Útifotó: Európa leghíresebb fala

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A kínai Nagy Fal mellett ez a világ legismertebb, védelmi funkciókat ellátó falrendszere. A Britanniában állomásozó római csapatok a kaledóniai törzsek ellen vívott győztes csaták után nem tudták megtartani az elfoglalt területeket és egészen a Tyne völgyéig vonultak vissza. Itt egy erődítményekből álló védőrendszer kiépítését kezdték meg, amely Corbridge-től Carlisle-ig húzódott. A barbárok feltartóztatására a Britanniába érkező Hadrianus a Tyne-völgytől északra hatalmas falat építtetett, amelyet a római katonák nyolc év alatt húztak fel.

A fal összesen 120 kilométer hosszan húzódik az egyik tengerparttól a másikig, átlagos eredeti magassága 4,5 méter, szélessége pedig 3 méter volt. A fal teljes hosszában római mérföldenként (nagyjából másfél kilométerenként) erődítményekkel egészítették ki, két erőd között pedig egyenlő távolságokra bástyákat emeltek. A falhoz utak és hadtáp támaszpontok is épültek, s bár az erődökben sok katona elfért, a hadsereg zöme a faltól kicsit messzebb, déli irányban állomásozott.

Sok más történelmi emlékhez hasonlóan a Hadrianus-fal is veszélyben van. A falak meglévő maradványait leginkább a turisták veszélyeztetik, akik előszeretettel sétálgatnak a köveken. 2003-ban egy gyalogösvényt létesítettek a fal teljes hosszában, ami mára Nagy-Britannia legnépszerűbb túraútvonalává vált.