás: [origo]

A park oldalán találhatunk bővebb információt az parkról, a kiránduló utakról és természetesen itt élő állatokról, és a növényvilágról is.

Az egyhetes belépő ára autónként 20 dollár, gyalogosan vagy motorral érkezve 10 dollár. Mehetünk autóval, de üzemeltetnek különjáratokat is, sőt saját reptere is van a parknak.

A Death Valley Nemzeti Park

A Kalifornia állambeli Death Valley Nemzeti Park a legszárazabb és legforróbb nemzeti park Amerikában. 1933 óta áll védelem alatt, de csak 1994-ben nyilvánították nemzeti parkká. Itt található az Egyesült Államok legalacsonyabb pontja, Badwater, ami 86 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el.

A park neve még 1849-ből ered, amikor a kaliforniai aranyláz idején a bevándorlók itt tévedtek el és majdnem mind odavesztek a völgyben. (Death Valley magyarul halál völgyet jelent). A park az egyik legforróbb terület az egész Földön, száraz, sivatagos, szinte soha nem esik az eső. Mindezek ellenére sokféle állatnak és növénynek ad otthont. A változatos geológiai múltjának köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag.

Hasznos információk

A park tömegközlekedéssel nem érhető el, kizárólag repülővel, vagy autóval juthatunk ide. (bővebb információ itt). A belépés egy hétre 20 dollár autónként és a többi parkoz hasonlóan 10 dollárt kérnek a gyalogosoktól illetve a motorral érkezőktől.

Szauer Judit