Ferihegyet nem érinti az Alitalia-sztrájk

Vágólapra másolva!
A ferihegyi forgalmat várhatóan nem érinti a hétfőn este kezdett Alitalia sztrájk, az olasz légitársaságnak a budapesti repülőtérről kedden egy járata érkezik és indul - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a távirati irodának kedden.
Vágólapra másolva!

A Ferihegyi repülőtér nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a munkabeszüntetés miatt törölni kellene a római járatot, de célszerű tájékozódni a Budapest Airport honlapján.

Hétfőn este az olaszországi repülőtereken kaotikus állapotok uralkodtak, miután az Alitalia dolgozóinak egy része előzetes bejelentés nélkül, 24 órás sztrájkot hirdetett meg este 18 órakor. A dolgozók így adnak nyomatékot nemtetszésüknek a jövőbeli új tulajdonos, az olasz CAI befektetési csoport munkaszerződéseit illetően. A sztrájk miatt rengeteg járatot kellett törölni, csupán Róma Fiumicino repülőterén 95-öt.

A CAI a múlt hónapban tett kötelező ajánlatot a társaság bizonyos részeinek a megvásárlására, illetve az adósságok átvállalására, az ajánlat november végéig érvényes. A csoportnak a munkaszerződésekkel kapcsolatos elképzeléseit kilenc szakmai szervezet - amelyek a pilóták, illetve a légi személyzet többségét tömörítik - elutasította, s új tárgyalásokat kezdeményezett a CAI képviselőivel.

A káosz egyebek között azért alakult ki, mert az Alitalia sztrájkoló dolgozói nem engedték a gépekhez a pilótákat és a légi kísérőket, akik korábban nem támogatták a légitársaság teljes megbénításának a tervét. Arról döntöttek, hogy november 25-től májusig 15 sztrájknapot tartanak, a hétfői vadsztrájktól azonban elhatárolódtak.