Hollywoodi rongyrázás turistaszemmel

Vágólapra másolva!
Los Angeles előkelő negyedeiben, alig 10 km/h-val gurulnak a kétszintes városnéző buszok. A turisták körében 30 éve a legnépszerűbb program a sztárotthonok nézegetése. Keanu Reeves, Michael Douglas, Nicolas Cage, Harrison Ford, Eddie Murphy, Richard Gere, Demi Moore, Cindy Crawford csak néhány azok közül, akik megélhetést biztosítanak legalább tíz tour-operator iroda munkatársainak, és programot jelentenek évente több millió turistának.
Vágólapra másolva!

LA-ben még a szkeptikus utazók is úgy gondolják, hogy 45 dollárért a hülyének is megéri megtapasztalni, hogy is megy a rongyrázás Hollywoodban. Főleg úgy, hogy a sztárotthon-néző program kombinálható, filmgyár- és sírlátogatással is. Akiket a kollektív nyálcsorgatás, és a hozzá kapcsolódó háttérinfók ezzel együtt sem érdekelnek, azok egyénileg is elindulhatnak, például Malibu felé.

Talpraesett egyéni utazók - akik mellőzik a csoportos programokat - egy gyors autóbérlés és egy könnyű ebéd után, nem feltétlenül a féktelen rajongás végett keresik fel a Los Angeles-i sztárvillákat. Ezek az eldugott, zöld övezeti lakónegyedek, főleg Los Angelestől nyugatra, a Santa Monica Mountains National Recreation Area felé olyan egyedi területrendezési megoldásokkal és különös esztétikai igénnyel készülnek, amelyet Európában nem tapasztalhatunk. Az ügyes parkosítást az amerikai nagyvárosok amúgy is mesterfokra fejlesztették, akár kis akár nagy kiterjedésű területekről beszélünk.

Még térképet is adnak

Aki tehát mellőzné a felkapott Rodeo Drive-ot, Woodland Hill-t, Bel-Air-t, a Sunset Boulevard-ot, West Hollywoodot, és Beverly Hills-t, az induljon el Santa Monicától az 1-es úton (Pacific Coast Highway) nyugatra, Malibu felé.

Aki nem akarja a programot sem a véletlenre bízni, az Hollywoodban még olyan térképeket, vagy más néven Celebrity Spotting Map-eket is vásárolhat, amelyen előre feltüntetik az egyes hírességek lakóhelyét a pontos címmel együtt.

A malibui sztárotthonok felfedezése egyénileg

Ennek a körülbelül 30 kilométeres szakasznak (Santa Monica-Malibu) sokan kerékpárral is nekivágnak, mert a bringaút jó minőségű, a Csendes-óceán látványa ámulatba ejtő, a közelmúltban felújított Paradise Cove stég (plusz 5 kilométer) pedig kiváló pihenőhely.

Az óceánparton húzódó Pacific Coast Highway (PCH) valójában a sztárok utcája, egyben a Malibun keresztülvezető főút.

Nyilvános és magán partszakaszok Malibun

A szervezők felhívják az egyéni utazók figyelmet, hogy a hírességek otthonai privát lakhelyek, amelyeket kizárólag kívülről szemlélhetünk. Semmiképpen ne próbáljunk meg szomszédokkal szóba elegyedni, becsengetni, vagy a kapu előtt várakozni, mert hamar gyanússá válhatunk. Los Angelesben és környékén a zaklatás az egyik legismertebb jogi tényállás.

Forrás: [origo]

Cher kicsi háza

A malibui partszakaszok a házakhoz tartozó tulajdonrészek miatt, nem mindenhol érhetők el közvetlenül. Mivel azonban a törvénynek biztosítania kell a nyilvánosság számára a tengerpartot, ezért a lejárókat a Pacific Coast Highway-en a 9900, 20300, 22700, 24300 és a 25100 számok alatt építették ki. Ha nem akarunk vitába keveredni egyetlen tulajjal sem, keressük a "Public access routes" feliratú táblákat.

A már sokat emlegetett Pacific Coast Highway megannyi sztárotthon helyszíne: Cher a 27422 szám alatt, míg Bruce Willis 22470-nél lakik. A közeli Zumirez utcában körülbelül százháznyira lakik egymástól Barbra Streisand és Sean Penn. Robert Redford a Broad Beach Road-on tengődik, húsz házzal lejjebb pedig Dustin Hoffmann éli szerény hétköznapjait.

Ha jó a térképünk és van időnk tekeregni, felfedezhetjük még Danny DeVito, Pierce Brosnan, Mel Gibson, Goldie Hawn, Michael Jackson, John McEnroe, Bill Murray, Nick Nolte, Michelle Pfeifer és Martin Sheen otthonát.

Ha pedig egyáltalán nem érdekelnek sem a kacsalábon forgó paloták, sem pedig a szerény földszintes nyaralók, a Point Dume-nál szép kilátás mellett érintetlen, vadfűvel tarkított homokos-sziklás partszakaszon ücsöröghetünk.