Fagyasztó helyett márkás ruhák - ismét irány a Mariahilfer

Vágólapra másolva!
Vásárlás a barátnőkkel, kávézás, egy finom ebéd és egy szelet hamisítatlan Sacher torta - ugyan alig vannak már olyan márkák, amik itthon nem kaphatók, mégis érdemes kiugranunk az osztrák fővárosba egy kis shopping túrára. Mi körbejártuk a belvárosi bevásárló utcákat, megmutatjuk, mit merre találnak, hol érdemes enni-inni és nagyjából mennyibe kerül egy ilyen kiruccanás.
Vágólapra másolva!

Hogyan menjünk autóval?

A Budapest-Bécs távolság kocsival kényelmesen két és fél óra alatt megtehető, egy közepes méretű autóval akár egy tank benzinből is kijöhetünk. Meg kell vennünk természetesen a magyar és az osztrák autópálya matricát is az úthoz (4 napos matrica 1170 Ft, 10 napos osztrák matrica 4,30 euró - de ez is megvásárolható a legtöbb hazai benzinkúton). Útlevélre már rég nincs szükségünk, és mivel a Hegyeshalomnál sincsen már ellenőrzés, a személyinket sem kéri el senki tőlünk. Azért persze ne utazzunk okmányok nélkül. Az üzletek többsége délelőtt 10-kor nyit, ha reggel 7 és 8 között elindulunk Budapestről, akkor kényelmesen kiérünk addigra, és még egy finom reggelire is lesz időnk.

Budapest belvárosától 245 kilométer az osztrák főváros, az M1-es autópályán végighajtva Hegyeshalomnál hagyjuk el az országot, majd az A4-es autópályán haladunk tovább, Bécs városa végig ki van táblázva. Amikor véget ér az autópálya, kövessük a centrum irányát, majd a B221-es Wiener Gürtel-Bundesstrase táblánál forduljunk balra.

Forrás: [origo]

Női nyelvre lefordítva, ha az autópályát elhagytuk, megyünk tovább egyenesen egészen addig, amíg a városba érve a jobb oldalon nem látunk egy hatalmas jellegzetes üveg irodaházat, ennél kell balra kanyarodnunk (itt megyünk át a Duna-csatorna felett egy hídon), ráhajtunk a Gürtelre, és egészen az Operaházig meg sem állunk, ott kezdődik a Kartner Strasse, és az Opera alatti mélygarázsban remek helye lesz az autónknak egész nap. (reggel 10-től este 5-ig 23 eurót fizettünk a parkolásért, elfogadnak bankkártyát is). A parkolás egyébként szombatonként az utcán ingyenes, de nagyon nehéz szabad helyet találni, és ha csak egy napra megyünk, nem érdemes drága időnket a megfelelő parkolóhely keresésével tölteni.

Vonattal

Ha nincs autónk, vonattal is utazhatunk, a fővárosból a Keleti pályaudvarról naponta kilenc közvetlen járat indul Bécsbe, az út kb. 3 óra. A legolcsóbb vonatjegy irányonként 13 euró, de vehetünk olyan jegyet is, ami érvényes a kinti tömegközlekedésre is (ára 29 euró). Érdemes olyan vasútra szállnunk, ami a Westbahnhof-ra érkezik, mert a pályaudvartól alig pár lépésre található az egyik legforgalmasabb bevásárló utca a Mariahilfer Strasse. Az utolsó vonat este háromnegyed nyolckor indul vissza Budapestre.

A bevásárló utcák

Bécsben a két legforgalmasabb és legfelkapottabb bevásárló utca a Kartner Strasse és a Mariahilfer Strasse. Ha autóval megyünk és a fentiek alapján az Operaháznál hagyjuk a kocsit, akkor érdemes a Kartenr-en kezdeni. Rögtön indíthatunk egy reggeli kávéval: aki klasszikus bécsi hangulatra vágyik, térjen be a Hotel Sacher kávézójába egy szelet igazi Sacher tortára és egy hamisítatlan bécsi kávéra (a kettő együtt kb. 8 euró). Ha nagyon megízlik a torta, akkor akár haza is vihetünk egyet a legendás fadobozos finomságból. A Sacher shopban különféle méretekben kapható. (árak itt)

Forrás: [origo]

A hotel Sacherrel szemben találjuk a Starbuck's Coffe-t, reggeli kávénkat itt is elfogyaszthatjuk, nyilván más környezetben és hangulatban (egy közepes méretű cafe latte 3,50, egy gyümölcslé 2,50 egy szendvics vagy egy süti 3-4 euróba kerül itt).

Reggeli után kezdődhet a boltok ostroma. H&M, Zara, Mango, Orsay, Pimkie Claire's, Führkrantz (ez az egyik legdrágább), Body Shop, Stiefelkönig, Humanic és még sorolhatnánk mennyi bolt vár bennünket, mindenki választhat ízlésének és pénztárcájának megfelelően. Mindenképp nézzünk be a Swarovski üzletbe is, mert a bécsi az egyik legnagyobb és legszélesebb kínálattal rendelkező márkabolt.

Nem árt tudni, hogy bizony előfordul, hogy egyes márkáknak teljesen más a kínálata, mint a Budapesti üzletekben, és az sem mellékes, hogy általában a választék is sokkal nagyobb. Érdemes betérni a Steffl nagyáruházba, ahol 14 ezer négyzetméteren válogathatunk. A bevásárlóközpont tetején működik a Sky étterem, ahonnan csodás panoráma tárul elénk.

A Kartneren végigsétálva a Stephansplatzra érünk, itt mindig nagy a tömeg, sok a turista ennek megfelelően előfordulnak zsebtolvajok is, úgyhogy nem árt, ha figyelünk a táskánkra, értékeinkre. A térről balra fordulva átsétálhatunk a Grabenre is, ott is rengeteg üzletet találunk, bár zömmel a drágábbak közül. A Stephansplatzról a Mariahilfer Strassera akár gyalog is elsétálhatunk, de metróval gyorsabb.

Forrás: [origo]

Az U3-as metróval Ottakring irányába öt megálló a Westbahnhof (ide érkezik a legtöbb vonat Budapestről), ahol kezdődik a Mariahilfer Strasse, de leszállhatunk hamarabb is, mert a Zieglergasse és a Neubaugasse megállók is mind keresztezik a bevásárló utcát. Egy menetjegy 1,70 euróba kerül (Bécs metrótérképét itt nézheti meg). Itt is megtalálunk mindent, amire csak szükségünk lehet, ruhát, táskát, cipőt, kiegészítőt, szépségápolási cikkeket stb. Nagyobb áruházak: Gerngross, EuroCenter, Peek&Cloppenburg.

Evés-ivás

Ha netán megéheznénk a nagy vásárlás közepette, de mégsem akarunk órákat tölteni drága éttermekben, akkor érdemes beülni egy Nordsee-ba, vagy esetlen az Opera melletti Rosenberger's-be. A Nordsee-nál mindenféle hideg és meleg tengeri herkentyűt, halakat, salátákat, tésztákat kínálnak (egy főre egy ebéd egy üveg vízzel együtt kb. 10-15 euró). A Rosenberger's a belvárosban is olyan rendszerben működik, mint az autópályák melletti éttermeik, azaz önkiszolgáló. Komplett terülj-terülj asztalkám tárul elénk: előételek, levesek, frissen süt húsok, különféle köretek, egytálételek, salátabár és rengetegféle édesség közül választhatunk. (egy komplett ebédért itallal együtt 23 eurót fizettünk).

Ha nem szeretnénk beülni sehova, akkor ehetünk az utcán is, választhatunk pizza szeletet két euróért, vagy éppen gyrost a török kifőzdéből. Amint hidegebbre fordul az idő, megjelennek a gesztenye (marroni) és sült krumpli árusok is a forgalmasabb utcákon.

Szauer Judit