Leállítják a vonatokat a két Korea között

Vágólapra másolva!
Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy december 1-jétől felfüggeszti a nem egészen egy éve újraindult vonatközlekedést a két Korea között, válaszul a szomszédos ország konfrontációs politikájára.
Vágólapra másolva!

Phenjan a jövő hónaptól dél-koreai turisták látogatását sem fogja engedélyezni Keszong határvárosba, és kilátásba helyezte, hogy előzetes szűrés után ki fog utasítani dél-koreai alkalmazottakat a két ország által közösen működtetett létesítményekből, a keszongi ipari parkból és a Kumgang (Gyémánt)-hegységben lévő üdülőparadicsomból.

A katonai hatóságok szigorúan korlátozni fogják az említett létesítményekben dolgozó dél-koreaiak átlépését a határon - írta a hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA).

Az újabb korlátozásokat Szöul "konfrontációs politikájával" indokolták. Észak-Korea november közepén ugyanilyen indokkal azzal fenyegetőzött, hogy december 1-jén lezárja Dél-Koreával közös határát, és megszakította a telefonkapcsolatot a megosztott Koreai-félsziget két része között.

Phenjan az utóbbi hónapokban már többször kilátásba helyezte azt is, hogy kiutasítja a még ott lévő dél-koreai vezetőket a keszongi ipari komplexumból, ha Szöul nem vet véget az Észak-Koreával szembeni propagandakampányának. Az ipari parkban mintegy 45 dél-koreai kis- és középvállalat épített üzemeket, és több mint 36 ezer észak-koreait foglalkoztatnak. A komplexum a két ország közötti gazdasági partneri viszony egyik jelképe.

A Korea-közi kapcsolatok az utóbbi hetekben jelentősen megromlottak, egyebek között amiatt a több ezer antikommunista röplap miatt, amelyet léggömbökre erősítve juttatnak át dél-koreai aktivisták a határon. A röplapokon bírálják a phenjani rezsimet és arra buzdítják az észak-koreaiakat, hogy lázadjanak fel az országot irányító Kim Dzsong Il ellen.

Észak- és Dél-Korea elméletileg még mindig hadiállapotban van egymással, mivel az 1950 és 1953 közötti háborújukat csak fegyverszüneti egyezmény zárta le, békeszerződést nem kötöttek. A két szomszédos ország között fél évszázados szünet után 2007. december 11-én indult újra a vonatközlekedés.