Postakocsival a Bükk erdein át

Vágólapra másolva!
Tavasztól két útvonalon, három kocsival, kilenc hegyi falut érintve indul be a menetrend szerinti postakocsi járat a Bükkben. A járat ötletgazdái szerint tavasztól lesznek kijelölt megállók, melegedők, és a betérő kiránduló és turisták miatt minden bizonnyal megugrik majd a falusi kocsmák forgalma is, mint egykoron a vadnyugati szalonoké. A Bükk Akciócsoport hosszútávon is fenntartható környezetbarát programokban gondolkodott. Sikerült.
Vágólapra másolva!

A Bükk legutóbb nyáron került a figyelem középpontjába, amikor Bükki Nemzeti Park területén elindultak a gyógynövény túrák. A program keretében 15 fős csoportok járták az erdőket, mezőket, réteket a híres bükkszentkereszti füvesember, Szabó Gyuri bácsi vezetésével. Nemcsak természetbarátok, ökoturisták, hanem orvosok és természetgyógyászok is felkerekedtek, hogy megismerkedjenek a szubalpin jellegű klímával, ami miatt az itt termő gyógynövények lényegesen magasabb hatóanyag koncentrációval rendelkeznek.

Forrás: [origo]

Most Miskolctól délre újabb turistacsalogató projekt formálódik a térségben, amit tavasszal már a hazai kirándulók és külföldi turisták is használhatnak.

Postakocsizás az erdőben

A postakocsikázós koncepció alapját a fizető vendéglátás és idegenforgalom határozza meg. Az M3-as autópálya közelsége, a termálvizek bősége, a Bükk déli dombjai közt meghúzódó történelmi pincéinek bora, a hegyoldalak dús vegetációjú erdei, és a bennük élő felbecsülhetetlen értékű, vadon termő gyógy-, és élelmiszer növények óriási vonzerővel bírnak.

Forrás: [origo]

A Bükk Akciócsoportnál azt mondják, hogy a postakocsik legnagyobb előnye, hogy rendkívül szép környezetben, erdei utakon is tudnak közlekedni. Ennek azért van jelentősége, mert az érintett falvak - Répáshuta, Bükkszentkereszt, Kisgyőr, Bükkaranyos, Harsány, Bükkábrány, Sály, Borsodgeszt, Tibolddaróc - légvonalban ugyan nagyon közel fekszenek egymáshoz, de lakók közúton mégis több tíz kilométeres távolság leküzdése után juthatnak el egyik faluból a másikba. A fogatok viszont jelentősen lerövidítik ezt az utat.

A menetrend szerinti lovas postakocsi járatok két fő útvonalon közlekednek majd. Az egyik a Bükkaranyos - Harsány - Kisgyőr-Mocsolyás - Bükkszentkereszt - Répáshuta vonalon a másik a Bükkszentkereszt - Sály - Borsodgeszt - Tibolddaróc - Bükkábrány szakaszon jár. Szőlőlugasok és borospincék mellett vezető utakon a turisták 250 méteres tengerszint feletti magasságról alig 10 kilométer alatt közel 1000 méterig haladhatnak. A Bükk-fennsíkon aztán megcsodálhatják régi üvegfújó és mészégető falvakat.

Forrás: [origo]

Az akciócsoportnál úgy tervezik, hogy a postakocsik egy része lovas kocsis túrákra is kiválóan alkalmasak lesznek. A lovas postakocsizás az érintett települések között körülbelül két órásak lesznek. Közben a turisták megismerkedhetnek a környék természeti és kulturális értékeivel. A kocsik 6-7 fő szállítására alkalmasak, kettes fogatként közlekednek majd. Az útvonalakon természetesen megállók is lesznek, amelyeket a tervek szerint helyi kézművesek alkotásaival díszítenek majdk. A menetrend a helyközi megállókon túl a világhálón is megtalálható lesz, így a tervek szerint internetes és telefonos helyfoglalásra is lesz lehetőség. Az erdei utakon tavasszal csak hetente, de nyáron akár naponta is szállíthatják majd a turistákat a postakocsik.

A postakocsi szolgálat ezen kívül poggyász és küldeményszállítási feladatokat teljesít majd. Például a piacokra és a vásárterekre szánt portékák és termények fuvarozását is így oldanák meg.

Sz.K.