Leesett az első hó, most már tényleg mindenki készülhet az előttünk álló síszezonra. Kétszer is meggondoljuk ugyanakkor, mennyi pénzt áldozzunk egy néhány napos sítúrára. Ha spórolni szeretnénk, olyan síterepeket is választhatunk, ahol közelségük miatt nem kell ott aludni, így akár egy napos túra keretében is felkereshetők. Összegyűjtöttük a szomszédos országok legközelebbi sípályáit.

Annaberg

Magasság: 800 - 1400 m
Szintkülönbség: 600 m
Sípályák hossza: 20 km
fekete:4 km
piros:7 km
kék:9 km
Liftek száma: 9
Budapest: 363 km
Síbérletárak:
1 nap 24.50 euró
6 nap 113.50 euró

Forrás: [origo]

Annaberg az Ötscherland közepén 800-1400 méter magasságban fekszik. Embertömeg, tülekedés és közlekedési dugók kivételével minden megtalálható Annabergben, ami egy jó síterepre jellemző: szívderítően szép táj, kiszámítható időjárás és változatos, nagy kiterjedésű lesiklópályák. Annaberget elsősorban családoknak ajánljuk. A központi épületben egy helyen megtalálható a síkölcsönző, síiskola, síóvoda és a síbérlet pénztárak ügyfélszolgálati irodái.

Síelők és snowboardosok, fiatalok és tapasztaltabbak kedvükre válogathatnak könnyebb és kényelmes lankák, igényes és meredek lejtők, valamint buckás pályák között. Ha kevés hó esik, a hóágyúk éjjel-nappal bevethetők. A jól kiépített pálya- és liftrendszernek köszönhetően alig fordul elő várakozás.

A sífutók a völgyben 9 km könnyű, 5 km közepes és 6 km nehéz sífutópálya között választhatnak. A gyönyörű környezetben tett lovasszán kirándulás is igazi élmény lehet. A faluban lévő szállodákban van uszoda, szauna, szolárium, tekepálya, fitneszterem, biliárd és jéghoki. Az Annabergben megszálló vendégek kedvezményt kapnak a többnapos síbérlet árából. A gyerekek 6 éves korig - érvényes bérlettel rendelkező szülők kíséretében - ingyen síelhetnek.

Semmering

Forrás: [origo]

Magasság: 782 - 1640 m
Szintkülönbség: 858 m
Sípályák hossza: 24 km
piros:9 km
Kék:15 km
Liftek száma: 10
Budapest: 332 km
Síbérletárak:
1 nap 32 euró
6 nap 153 euró

Közelsége miatt ez a magyarok legkedveltebb osztrák síterepe. A semmeringi hágó végénél, 800-1640 m-en fekszik a síterület, ahol hóágyúzott, szépen karbantartott pályák fogadják a sízőket. Hóbiztosabbnak mondható, mint Hirschenkogel, árban nagyjából azonos vele. Minden korosztálynak ajánlható. Apres Ski: jéghoki, korcsolyapálya, szauna, szolárium, uszoda, tenisz, szánkópálya. A 2007/2008-as szezonra Stuhleck összesen 15 hóágyút vásárolt, így az új hatüléses lift melletti pályák is hóágyúzhatóvá válnak. Nagy fejlesztések a 2008/09-es szezonban várhatóak, amikor a felső csákányos liftet lecserélik egy ülőliftre. A legkisebbek a Semmi's Kinderland nevű remek terepen gyakorolhatnak, ahol ráadásul ingyen szállítja őket a varázsszőnyeg-felvonó.

A felvonó völgyállomásától indul egy 8 kilométer hosszú, klasszikus nyomvonallal ellátott sífutópálya (2 kilométer könnyű + 6 kilométer közepesen nehéz szakasz), ami meghosszabbítható a Dürrgraben területén Steinhaus am Semmering felé. Az 5 kilométer hosszú, igazán családbarát természetes szánkópálya minden korosztály kedvence. Szánkókölcsönzés a stuhelcki felvonónál és a Sport Buchebner üzletben. További szórakozási lehetőségek: snow tubing pálya, lovasszán kirándulások, teniszcsarnok, sportlövészet, jégteke, túli túraútvonalak.

Hochkar

Forrás: [origo]

Magasság: 1480 - 1770 m
Szintkülönbség: 290 m
Sípályák hossza: 18 km
fekete:2 km
Piros:8.5 km
Kék:7.5 km
Liftek száma: 9
Budapest: 424 km
Síbérletárak:
1 nap 24 euró
6 nap 131.50 euró

A Göstlingnél emelkedő Hochkar Alsó-Ausztria legmagasabban kiépített és leginkább hó-biztos sícentruma, ahol egészen május elejéig tart a szezon. A pályák egy része hóágyúzott, de erre nincs nagy szükség, mivel a környék mikroklímája rendkívül kedvező, nem ritka a két méter feletti hó-vastagság. 2006-ban itt nyitották meg Kelet-Ausztria első snowparkját, amelyet a freestyle-osok figyelmébe ajánlunk. A környéken számtalan Aprés Ski lehetőség várja az ide utazókat, többek között egy 26 kilométeres sífutópálya, 50 kilométer hosszú takarított téli kirándulóút, jéghoki, uszoda, szauna, gőzfürdő, szolárium, tekepálya, lövészet, teniszpálya, bárok, éttermek, és szórakozóhelyek. Kiemelt rendezvények a krampuszfutás és a szilveszteri fáklyásmenet.

A szállásajánlatok széles palettáján az olcsó magánlakásoktól a falusi turizmusig, fogadókig és hotelekig minden megtalálható (Göstling és Lassing településeken, továbbá pályaszállások a Hochkaron). Göstlingből mindennap síbuszok szállítják a vendégeket a sípályákhoz. Különösen kedvezményes időszakok a szezon eleji (november vége, december eleje) és szezon végi (április közepétől a szezon végéig), ilyenkor a liftárakból olykor 40 százalékot is elengednek.

Donovaly

Forrás: [origo]

Magasság: 915 - 1403 m
Szintkülönbség: 488 m
Sípályák hossza: 11 km
piros: 5 km
Kék: 6 km
Liftek száma: 16
francialift: 2
tányéroslift: 14
Budapest: 203 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 750 SK / 6 nap 3730 SK

Donovaly Budapesttől mindössze 200 kilométerre található, hangulatos szlovákiai síparadicsom. Az üdülőfalu gyönyörű környezetben, hófödte hegycsúcsokkal körbezárt völgyben fekszik. Donovaly előnyeihez tartozik közelsége Magyarországhoz (Budapestről 3 óra autózással elérhető), és az, hogy a füves lejtőknek köszönhetően már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre.

Összesen 16 felvonó működik, a pályák hossza összesen kb. 11 km. Esténként egy reflektorokkal megvilágított pálya is működik 9 óráig.

Donovaly jelenleg egyike a legnagyobb Szlovákiai síközpontoknak, ahol ráadásul sok változás történt az utóbbi években. Ma már minden megtalálható a szállodáktól kezdve a diszkóig, posta, több étterem (köztük egy új nagy önkiszolgáló étterem a nagy parkoló mellett), élelmiszerbolt, templom, pénzváltó és OTP-bankautomata is van a faluban. A fejlesztési tervekben szerepel több új étterem, bár, uszoda, szauna, jakuzzi és még pizzafutár-szolgálat kiépítése is.

Donovaly nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is. A kezelt sífutópályák hossza több mint 30 km. A világ számos országából érkeznek látogatók a minden évben itt megrendezésre kerülő szánhúzó versenyre. Síkölcsönzés és síoktatás több helyszínen is van.

Martinske Hole

Forrás: [origo]

Magasság: 597 - 1476 m
Szintkülönbség: 879 m
Sípályák hossza: 12 km
piros: 2.1 km
kék: 9.9 km
Liftek száma: 7
francialift: 1
tányéros lift: 6
Budapest: 230 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 630 SK / 6 nap 3100 SK

Martinske Hole Túrócszentmárton (Martin) város közvetlen közelében, a Kis-Fátra lejtőin található, jó adottságú, áprilisig hóbiztos síközpont. A völgyből egy ülőszékes felvonóval juthatunk fel a nyeregbe 1250 méter magasságba, ahonnan poma felvonó visz fel a csúcsra, közel 1500 méter magasba. A fűvel borított lejtők nagy előnye, hogy már viszonylag vékony hótakaró is elengedő a sízéshez. Martinske Hole pályái mellett számos freeride lehetőség is kínálkozik az erdőben. Snowboardosok számára külön funparkot építettek ki. A hely egyik érdekes új kínálata a motoros-szán kölcsönözés. Izgalmas, fiataloknak, extrém sportolóknak és családoknak is ideális síterep, utóbbiak számára kedvezményes napijegy váltható. Este a pályákat megvilágítják. A síidény átlagosan 120-130 napig tart.

Januárban itt szokták rendezni a Telemark Fesztivált, melyre számos országból érkeznek közös síelésre és bulizásra a telemark sí rajongói.