Kedden szállt le először Ferihegyen a litván nemzeti légitársaság, a flyLAL első menetrendszerű járata, amely heti három alkalommal köti össze a két fővárost. Íme 11 ok, amiért érdemes ellátogatni Vilniusba.

Forrás: Getty Images

- Az új utazási célpont, Vilnius, a nemcsak a 3,7 milliós Litvánia, de az egész Baltikum legnépesebb városa. Pécs 2010-es "szereplését" megelőzően jövőre Vilnius lesz Európa kulturális fővárosa. Több százezer látogatót várnak a több ezer kulturális eseményre.

Forrás: Getty Images
Óváros

- Vilniusban található Európa egyik legnagyobb óvárosa mellett az egyik legmodernebb negyede is, ahol a futurisztikus Európa-torony uralja a látképet. Az UNESCO világörökség listáján található óvárosban több mint ezer középkori épület áll még.

Forrás: Getty Images
Egyetem

- Litvánia fővárosában található Európa egyik legrégebbi egyeteme, melyet Báthory István, Erdély fejedelme alapított 1579-ben.

- A városban a nyarak melegek, gyakran 30°C feletti napközbeni hőmérséklettel, ellenpontozva a téli hidegeket, amikor a hőmérséklet a -25 °C-ot is elérheti alkalmanként, melynek következtében a város folyói és tavai gyakran befagynak, lehetőséget teremtve a lékhalászatra.

Forrás: Getty Images
Szent Anna templom

- Vilnius igazi multikulturális hely, hiszen a többséget adó litvánok mellett jelentős számban élnek a városban lengyelek, oroszok és fehéroroszok is.

- Aki a városban jár, annak érdemes megtekinteni XV. században épült Szent Anna szép gótikus templomot.

- Szép építészeti emléket jelent a Vilnius-i Egyetem együttese a 17. században kialakított nagy udvarral, a közel 5 millió kötetet őrző 453 éves Egyetemi könyvtárral, és az 1426-ba épített, de többször átalakított, 68 méteres harangtoronnyal büszkélkedő Szent János templommal.

Forrás: Getty Images
Szent János templom

- Magyar szempontból érdekes látnivaló a Békés hegy, mely nevét Békés Gáspárról Báthory István hadvezéréről kapta. A protestáns Békés Gáspárt 1579-ben bekövetkezett halála után a katolikus egyház megtagadta eltemetni, ezért Báthory a város felé emelkedő magaslatot jelölte ki sírhelyéül. Emlékére emlékmű is épült, mely 1838-ban összedőlt. A romok között talált sisakot és koponyát, mint Békés Gáspár ereklyéit a Vilniusi Történelmi Múzeumban őrzik.

- Vilniusban élt a híres lantművész Bakfark Bálint is, aki litván asszonyt vett feleségül.

- A városban született Czeslaw Milos Nobel-díjas költő.

- A Balti térség az EU leggyorsabban fejlődő régiója, 2000 és 2006 között Lettország gazdasága nem kevesebb, mint 11,9 százalékkal nőtt. Az euró bevezetését egységesen 2010-ben tervezik.

Forrás: BA