Különleges bortúrák váratlan helyekre

Vágólapra másolva!
Napjainkban egyre népszerűbbek lettek az olyan utazások, ahol a résztvevők érzékszerveiket, ezen belül is ízlelőbimbóinkat szeretnék kényeztetni a pihenés mellett. Az ilyen utak nem olcsók ugyan, de kizárólag a legjobb minőséget kapjuk cserébe. Kóstolják meg Provence, Horvátország, Görögország, Elzász, Olaszország, Portugália vagy éppen Marokkó legfinomabb ízeit és borait! Íme egy összeállítás a Forbes Traveller nyomán.
Vágólapra másolva!

Franciaország, Provence

A provence-i rozé ugyan nem annyira híres, mint a bordói vörösbor, de aki egyszer megkóstolja, biztosan beleszeret e nemes nedű könnyed, ám mégis jellegzetes ízébe. A gyönyörű táj, a finom borok és az ínyenc ételek miatt érdemes ellátogatni Provence-ba, arról nem is beszélve, hogy olyan romantikus a hangulat, mintha csak egy filmen lennénk.

Forrás: [origo]

Érdemes megnézni a Sainte Roseline kastélyt Les Arcs-sur-Argensben, melynek kertjében egy helyes kis középkori kápolnát is megcsodálhatunk. Keressük fel az 1200 hektáros szőlőskertben elterülő Berne kastélyt Lorgues városában, itt szervezett borkóstoláson vehetünk részt fejenként akár már 10 dollártól. A kastélyban szállást is kínálnak, ha itt szeretnénk tölteni az éjszakát.

Horvátország - nemcsak nyaralóknak

Forrás: [origo]

Zlaten Plavac és Malvazija - nem ismerős senkinek? Horvátországba nemcsak nyaralni érdemes menni, feltétlenül fedezzük fel finom boraikat is, és látogassunk el pár napra egy borkóstolásra szomszédunkhoz. A Zlatan otok borászat Hvar szigetén található, a Grgic Vina borászat pedig délebbre, Dubrovnikban van, ezeket feltétlenül keressük fel. Tehetünk egy kitérőt a csodálatos plitvicei tavakhoz is, sőt befizethetünk akár szarvasgomba vadászatra is.

Az elzászi vidék

Forrás: [origo]

A fehérbor, azon belül is a rizling szerelemeseinek ajánlott Elzászba utazni. A félig francia félig német terület hemzseg a Michelin csillagos éttermektől és a minden luxussal felszerelt szállodáktól. Három csodálatos kastélyt is érdemes felfedezni: A heidelbergit, a reichsburgit és a tolzelfelsit is. Befizethetünk bórkóstoló túrákra is, ahol a kóstolás mellett bemutatják nekünk a pincészeteket és azt is, hogy hogyan is készül a helyi bor.

Hajóút Görögországban

Forrás: [origo]

Görögországba sem csak nyaralni érdemes csupán. A borok szerelmeseinek hajós túrákat szerveznek, ahol különlegesen finom borok ízlelgetése mellett ismerkedhetünk meg a történelmi helyszínekkel. Mesterszakácsok készítik el ételeinket, és szakemberek ismertetek meg bennünket a görög borokkal. Egy egyhetes hajós luxus bortúra fejenként körülbelül 5 ezer dollárba kerül.

Olaszország - Verona

Forrás: [origo]

Észak-Olaszországban, Verona városába háromnapos bortúrát szerveznek: ötcsillagos luxus a veronai Grand Hotelben, kóstoló a Serego-Alighieri, a Zenato, a Guerrieri-Rizzardi vagy éppen a Ca dei Frati vidékéről származó borokból, este pedig egy csodás klasszikus opera, például Verdi Aidájának megtekintése a veronai Arénában. Egy ilyen ínyenc és kultúr-utazás nem olcsó, fejenként körülbelül 600 ezer forintba kerül.

Marokkó

Forrás: [origo]

Medinák és az építészeti csodák mellett isteni borok és egzotikus, fűszeres ízek várnak bennünket Marokkóban. Essaouira városa nemcsak a borfanatikusok, de a szörfösök Mekkája is, az Atlanti óceán partvonalain mindig hatalmas hullámokkal találkozhatnak. Szerveznek túrákat a Szaharába, a borkóstolás után tevehátra is pattanhatunk, de akár pihengethetünk is valamelyik oázisban. Casablanca városában több társaság is foglalkozik bortúrák szervezésével, 400 ezer forint körüli áron kínálják ezeket a programokat.

Portugália, Lisszabon

Forrás: Wikipedia

Portugáliáról egyből mindenkinek a portói jut eszébe. Ám az országban nemcsak a bor és brandy keverékéből eredő italt érdemes megkóstolni, persze ez is kihagyhatatlan. Szerveznek borkóstoló túrákat Lisszabontól a Dour völgybe: kirándulások, bórkóstolók, négy és ötcsillagos szállodák és elegáns túrabusz, ami ránk vár. A luxustúra nem olcsó, de cserébe a legnemesebb borokat és ételeket fogyasztjuk, és a legszebb szállodákban lakhatunk.

Szauer Judit