A minőségi turizmusra állna át Horvátország

2008.10.31. 15:54

A horvát idegenforgalom el akar távolodni a tömegturizmustól, és a minőségi turizmus felé venné az irányt. Ez most a stratégiai cél, közölte pénteken egy zágrábi tanácskozáson Damir Bajs horvát idegenforgalmi miniszter.

A fizetőképesebb vendégeket veszi célba az új horvát idegenforgalmi stratégia, s ennek jegyében bővítik például a meglévő jachtkikötőket, és olyan újakat építenek, amelyek egészen nagyméretű luxusjachtok fogadására is alkalmasak. Másrészt átszabják a fogadóhelyek szerkezetét. Jelenleg a családi házaknál kiadott szobák, a kempingek és a turistaszállások teszik ki a vendégfogadó szálláshelyek 68 százalékét, és csak 12 százalék a jó minőségű szálloda. A többi az egyéb kategóriába tartozik.

Forrás: [origo]

Nemcsak gazdasági okok játszanak azonban szerepet az irányváltásban, hanem az ágazat fenntartható fejlesztésével kapcsolatos megfontolások is, hangsúlyozta a miniszter. Meg akarják óvni az ország természeti értékeit. - Nem kívánatos, hogy a befektetők betonba öntsék több mint ezer kilométeres tengerpartunkat - mondta. Ebbe az irányvonalba illeszkedik az a már korábban hozott rendelet is, amelynek értelmében tilos az építkezés a parttól számított ezer méteres sávon belül. Tervek készülnek új nemzeti parkok és természetvédelmi parkok létesítésére.

Kiemelt cél a kulturális örökség védelme is, mert a fürdőzőturizmussal egyenrangúvá szeretnék tenni Horvátországban a kulturális turizmust is. A minőségi turizmus támogatása jegyében fektetett be a horvát állam jelentős összegeket az utóbbi években autópályák építésébe, a légi és a tengeri kikötők korszerűsítésébe.

Forrás: [origo]

Az átalakítás egyik fő hajtóereje a privatizáció lesz, mert magánbefektetőktől várják azt a tőkét, amely finanszírozhatja a minőségi turizmusra való áttéréshez szükséges további fejlesztéseket. Tizennyolc hotellánc például többségi állami tulajdonban van, ezek privatizálása is napirendre került. Az állam azonban nem vonul ki az ágazatból, fenntartja ellenőrző, koordináló szerepét. Megköveteli a beruházóktól a magas színvonalú tartalmat és a természeti, kulturális értékek tiszteletben tartását, hangsúlyozta a miniszter.

Még egy szerkezeti átalakítás szerepel a horvát idegenforgalmi minisztérium terveiben: államilag támogatott fejlesztések révén megpróbálja kicsit beljebb csalogatni az ország belsejébe a tengerpartra koncentrálódó idegenforgalmat. Főleg a falusi turizmus fejlesztésében vannak nagy lehetőségek, mivel ez jelenleg gyenge pontja a horvát idegenforgalomnak. A falusi turizmus az ágazat összbevételének alig 5 százalékát teszi ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK