Rekordszámú turista a kínai Arany héten

Vágólapra másolva!
Több mint 18 millió látogató kereste fel a legjelentősebb kínai idegenforgalmi látványosságokat az Arany Hét elnevezésű október eleji munkaszünet idején, és a turisták minden korábbinál többet költöttek - közölte hétfőn a Kínai Turisztikai Hivatal (NTA).
Vágólapra másolva!

A 119 legfontosabb turisztikai célállomáson összesen 18,2 millió belföldi látogatót regisztráltak a hétnapos ünnep alatt. Ez 13,2 százalékos növekedés a tavaly őszi Arany Héthez képest. A legnépszerűbbek idén az olimpiai helyszínek voltak: a pekingi Madárfészek Stadion és a Vizes Kocka Nemzeti Úszóközpont. A két létesítményt összesen 2,17 turista kereste fel. A Tiltott Város is népszerű volt az ünnepi héten; a pekingi óvárosban 78 százalékkal többen fordultak meg, mint tavaly.

Forrás: [origo]

Egynapos tibeti túrára viszont 36 százalékkal kevesebben vállalkoztak, mint 2007-ben, legalább kétnapos látogatásra pedig alig 110 ezren érkeztek a régióba, ami 41 százalékos visszaesést jelent. Az NTA szerint a turisták a márciusi zavargások miatt kerülték el Tibetet.

A 18,2 millió belföldi turista 420 milliárd jüant (11 256 milliárd forint) költött el szeptember 29. és október 5. között. Ez 21 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Az utazási formákat tekintve a légi közlekedés 14,8 százalékos teljesítménynövekedése a leginkább kiugró; a hétnapos szabadság alatt 4,33 millióan utaztak az összesen 33 416 belföldi repülőjáraton.

Arany Hetet 1999 óta tartanak Kínában, évente kétszer. Az elsőt január-február körül, a kínai holdújév alkalmából, a másodikat pedig az október elsejei nemzeti ünnep alkalmából.