Ahol az ex-elnökök nyaraltak

Vágólapra másolva!
A választásra készülő amerikai állampolgárok évente két-három hét szabadságot engedhetnek meg maguknak, a szerencsésebbek talán négyet is. A még hivatalban lévő elnöknek, George W. Bush-nak ennél jóval engedékenyebb a munkaadója: augusztus közepéig összesen 74 alkalommal utazott a texasi Crawfordban lévő nyaralójába. Bush a hivatalában töltött idő alatt 466 napot volt szabadságon, 2005-ben öt teljes hétig, ami négy évtizede a leghosszabb elnöki vakáció volt. Persze a korábbi elnököket sem kellett kényszeríteni, hogy szabadságra menjenek, nézzük meg, ők hol töltötték a vakációkat.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a hawaii tengerparton kocogással kapcsolódott ki az őrült tempójú kampány során, míg a republikánus jelölt, John McCain pedig rendszerint az Arizona államban található Oak Creek-i nyaralójában piheni ki fáradalmait. Persze nemcsak a jelenlegi főszereplők, de neves elődeik sem fogták vissza magukat, ha éppen utazgatásról volt szó.

Forrás: [origo]
A Bush-nyaraló

Franklin Delano Roosevelt például közel 400 ezer kilométert vonatozott és már akkor repülőgéppel járta be a fél világot, amikor ez még kuriózumnak számított. Eljutott így Haiti szigetére, Kairóba és Casablancába is. Kedvenc nyaralóhelye mégis New Brunswick volt a Kanadához tartozó Campobello szigetén.

Forrás: [origo]
Campobello szigete

A sziget tökéletes hely volt a nyugodt pihenésre - mondta a Forbes-nak a Roosevelt Campobello International Park vezetője, mivel 1962-ig nem volt híd a szárazföld és a sziget között, a legközelebbi repülőtér pedig 180 kilométerre van. A 19. század vége felé a Maine államhoz közel lévő sziget a tehetős bostoni és New York-i polgárok kedvelt pihenőhelye lett, s a Roosevelt-család egy 34 szobás kúriát vásárolt itt. A Roosevelt-rezidencia környékén, 2800 hektáron kialakított parkban a látogatók nemcsak az egykori elnök házát és birtokát járhatják be, hanem kajaktúrát is tehetnek, vagy túrázhatnak Roosevelt kedvenc ösvényein is.

Forrás: [origo]
A Truman villa

Campobello-hoz hasonlóan több ex-elnök kedvenc pihenőhelyét is megőrizték az utókornak. Harry Truman a floridai Key Westen töltötte legtöbbször téli szabadságát, de nemcsak pihent, amikor itt tartózkodott, hanem komoly, a történelmet is befolyásoló döntések is születtek az elnöki nyaralóban. Itt vitatták meg többek közt a Marshall-terv részleteit, vagy például Izrael állam elismerését. A mai látogatók megnézhetik a korhűen felújított elnöki nyaralót, sétálhatnak a botanikus kertben, de a környéken horgásztúrákat, roncsmerüléseket is szerveznek, sőt a kalandvágyóbbak kipróbálhatják, milyen lehet egy hétfedelű repülőgéppel hasítani a partok fölött.

Forrás: [origo]
Clinton kedvenc helye

Bár elnöksége idején Bill Clinton olyan helyekre vetődött el, mint Botswana, Uganda, vagy éppen Ciszjordánia, szabadidejét mégis a közelben, a Massachusetts-i partok közelében lévő 150 négyzetkilométernyi kiterjedésű Martha's Vineyard nevű szigeten töltötte. A legutóbbi exelnök a kellemes klíma, a kitűnő golfpályák és biciklizési lehetőségek, na meg a remek tengeri ételek miatt is szeretett itt pihenni. Ha tehette, a közelben lévő Hyannis Portban, egy korábbi halászfaluban töltötte szabadságát John F. Kennedy is.

Forrás: [origo]
Eusenhower háza

A második világháború nyertes hadvezére, a későbbi elnök Dwight Eisenhower elnöki hivatala alatt 35 országot keresett fel, de az egzotikus országok helyett ő is inkább hazai környezetben, a Rhode Island-i Newport közelében pihente ki mozgalmas napjait. A mai látogatók is sétálhatnak a golfrajongó elnök kedvelt sziklás partszakaszain, vagy hódolhatnak az egyik legnépszerűbb helyi sportnak a vitorlázásnak, ami errefelé egyáltalán nem számít luxus időtöltésnek.

Forrás: [origo]
Ezt szerette Hoover

Az elnöki pihenőhely kiválasztásánál voltak egészen furcsa igények is. Herbert Hoover például hivatali ideje első napjaiban egy olyan helyszínt kért munkatársaitól, amely magasan fekszik, 100 mérföldes körön belül van Washingtontól és, ami a legfontosabb, kitűnő pisztrángozó hely is egybebn. A tökéletes helynek végül Rapidan Camp (másik nevén Shenandoah) bizonyult. A nyaralóhely kialakításához olyan régi bányásztelepüléseket vettek mintául, amelyekben régen Hoover és felesége is élt. Az elnök például Winston Churchillt és Charels Lindbergh-et is vendégül látta nyaralójában, így ez egy korai Camp Davidnek is tekinthető. Bár később Hoover más helyeken is előszeretettel megfordult, a nyaralót (Brown House) nemrég az 1930-as évekbeli állapotokhoz hűen újították fel. A látogatók nemcsak az egykori elnöki birtokot járhatják be, de maguk is kipróbálhatják a pisztránghorgászatot Hoover kedvenc folyójában, a Rapidban.