Messzire kell utaznunk a sarki fényért

Vágólapra másolva!
Bár egészen különleges esetekben Magyarországról is látható, ahhoz, hogy a lehető legtökéletesebben tudjuk megfigyelni a sarki fényt, az aurora borealis-t, Skandináviába kell utaznunk. Az utazás és a megfigyelés nem tartozik a last minute kategóriába, de garantált, hogy életre szóló élményt nyújt.
Vágólapra másolva!

2005. november 20-án este hat óra körül egészen különleges élményben lehetett része az amatőr csillagászoknak és az egyszerű "műkedvelőknek", ugyanis egy napkitörést követően sarki fény volt megfigyelhető. A Göncölszekér csillagait is elhomályosító, olykor reflektorfényre emlékeztető kékes-zöldes felfénylések, és a magasba húzódó vöröses oszlopokról kitűnő felvételek is készültek, ám a jelenség enyhén szólva is ritka mifelénk.

Forrás: [origo]
A Sarki fény Pilisborosjenőről 2003 novemberében

Értelemszerűen a sarki fény minél tökéletesebb megfigyeléséhez északra kell utaznunk, ami már önmagában nem olcsó mulatság, hiszen a skandináv országok közismerten a legdrágábbak közé tartoznak. Aki pedig egy ilyen utazásra vállalkozik, szeretne biztosra menni és átélni, amiért jött. A Guardian Travel összegyűjtött néhány javaslatot a tapasztalt utazóktól, hol kell ahhoz próbálkozni, hogy a legnagyobb eséllyel pillanthassuk meg a nem mindennapi fényjelenséget.

Forrás: [origo]
A Sarki fény Tromsö-ből

Ha Norvégiát nézzük ki célpontként nem hibázunk nagyot. Két olyan turisztikai központ is van az országban, ahonnan több iroda is szervez éjszakai kirándulásokat a sarki fény megtekintésére: Tromsö és Svalbard. Az előbbi helyen érdemesebb kisebb cégeknél vagy magán idegenvezetőknél próbálkozni, ugyanis ők legfeljebb 6-8 fős csoportokban viszik ki az embereket, míg a nagyobb túraszervezők 20-30 fős csoportokkal dolgoznak. A nagy cégek ráadásul állandó megfigyelőhelyekre viszik az utasokat, aminek az a hátránya, hogy kevésbé tiszta égbolt esetén máris ugrott a megfigyelés. A kisebb cégek és az önálló idegenvezetők ennél rugalmasabbak, mert oda viszik utasaikat, ahol a legjobb eséllyel látható a fényjelenség. Aki le akarja fényképezni a sarki fényt, vigyen magával állványt is a géphez, mert remegő kézzel nincs esély a jó felvételhez. Nem árt olyan kamera sem, amin hosszú 10-30 másodperces expozíciós időt is be lehet állítani.

Forrás: [origo]

Akinek nem jelentenek akadályt az anyagi részek, befizethet egy hétnapos hajós utazásra a Norwegian Coastal Crusies járatára, amely kifejezetten a sarki fény megfigyeléséért indul általában januárban és februárban. Az út nagyjából 250 ezer forintba kerül repülőjegy nélkül, de az árban az ellátáson kívül kutyaszánozás és egy trondheimi városnézés is szerepel.

Svédországból is megfigyelhetők az éjszakai fények. Az egyik legjobb hely az észlelésre az egykori parányi bányászvároska, Kiruna, ahol a hóval borított táj még misztikusabbá teszi a látványt.

Forrás: [origo]

Nem szabad hinni azoknak a túraszervezőknek, akik "garantálják" a megfigyelést, ugyanis a sarki fény láthatósága a naptevékenységtől és az aktuális időjárástól függ elsősorban. Ha errefelé járunk, ne a városból nézzük a jelenséget, ugyanis a kisvárosban meglepően nagy a fényszennyezés. Érdemesebb a sípályának otthont adó domb túloldaláról próbálkozni, bármelyik taxis elvisz odáig.

Forrás: [origo]

A finnországi Oulu városa, bár nem fekszik annyira északon, tökéletes hely a sarki fény megfigyelésére. Szinte minden évben gyönyörű fényjátékok látszanak a város felett. Északabbra haladva természetesen jóval nagyobb az esély a sikeres megfigyelésre. Például Lappföld fővárosában, Rovaniemiben, ahová több finn városból is indulnak belföldi járatok. Mivel a megfigyelések éjszaka történnek, a legtöbb itteni szálloda éjszakai ébresztőszolgálatot működtet a turisták kedvéért.