A családok többsége itthon nyaral jövőre

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság és az azt követő gazdasági megszorítások miatt visszaestek a turizmus fejlődésével kapcsolatos várakozások az idei év második felében - derül ki az Ecostat legfrissebb felméréséből. Jövőre a háztartások 41 százaléka tervez nyaralást, döntő többségük belföldön.
Vágólapra másolva!

A felmérés eredményeit bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón Belyó Pál, az intézet vezetője elmondta: a jövő év az elmúlt évek egyik legnehezebb időszaka lesz, ennek oka elsősorban a pénzügyi válság miatt a lakossági fogyasztásban bekövetkező mérséklődés.

Az Ecostat 2008. második félévi Turizmusbarométerének értéke 35,9 százalék, mintegy 8,4 százalékponttal alacsonyabb az előző félévi értékénél, és 4,8 százalékkal marad el a 2007. második félévi várakozásoktól. Belyó Pál elmondta, hogy más turisztikai felmérések becslése szerint jövőre 4-5 százalékos keresletcsökkenés várható az ágazatban.

A többség itthon marad

Az Ecostat Turizmusbarométer felmérése szerint 2009-ben a háztartások 41 százaléka tervez nyaralást, az utazók 70 százaléka Magyarországon. A belföldi utak várható hossza 7,11 nap, ez gyakorlatilag stagnálás a korábbi időszakokhoz képest. A felmérés szerint csökkent azok száma, akik külföldi utazást terveznek, de várhatóan kevesebb külföldi turista is érkezik Magyarországra, mint a korábbi években.

A nyaralásra tervezett költés várhatóan csökken. A felmérés szerint a pénzügyi világválság és az azt követő gazdasági megszorító intézkedések hatására 2008 végén már csak 123 ezer forintot terveznek költeni a családok átlagosan személyenként. A tavaly év végi felmérés szerint 136 ezer forintot, az idei év első felében pedig még 162 500 forintot terveztek költeni az utazók.

A szállodaipari vállalkozások konjunktúra indexe 2008 második felében 36,6 százalék, ez 15,9 százalékponttal alacsonyabb az elmúlt fél évben mért értéknél és 3,4 százalékponttal marad el az egy évvel ezelőtt mért, akkor sem túl magas értéktől. A most mért érték az elmúlt három év legalacsonyabb mutatója. Ez a szállodák azon véleményét tükrözi, hogy a gazdaság egészének helyzete, ezen belül is a turisztikai ágazat, és saját vállalkozásuk üzleti lehetőségei a következő hat hónapban jelentős mértékben csökkenni fognak. A szállodaipari vállalatok a létszámbővítésnél nagyobb arányú munkaerő-elbocsátást terveznek - ismertette Belyó Pál.

A vendéglátóipari vállalkozások konjunktúra indexe 35,5 százalék, ez 5,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt fél évi, és 1 százalékponttal alacsonyabb, mint volt egy évvel ezelőtt. Új munkaerő alkalmazását a vállalkozások 7,7 százaléka tervez és ugyanennyinél várhatóak elbocsátások is.

Az utazásszervező- és közvetítő vállalatok indexe az idei év második felében 35,8 százalék, ez 4,2 százalékponttal marad el az elmúlt félévinél. A vállalkozások 7 százaléka nem tervez változtatást a foglalkoztatottak létszámában. Új munkaerő alkalmazását 7, létszámleépítést ugyancsak 7 százaléka tervezi.