A régió legnagyobb bobpályája épül a Zemplénben

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a sátoraljaújhelyi Magas-hegyre tervezett Zemplén Kalandpark első attrakciójának építése, és a 2225 méteres téli-nyári bobpályából több mint 600 métert már össze is állítottak a Városellátó Szolgálat dolgozói. A város további beruházásokat is tervez, amelyek az idegenforgalom fellendítését szolgálják.
Vágólapra másolva!

A sátoraljaújhelyi Zemplén kalandparkban épülő bob-pálya ha pedig elkészül, Közép-Európa legnagyobb, leghosszabb, és legtöbb élményt kínáló ilyen létesítménye lesz. A kanyarok mellett ugyanis hirtelen lejtők, és két 360 fokos fordítógyűrű is fokozza majd az izgalmakat - mondta a távirati irodának Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere.

A kivitelezés - a közbeszerzést elnyert német Wiegand cég mérnökeinek útmutatásával - nehéz körülmények között zajlik. A pálya a fák között kanyarog, sokszor a lombkoronaszint magasságában. A legnagyobb nehézséget a speciálisan kezelt acélelemek felszállítása okozza, csaknem 200 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, így az anyagszállításhoz a libegő szervizkocsiját is használják.

A 12 kamionnyi acélszerkezetből eddig 4 érkezett meg Sátoraljaújhelyre. A munkákat egyedül az időjárás hátráltathatja, azonban ha kedvezőek maradnak a körülmények, a lesiklószakasz még decemberben elkészülhet, a felvono-részt pedig kora tavasszal építik meg.

A bobpálya mintegy 250 millió forintba kerül, s ez lesz az egyik - várhatóan legtöbb látogatót vonzó - attrakciója a Magas-hegyen mintegy 1 milliárd forintból épülő Zemplén Kalandparknak. Tavasszal megkezdik a további munkákat is, így a fogadóépületek, és az akadálymentesített látványkilátó megépítését, valamint a meglévő sípálya 9300 négyzetméterét speciális műanyag burkolattal látják el, ami téli-nyári használatra egyaránt alkalmassá teszi majd. A gyerekek a bobpálya mellé két úgynevezett hófánkcsúszdát is kapnak, és megépül egy négyfokozatú kalandtúrapark is.

A kalandpark nem az egyetlen beruházás, amelyet Sátoraljaújhely 2010-ig szeretne megvalósítani - mondta Szamosvölgyi Péter. A város uniós támogatással mintegy 1 milliárd forintos beruházással a történelmi belváros nagyobb részét sétálóövezetté alakítaná. Itt helyet kap egy különleges rendezvénytér - ez saját erőből épül, s a kivitelezése már megkezdődött -, amely a legmodernebb technológiával épülő színpad mellett a burkolatból előtörő vízfüggönyökre vetített lézeres fény- és hangjátékkal várja majd a turistákat. A sétálóövezet lezárja a forgalom elől a jelenlegi főutcát, ezért a környező utcák felújítása is elengedhetetlenné válik, ami szintén csaknem 1 milliárd forintba kerül majd.