Turisták miatt zárnak be coffee shopokat Hollandiában

Vágólapra másolva!
A holland-belga határszakaszon két város is jelezte szándékát a holland hatóságoknál, hogy hamarosan bezárja a település coffee shopjait. Sokallják a turistákat.
Vágólapra másolva!

Döntésüket azzal indokolták, hogy lakóhelyeikből átjáróház lett. A statisztikák szerint, hetente akár 25 ezer, többségében belga és francia turista keresi a kikapcsolódást a határ túloldalán.

Az alig 70 ezer lakosú dél-holland Roosendaal kiváló vasúti összeköttetéseinek és történelmi városrészeinek köszönhetően amúgy is forgalmas, de a helyiek a megnövekedett autóforgalomért, az állandó dugókért, a tilosban parkolásokért és a ki nem fizetett bírságokért mind a drogturistákat vádolják. Aggodalmukat fejezték ki a szemetelés és a bűnözés miatt is, ezért a város jó néhány coffe shopját 2009. február elsejétől bezárják.

Forrás: Getty Images

A városháza szóvivője Marjolein Koppens elmondta, hogy nincs kizárva az sem, hogy két éven belül az összes ilyen létesítményt megszüntetik a városban. A Roosendaaltól kilenc kilométerre, délre fekvő Bergen op Zoom is csatlakozott az akcióhoz, így a két város összesen nyolc coffee shopot szüntet meg.

Addig is az üzemelő coffe shopok kezdeményezik, hogy az eddig érvényben lévő napi öt grammos vásárlási keretet 2két grammra csökkentse az illetékes hatóság. A liberális holland drogtörvény szerint ugyanis saját felhasználásra öt gramm marihuánát tarthat magánál mindenki anélkül, hogy annak bármilyen jogi következménye lenne.

Egy másik határ menti város, Terneuzen vezetése jobbnak látná, ha nem csak a napi megvásárolható marihuána mennyiségét de a coffe shoppok nyitvatartási idejét is korlátoznák.

Szakértők szerint, ennyi turista nemcsak károkat, de éves szintén tetemes bevételt jelent a határ menti kisvárosok számára. Elég lenne például a turisták szállásköltségébe beépíteni plusz 5-10 eurót, ami máris fedezné például új parkolóhelyek kialakítását, vagy a több szemeteskocsi üzembe helyezését.